Video : Tipsbladet
Superliga

Danskere har ikke krav på at spille for FCK og FCM

Jacob Neestrup og Thomas Thomasberg stiller med hold, hvor udlændingene er i stort overtal, og har de og deres chefer, der har skruet trupperne sammen, al mulig ret til.

HERNING (Tipsbladet): Kan I huske dengang, hvor Niels Frederiksen reddede sit job i Brøndby IF, fordi han var den, der havde givet Jesper Lindstrøm og Morten Frendrup deres store gennembrud i Superligaen og givet den tidligere så uskarpe Mikael Uhre et fuldstændig fantastisk gennembrud?

Eller Bo Henriksen, der undgik fyresedlen i FC Midtjylland, fordi Gustav Isaksen og Oliver Sørensen var på vej og så enormt spændende ud?

Og hvad med Ståle Solbakken, der klarede frisag i FC København og beholdt sit job efter horror-coronaåret i 2020, fordi han jo i FCK har spændt raketten fast på ryggen af adskillige af landsholdets bedste navne i 10'erne og 20'erne?

Nej? Det husker I ikke?

Det er selvfølgelig fordi, det ikke skete, men fordi alle tre blev losset ud, da resultaterne ikke længere var, som ledelsen og ejerne gerne ville have det, og fordi de ikke troede, det ville blive bedre.

Lørdag aften stillede FC København på MCH Arena med en dansk midtbanetrio, mens FC Midtjylland havde Oliver Sørensen, Mads Bech Sørensen og Aral Simsir, der spiller for Tyrkiet, med dansk pas.

Foto: Alamy

Diskussionen om danske versus udenlandske og egenudviklede over for indkøbte spillere kommer  op med jævne mellemrum og kommer også dette efterår, hvor FC København og FC Midtjylland som de to løn- og transfer-førende i Superligaen hentede en række udlændinge til i transfervinduet.

Til førsteholdet, såvel startopstillingen som den brede bænk, hentede FC København 10 udlændinge og Thomas Delaney, mens der blandt FC Midtjyllands nye folk, der blev sendt videre igen, var ni udlændinge og to danskere.

Vi kommer til at tage det op på Tipsbladet, når halvsæsonen er ovre og vi kan se, hvem der har spillet kampene, men man behøver nok ikke være matematikprofessor for at se muligheden for, at udenlandske spillere kommer til at fylde som sjældent før i Superligaen.

Talenter og lokale drenge er et brandvarmt emne, også for klubberne. Det er ofte de spillere, der bliver solgt dyrt til udlandet eller vækker glæde på tribunen, og med god ret – spørg FCK-fansene, hvad Thomas Delaney betyder for dem, og hvad Oliver Sørensen betyder for publikum i Herning og Vestjylland.

Der kan også være voldsomt gode grunde til at spille med danskere, der forstår den række og de modstandere, de færdes i blandt – så skal man for eksempel ikke bruge ret meget krudt på at forklare, det er hamrende dumt at give FC Midtjylland et hav af offensive dødbolde.

Men hvad FC København, FC Midtjylland og de to klubbers cheftrænere  Jacob Neestrup og Thomas Thomasberg ikke har, er en forpligtelse til at spille med danskere.

Foto: Alamy

Der er et vakuum i øjeblikket for helt unge danskere i Superligaen. Kampen om pladser er hård, FC Midtjylland udlejer de unge til Mafra, FC København har solgt Thomas Jørgensen og Alexander Simmelhack til Viborg og Silkeborg, og Oscar Schwartau er nu Norwich-spiller i stedet for Brøndby-starter.

Men hvad er det vi forestiller os? At Thomasberg, Neestrup og deres kollega Jesper Sørensen stiller hold for at svække talentudviklingen eller have så få danskere med som muligt?

De tre har en klar mission: De skal vinde kampe her og nu, meget gerne vinde det danske mesterskab til maj, og pleje klubbens langsigtede interesser, hvilket inkluderer at give unge danskere chancen, når det giver mening.

Hvis Jacob Neestrups FC København smider point til AaB om ni dage, kommer en fyring af ham på dagsordenen i danske medier igen, det kunne sagtens være her hos os.

Bliver FC Midtjylland firer, kan jeg love jer, Thomas Thomasbergs stilling også kommer til debat, og presset er vel endnu større på Jesper Sørensen, nu hvor man har holdt på profilerne.

Det er naivt at tro, de tre skal tænke på dansk talentudvikling eller landsholdets fremtid. De er ansat til at vinde kampe, titler og indfri deres klubbers målsætninger, og det er det, de to trænere gjorde lørdag aften i Herning.

Det er rigtig fint at ville unge danske spillere og talentudvikling et godt, men så må man finde veje til, de kommer på banen, fordi de er dygtige nok, ikke ud fra en idé om, at Superligaens topklubber er forpligtet til at bruge dem eller hente hamrende dyre danskere hjem fra udlandet bare på grund af deres pas.