Blog: Henriksen reddede Horsens - bider en anden Superliga-klub på nu?
Det har ligget og luret, Bo Henriksens stop som manager for AC Horsens.
Andre, og større, klubber har været henne at snuse til den fynske fodboldmand, og i interviews med undertegnede tidligere på sommeren og med andre danske medier har det været slående at høre Henriksen tale om sin hang til lange forløb, som blev fulgt op med en konstatering af, at han lige straks har været lige så længe i AC Horsens, som han var i Brønshøj.
Af denne og flere andre årsager giver det fin mening, at Bo Henriksen nu har annonceret sit stop i AC Horsens.
Et stop, der kommer ved kontraktudløb i sommeren 2021, men som fint kunne komme allerede her i 2020, hvis den rigtige løsning for AC Horsens, Bo Henriksen og en eventuel ny Henriksen-arbejdsgiver dukker op.
Marginal gains
Bortset fra sidste sæson, 2018/19, har AC Horsens overlevet i Superligaen siden 2016 på et budget, der sammenlignet med konkurrenternes har været i nedrykningsklassen.
Horsens har overlevet på Bo Henriksens klare filosofi og kultur, der først og fremmest dikterer umanerlig hårdt arbejde og selvopofrelse i kollektivets, især det defensives, navn. Bo Henriksen har gjort en dyd ud af at finde folk, der ikke bliver overrasket eller negativt påvirket af de høje krav til indsatsen og deltagelsen i fællesskabet, hvor mange andre klubber strækker sig efter at få de individuelt dygtigste spillere, der firkantet sagt skal overtales til at spille i Danmark for en midter- eller bundklub.
I Horsens skulle man være klar på, at der blev savet igennem til træning, at man ikke var garanteret at spille på sin favoritposition, og at træneren og holdkammeraterne siger både sgu og fanden, hvis man ikke i hvert sekund dedikerer sig til det fælles bedste, som i hele perioden har været at overleve i Superligaen.
Under Bo Henriksen har man også forfulgt det, der med et begreb lånt fra erhvervslivet kaldes marginal gains, de små ændringer og forbedringer, der skal give en procent eller to ekstra i præstationen, hvad end det måtte være.
Derfor var Bo Henriksen og hans spillere og stab ligeglade med, hvor vrede modstandernes trænere og fans blev over Horsens' lange indkast, og behandlingen af alle hjørnespark og dødbolde bare marginalt i nærheden af midterlinjen som en chance for at slå bolden ind omkring straffesparkspletten, vel at mærke når alle mand var i position.
Læs også:Superligaens bedste: Casper Højer Nielsen og FCM vinder
Jeg har hørt fra flere Superliga-klubber, der, med rette, har peget på, hvor lidt effektiv spilletid, der var i Horsens' kampe. Men det skulle – og var – de selvfølgelig fløjtende ligeglade med i Horsens.
Ligesom Getafe i denne sæson har bidt haserne af modstanderne i La Liga, har Horsens spillet på det, der gav størst sejrschance i den enkelte kamp og overlevelseschance sæson for sæson, og selvom modstandere har stirret sig blinde på alle de røvirriterende aspekter af at møde AC Horsens og afskriver Bo Henriksens stil som betonbold, har man haft en mere sammenhængende idé gennem de seneste fire år om, hvad man skulle bruge bolden til, end mange af rivalerne i midten og bunden af rækken.
Transfermagi
En anden af Bo Henriksens fortjenester, sammen en dygtig, hårdtarbejdende stab, har været den succes, man på en blanding af dygtighed, omtanke og held har haft på transfermarkedet.
Jeg er for tiden ved at gennemgå samtlige transfers i Superligaen siden 2016, hvor AC Horsens rykkede op, for at se om der er hoved og hale i det, Superliga-klubberne foretager sig.
Enkelte klubber har en sammenhængende strategi, mens en del/de fleste ofte skyder fra hoften og skifter strategi fra sæson til sæson og vindue til vindue.
AC Horsens ramte skævt i 2018/19 på indkøbssiden, men ellers har man under Bo Henriksen været en af de mest stabile og tydelige klubber i Superligaen.
Man henter de bedste folk fra divisionerne, nogle gange endda Danmarksserien, man henter keepere med erfaring fra Storbritannien, og så har Bo Henriksen haft stor held til at hente udlændinge og danskere fra større klubber i Danmark og udlandet på baggrund af anbefalinger fra holdkammerater.
Det lyder banalt, men over tid har det fungeret, måske fordi man ikke står på tæer for at få de absolut bedste spillere målt på individuel kvalitet.
Resultatet har været, at AC Horsens har solgt bedre end mange af midterklubberne i Superligaen, især hvis vi regner på transferindtægter sammenholdt med lønbudgettet i Horsens, der har været blandt de laveste.
Læs også:Horsens-back om Henriksen-farvel: Jeg havde ikke set det komme
Et lavt loft
Horsens' resultater, senest overlevelsen i denne halvsæson, understreger også, at der ikke var meget mere at komme efter for Bo Henriksen i Horsens, som klubben ser ud i dag.
Ledelsen har, til Bo Henriksens glæde, indledt jagten på nye investorer til klubben, muligvis fra udlandet, men østjyderne har igen i næste sæson, og nok også sæsonerne efter, udsigten til at kæmpe i midten og bunden af en 12-holds Superliga.
Det kan sagtens gå godt, men det er også naturligt, at Horsens-manageren gerne vil prøve noget andet – og derfor synes jeg ikke, dagens melding er noget chok.
Andre klubber?
Kan Bo Henriksens succes oversættes til andre klubber?
Henriksen har taget AC Horsens langt, for klubben var reelt gearet ned til et langt liv i 1. division, da Henriksen mod budgetstørrelser og anden fornuft fik holdet rykket op i foråret 2016.
Det vil næppe være fornuftigt bare at oversætte modellen én-til-én til en anden klub, men mon ikke Bo Henriksen også selv er klar over det.
Mandskabsbehandlingen og den gennemtænkte tilgang til transfermarkedet må da i hvert fald vække interesse andre steder, og måske er det ikke ristet i sten, at Henriksen partout skal være cheftræner, efter han og Horsens selv sidste og forrige år undersøgte muligheden for, at Henriksen udelukkende skulle være sportschef, mens eksempelvis Brian Priske så var på tale som cheftræner.
Jeg ville være meget påpasselig med at konkludere, at et hold anført af Bo Henriksen ville kopiere AC Horsens' spillestil og filosofi 100 procent, og at Henriksen kun kan spille på den måde. Og så er udvalget af mulige aftagere pludselig noget større end blot ambitiøse 1. divisionsklubber og overlevere i Superligaen.
Læs også:OB-profil i kamp mod tiden før AGF: Det bliver ikke vigtigere
Læs også:Succesmanager Bo Henriksen: Derfor melder jeg stoppet ud allerede nu
Læs også:Bo Henriksen stopper i Horsens: Han er i særklasse