Video : Tipsbladet
Superliga

De kan afløse PC som FCK-sportsdirektør

Hvis Peter Christiansen skal videre fra FCK, venter der klubben en stor opgave med at finde en ny sportsdirektør. Her er en række kandidater til at tage over.

FC København sluttede sæsonen skidt med en tredjeplads i Superligaen.

I stedet for at tage det mesterskab, de fleste forventede bare 10-14 dage før sidste kamp, røg FC København ud af guldkampen, og skuffelsen var meget tydelig at mærke på både holdet og bandt fansene.

Og ved siden af er FC København også udfordret af, at sportsdirektør Peter Christiansen er på tale til jobs i udlandet.

Wolfsburg i Bundesligaen er i spil, men også andre store, solide klubber i udlandet har set på 'PC' efter FC Københavns succes i Champions League og Superligaen.

Læs også advarslen tidligere på foråret om, at FCK kunne miste Peter Christiansen og Jacob Neestrup

Så hvem kan træde i stedet for 'PC' i den store opgave, det ville være?

Her er de danske og nordiske navne, der kunne give mening, hvis FCK skal have en ny sportsdirektør, der kender det danske og regionale fodboldmarked.

Johan Lange
Teknisk direktør i Tottenham Hotspur

Den tidligere tekniske direktør og højre hånd for Ståle Solbakken i FC København er det, der må betegnes som en drømmekandidat for FCK.

Ståle Solbakken sagde for få måneder siden til Tipsbladet, at Lange nok burde have været sportsdirektør i FCK-tiden, hvor de to arbejdede meget tæt sammen.

Lange har spillet en vigtig rolle i Aston Villas opblomstring, der kulminerede i år med en kvalifikation til Champions League med et hold, danskeren i høj grad har været med til af forme.

Nu arbejder han i Tottenham og er sandsynligvis al for svær at få lokket til København, endsige forhandlet fri af Spurs.

Men skal Peter Christiansen erstattes, er det svært at komme i tanker om en bedre kandidat end Lange.

Sune Smith-Nielsen
Udviklingsdirektør i FC København

Ungdomsansvarlig i FC København og en nøgleperson i københavnernes acceleration som en klub, der uddanner og har nogle af Danmarks bedste unge spillere.

Hvis FC København skal holde butikken kørende med det, der er linet op allerede, kunne det være en fornuftig løsning, ligesom københavnerne naturligvis ville signalere en fortsat satsning på de lovende teenagere i ungdomsafdelingen.

Kan være den mest sikre løsning, hvis det her er noget, der først sent er dukket op på radaren for FC Københavns ejere og ledelse.

Rasmus Ankersen
Administrerende direktør i Sport Republic, der ejer blandt andre Southampton

Skulle FC København til at åbne døren for at samarbejde med andre – mindre – klubber i en multiklub-model, ville Ankersen være en perfekt ansættelse.

Rasmus Ankersen er en helt central figur i Sport Republic, der har Southampton i centrum.

Southampton er netop rykket tilbage i Premier League, og det er svært at se FCK lokke den tidligere FCM-formand tilbage til Danmark.

Men FCK skal vende alle muligheder, hvis 'PC' skal til udlandet, og der er man nødt til i det mindste at spørge.

Jesper Fredberg. Foto: Alamy

Jesper Fredberg
Sportsdirektør i Anderlecht

Han klarede sig flot i Viborg, og han har sat fut i Anderlecht, selv om sæsonen endte med en skuffelse, da Club Brugge tog mesterskabet.

Han har taget den hårde vej i fodboldverdenen i AGF's sværeste tid, som konsulent, i udenlandske klubber og i Viborg, og skal FC København have en dygtig og meget flittig håndværker, der har mange af de samme evner som 'PC', er han et godt bud.

Som det også gælder med Lange og Ankersen, skal FC København stå meget på tæer for at nå i nærheden af at tiltrække en chef i Anderlecht. Men det betyder naturligvis ikke, at man ikke skal forsøge.

Daniel Andersson
Sportschef i Malmö FF

Det vil absolut ikke hjælpe på FC Københavns popularitet i Malmö, men en aftale med Daniel Andersson kunne være interessant for FCK, hvis man gerne vil fortsætte i nogenlunde samme spor som nu.

Der er ikke vildt mange klubber derude, der ligner FCK, men det gør Malmö i form af den nationale position og spillermarked, selv om MFF dog er en hylde eller to under den rigere københavnske klub.

Andersson har bevist erfaring og netværk, og vil på den måde være et oplagt navn.

Jan Laursen
Selvstændig rådgiver/Afgående FCN-sportsdirektør

Overvejelsen skal i det mindste gøres, selv om det sandsynligvis er alt for tidligt og meget usikkert, om den mangeårige FCN-leder nogensinde vil ind i en lignende rolle igen.

Der er mange, der spørger på Laursen, og som med andre af kandidaterne bør FCK i hvert fald tænke tanken og ringe til manden for at høre, selv om svaret med stor sandsynlighed er 'nej'.

Som profil ville Laursen være stort set plug-and-play for FC København med det enorme netværk og den erfaring med forhandlinger, den mangeårige leder og tidligere Superliga-spiller har.

Kjetil Knutsen. Foto: Alamy

Kjetil Knutsen
Manager i Bodø/Glimt

Hvis Knutsen kan overbevises om, at det er i FC København, han skal fortsætte karrieren og blive del af en større organisation, burde han være til overvejelse.

Knutsen er manager, det vil sige både cheftræner og sportschef-ansvarlig i Bodø/Glimt, og han er måske den vigtigste forklaring på den lille klubs utrolige transfer-succes.

Her er FCK oppe mod Premier League-klubber og andre klubber fra Top 5-ligaer, der tidligere har fået nej.

Så den her kræver stor overtalelse, og at Knutsen er villig til at blive et (vigtigt) hjul i en meget større maskine end i lille Bodø, der størrelsesmæssigt i norsk kontekst mere minder om Randers, Viborg og Sønderjyske, men har skabt succes på uhørt flot strategisk arbejde med spillestilen og transfers.