DBU får snart endnu større problemer end Qatar
Foto: Getty Images
Superliga

DBU får snart endnu større problemer end Qatar

LEDER: EM 2024 i Tyskland kan blive et kærkomment frikvarter for landsholdet og DBU, men efter genvalget af Gianni Infantino kommer der flere møgsager, der meget vel kan blive endnu værre end katastrofen, som VM 2022 i Qatar var.

DETTE ER EN LEDER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 24. MARTS 2023

I sidste uge blev schweizeren Gianni Infantino genvalgt som FIFA-præsident.

Jeg er overbevist om, at den jura-uddannede FIFA-boss som minimum var orienteret om FIFA’s svinestreg på landsholdet og DBU under VM, hvor danskerne lige før første kamp blev truet med en sportslig straf for at sende Simon Kjær på banen med et regnbue-anførerbind.

Det er bare et lille og i det store billede uskyldigt eksempel på de bølle-metoder og diktator-kneb, Infantino har raffineret, så han nu fremstår som en værre despot end forgængeren Sepp Blatter.

Danmark og resten af fodboldverdenen skal trækkes med Infantino og hans smalle bagland af meget magtfulde fodboldbosser, diktaturstater og pengegriske støtter indtil mindst 2027 og nok også 2031, og det er dårligt nyt for os alle.

Fra VM 2026 er den største landsholdsturnering udvidet fra 32 til 48 hold, hvilket betyder i omegnen af 40 kampe ekstra og et gruppespil, hvor kun 16 hold sorteres fra.

Det går såmænd nok, når VM nu langt fra er verdens stærkeste fodboldturnering men mere et tilfældighedernes spil, hvor langt mere kan ske på 90-120 minutters fodbold end over en ti måneder lang klubsæson.

Men at landsholdsfodbold er sekundært ved Gianni Infantino og hans støtter også, og derfor kaster de sultne blikke efter europæisk klubfodbold.

I fem år har Infantino med skiftende partnere fra Kina, Saudi-Arabien og amerikanske kapitalfonde forsøgt at få en stor bid på den største tv-kage i verden, den som indeholder klubkampe med hold som Real Madrid og Manchester United.

Det er mislykkedes igen og igen, så nu har Infantino og hans venner bare selv lavet den internationale kampkalender for 2024-2028 om. Sådan har de skaffet plads til et klub-VM med 32 hold fra 2025 og en årlig turnering med vinderne af de kontinentale klubturneringer som Champions League, og milliarderne skal i FIFA og klubbernes lommer, og give FIFA mere magt og indflydelse.

Og europæerne, altså dem som ikke arbejder i en af kontinentets største klubber, er rasende over ikke at være blevet hørt.

Der venter nu et langt spil om, hvorvidt UEFA, ligaerne i Europa og alle andre end de største superklubber vil lege med, eller om de stikker kæppe i hjulene på Infantinos trojanske hest af et forklædt Super League-projekt.

I de næste 15 måneder har landsholdet og DBU en kærkommen pause fra FIFA’s dårligdomme, da EM som bekendt arrangeres af lidt mindre (men kun lidt) anløbne UEFA, mens slutrunden spilles i demokratiske Tyskland.

Det er kun menneskeligt, at landsholdet i den seneste uges samling har draget et lettelsens suk over, at Qatar nu er i bakspejlet, og at man kan se fremad i stedet og glæde sig til en dansk folkefest i Tyskland med titusinder af tilskuere, hvis ellers landsholdet overvinder en på papiret nem kvalifikation.

Men jeg kan have min tvivl om, hvorvidt man ikke også denne gang bliver tvunget til at forholde sig til alt det skidt og kanel, Gianni Infantino og FIFA forsøger at gennemføre i fodboldspillets navn. Man bør i hvert fald gøre det.

Bare forestil jer, hvis Infantinos kammerater i Saudi-Arabien til september næste år bliver valgt som værter for VM 2030, oven i at Europa og FIFA ligger i krig om Infantinos to nye VM-turneringer for klubhold.

Samtidig med at Infantino blev valgt som ny FIFA-præsident for fire år på kongressen i Rwanda i sidste uge, blev valgkampen til VM-værtskabet i 2030 for alvor skudt i gang.

Der er i UEFA og Europa allerede stor utilfredshed i kulissen med Grækenland, der er rullet om på skjoldet og indgår i Saudi-Arabiens officielle bud på VM-værtskabet sammen med Egypten. Saudi-Arabien har før flirtet kraftigt med Spanien og Italien, der har placeret Super Cup-kampe i landet.

Der er et hav af muligheder for, at Gianni Infantino, FIFA og FIFA-præsidentens allierede kan skabe ballade i fodboldverdenen, og det slipper DBU-toppen og spillerne næppe for at forholde sig til, når nu det hele sker i fodboldfamiliens og spillets tarvs hellige navn, selvom det naturligvis blot er endnu en portion løgne fra den schweiziske FIFA-boss.

Det er helt forståeligt, at landsholdet og DBU bare vil lægge Qatar bag sig. Men den underliggende sygdom, som både VM i Qatar og genvalget af Infantino er symptomer på, brænder stærkere end nogensinde før og skaber allerede problemer, selvom EM nok bliver et behageligt frikvarter.

Det bliver desværre betydeligt værre, end det ellers lave lavpunkt i Qatar, og jeg håber, DBU og landsholdets topnavne er forberedt og ikke afskriver al balladen og problemerne under VM som værende kritiske mediers skyld.