Video : Tipsbladet
Generelle

Analyse: Her er FC Midtjyllands Champions League-vindere

CL-gruppespillet var langt fra en rendyrket nedtur for FC Midtjylland, selvom kun ét dansk hold har haft en dårligere pointhøst.

To point blev slutfacit for FC Midtjylland i Champions League-gruppen med Liverpool, Ajax og Atalanta.

Efter de få tilskuere på MCH Arena havde klappet deres spillere fra banen ovenpå 1-1 mod et reservepræget Liverpool, reflekterede både anfører Erik Sviatchenko og cheftræner Brian Priske over gruppespillet.

De følte, at de kunne have fået lidt mere ud af gruppespillet, og rigtigt er det da også, at man var godt med i kampen mod Ajax på hjemmebane og i Liverpool, hvor Anders Dreyer så nær havde udlignet få minutter før tid.

Målt på point var det en hård omgang for FC Midtjylland og dansk fodbold.

Kun FC Nordsjælland har undergået FCM's pointudbytte i turneringen, da man i efteråret 2012 havde brug for en del medgang for at få et enkelt point hjemme mod Nicklas Bendtners Juventus.

Men pointene fortæller langt fra hele historien om, hvad FC Midtjylland har fået ud af Champions League, og hvordan det gik klubben og dens spillere, trænere og ledere.

For på mange områder står klubben langt bedre, end den gjorde, da den kvalificerede sig til gruppespillet i en dramatisk hjemmekamp mod Slavia Prag i det tidlige efterår, både personificeret ved en række spillere, der beviste niveauet i gruppespillet, og folk uden fodboldstøvler på, der i den grad har fået deres arbejde kvalitetsstemplet af kvalifikationen til gruppespillet.

HER ER FC MIDTJYLLANDS VINDERE

Alexander Scholz
Midtstopperen skaffede FC Midtjylland klubbens første gruppespilspoint mod Atalanta med et flot spark, men generelt har Alexander Scholz bare haft en stor europæisk sæson.

Han scorede på det straffespark, der sendte FC Midtjylland forbi Slavia Prag, efter dommeren havde dømt omspark oven på et skidt spark af Sory Kaba.

Læs også:Stolt FCM-træner: Jeg burde sende dem julekort

Men det er ikke så meget målene, som at Alexander Scholz har virket som den, der hørte mest naturligt hjemme i Champions League hos FC Midtjylland her i 2020.

Der var fejl som ved Liverpools mål i 1. minut i Herning onsdag aften, men generelt gjorde Alexander Scholz alt for overbevise om, at han selvfølgelig har både fysikken, spilforståelsen og mange af de faglige kvaliteter til igen at spille Champions League, og nok også i en større klub end FC Midtjylland.

Anders Dreyer
Dreyer er det offensive modstykke til det defensive omdrejningspunkt Alexander Scholz.

Man forstår dårligt nok, at Brighton ikke kunne bruge ham til andet og mere end optrædener i U23-Premier League, selvom der naturligvis er enorm forskel på den bedste engelske række og så en tur i Champions League med et dansk hold mod modstander, der for de flestes vedkommende ikke har haft nogen ambition om at give hverken 100, 90 eller 60 procent i corona-skrækåret 2020.

Men Dreyer har vist, at han har boldkontrollen, sparket og ikke mindst spilintelligensen til at kunne være med på højere niveau. Premier League bliver det ikke nødvendigvis til, men den kombination af fart, driblinger, gode beslutninger på meget lidt plads og et drøn af et spark er et udlandsskifte værd.

Jens-Lys Cajuste
Den unge svensker kostede i første kamp mod Atalanta, få dage efter han i et interview med Tipsbladet havde fortalt om sit mod med bolden.

Men fejlene er ikke pointen med den unge svenske landsholdsspiller, ej heller det, de udenlandske klubber bider mærke i.

Det er derimod vendingerne med bolden og det fremadrettede, chanceskabende spil. Cajuste var måske allerbedst i kvalifikationskampene, hvor modstanderne var et niveau eller to under, hvad Atalanta, Ajax og Liverpool stillede med, og midtbanespillerens tekniske færdigheder gør ham måske til det største salgsobjekt, FC Midtjylland nu har.

