Video : Tipsbladet
Generelle

Ballon d’Or: Disse stjerner blev snydt af juryen

KOMMENTAR: Ballon d’Or uddeles i aften, og selvom afstemningen er blevet bedre uden spillere og trænere, sker der efter min mening stadig fejl.

Mandag aften bliver Ballon d’Or 2022 uddelt.

30 mand er nomineret (se dem her), og som noget nyt har arrangørerne France Football lagt bedømmelses-perioden om, så den nu følger de fleste lande og turneringers cyklus fra start-august og et år frem.

Jeg har traditionen tro stemt for Danmark, og når resultatet står klart i aften, vil jeg forklare, hvem jeg har stemt på, og hvorfor.

Jeg tror ikke, der sker nogen overraskelser i aften - jeg må ikke formelt sige, hvem der efter min mening er favorit, men når der ikke er nogen store (Sorry, Nations League) landsholdsturneringer i perioden 1. august 2021-31. juli 2022, snævrer det jo feltet ind.

Men inden da kan vi kun se tilbage, og det synes jeg faktisk også, der er god grund til med tanke på, hvad der skete sidste år.

De her afstemninger er i deres essens og sjæl subjektive, selvom der stilles kriterier op for bedømmelsen, så jeg siger ikke, jeg på nogen måde ligger inde med en facitliste.

Men jeg vil tillade mig at sige, at der nogle gange kommer overraskelser og også det, der efter min bedste overbevisning er fejl - og vi skal ikke længere tilbage end til sidste år.

2021
Vinder: Lionel Messi
Burde have vundet: Robert Lewandowski

Lionel Messi vandt trofæet, men det burde have været Robert Lewandowski.

Bayerns ret tidlige Champions League-exit ramte Lewandowski, men selvom Lionel Messi endelig vandt et landsholdstrofæ i Copa América, var Lewandowski efter min mening med afstand den rette vinder.

Er jeg farvet af, at France Football på mystisk vis droppede 2020-kåringen, hvor Robert Lewandowski var endnu bedre end i 2021 og efter alles mening skulle have vundet?

Måske lidt, men ikke mere farvet end de nostalgiske stemmer, Messi må have fået på grund af sit Barcelona-exit og det nu droppede kriterium om at se på hele spillerens karriere, hvilket jo gør det tæt på umuligt at stemme på andre end argentineren.

2019
Vinder: Lionel Messi
Kunne have vundet: Virgil Van Dijk

Jeg stemte jo selv på Lionel Messi med Van Dijk som toer, så jeg var selv ude om det, ja også bogstavelig talt.

Slutstillingen var så tæt, at havde jeg droppet Lionel Messi helt og givet Van Dijk toppoint, havde hollænderen simpelthen vundet Ballon d’Or i 2019.

Det fortryder jeg ikke, at jeg ikke gjorde, men det havde også været helt i orden, at den hollandske forsvarskonge havde taget titlen, ligesom han nogle måneder tidligere var blevet kåret til årets spiller i Europa.

2013
Vinder: Cristiano Ronaldo
Skulle have vundet: Franck Ribéry

Det var dengang, landstrænere og anførere også havde en stemme.

De danske repræsentanter og andre nordeuropæere tog stemmerne alvorligt, men det her var dengang, landsholdsanførere gladelig kun stemte på holdkammerater i deres klub eller fra landsholdet.

Så at Franck Ribéry vandt den europæiske kåring men kun blev treer i Ballon d’Or efter Cristiano Ronaldo og Lionel Messi trods Bayerns utrolige ligasæson og Champions League-sejr var ikke så overraskende.

Men derfor var det stadig den forkerte vinder og nok også et eksempel på, at det ikke var til mindre kendte spilleres fordel, at afstemninger lå måneder efter de store finaler.

2010
Vinder: Lionel Messi
Skulle have vundet: Xavi

Argentina skuffede ved VM, og selvom Lionel Messi var ved at have udviklet sig til den bedste spiller i flere årtier, var det holdkammeraterne Xavi og Andrés Iniesta, der blev verdensmestre.

Det her skulle så udpræget have været Xavis titel, i stedet for at han blev treer umiddelbart efter Andrés Iniesta.