Matthew Benham og Rasmus Ankersen
Det var usandsynligt, at FC Midtjylland skulle kvalificere sig til Champions League, og det er en cadeau til års arbejde og investeringer, der har været langt mere begavede, end hvad man ser i flertallet af fodboldklubber.

De over 200 millioner kroner, FC Midtjylland får ud af gruppespillet, er i den grad en hjælp for klubben, der med de penge kunne betale spillerlønningerne og afskrivningerne i et par år, hvilket dog selvfølgelig ikke er planen.

Læs også:Spillede med Celtic i 2016: Sådan var CL for Sviatchenko denne gang

Der skal (om)bygges træningsanlæg, investeres i ungdomsarbejde og i nye spillere, man kender fra dansk fodbold eller finder via Smartodds, og med de mange penge fra Champions League skal der helt sikkert nok komme fæle forbiere og nye gode påfund.

At FC Midtjylland er nået dertil, hvor man med afstand har Superligaens næsthøjeste spillerbudget, kom i Champions League og for alvor udfordrer FC København, siger noget om, at klubejer Matthew Benham og formand Rasmus Ankersen har fat i den lange ende i dansk klubfodbold i disse år.

Trænere, ledere og frivillige i FCM
Erik Sviatchenko, Pione Sisto og Frank Onyeka har fået deres fodboldopdragelse i FC Midtjyllands ungdomsafdeling, og det samme har flere andre spillere, midtjyderne brugte i løbet af CL-gruppespillet.

Midtjyderne skal stadig arbejde benhårdt for at opfylde egne høje ambitioner om en stor andel egenudviklede spillere på holdet, men at man spiller sig i gruppespillet i Champions League er også et skulderklap til de mange trænere, ledere og frivillige, der ikke er kendte i offentligheden men er en stor del af forklaringen på, at FC Midtjylland har udviklet sig fra en fusion mellem til 1. divisionsklubber til en klub, der nu bliver lagt mærke til i Europa.

Brian Priske
Cheftræneren tog over i august sidste år, og han havde fra start de europæiske kampe i sommeren og efteråret 2020 i tankerne.

Kampene skulle være mere lukkede, forsvarsspillet og sammenhængskraften stærkere, og Priske gennemførte sit kursskifte, også når FC Midtjylland i Superligaen kunne have blæst modstanderne af banen ved at spille mere vovet, chancebetonet fodbold.

Heldet var bestemt ikke mod FC Midtjylland i kvalifikationen, men først og fremmest gjorde FCM lige nøjagtig, hvad Priske havde sat det til, nemlig at spille kontrolleret og med få fejl.

To point i seks kampe får ikke pulsen op hos ret mange, det skulle da lige være over, at FC Midtjylland dermed ikke fik ret mange point til Danmark sammenlignet med, hvad FCK har fået i mange tidligere sæsoner. Men samlet har det været et flot stykke trænerarbejde for en klub, der notorisk fejlede på sidste trin i Europa-kvalifikationen, og det er ikke umuligt at forestille sig, at direktør Claus Steinlein igen får held til at sælge en træner til udlandet, som han specifikt har spået for Brian Priske.

FCM og de andre danske CL-gruppespil
1995/96: AaB AaB, 4 point, 5-12
1998/99: Brøndby IF, 3 point, 4-18
2006/07: FC København, 7 point, 5-8
2008/09: AaB 6 point, 9-14
2010/11: FC København, 10 point, 7-5
2012/13: FC Nordsjælland, 1 point, 4-22
2013/14: FC København, 4 point, 4-13
2016/17: FC København, 9 point, 7-2
2020/21: FC Midtjylland, 2 point, 4-13

Læs også:FCM-boss afslører klubbens transfer-strategi: Vi er jo købmænd

Læs også:Skuffet Jürgen Klopp: I anden halvleg spillede vi ikke fodbold

Læs også:FC Midtjylland-anfører: Liverpool blev stressede af, at vi kom flyvende