Video : Tipsbladet
EM

Analyse: EM i Parken er et kapløb mod tiden

Om 50 dage skal værtsbyen København og UEFA beslutte, om der kan komme tilskuere til EM-kampene eller ej. Det bliver et benhårdt kapløb mellem vacciner og virusmutationer, og i sidste ende også om, hvor meget is i maven, UEFA og de københavnske arrangører og den danske regering har. For kan man åbne for tilskuere i juni, hvis en engelsk eller sydafrikansk udgave af coronavirussen tænder ild i sundhedsvæsenet i Danmark i ugerne op til deadline den 5. marts?

Analysen er fra Tipsbladet fredag. Du køber Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet - du kan også tegne et abonnement på fredagsavisen. Læs mere her. 

Tusinder af danskere med billetter til en af EM-kampene i København til juni og vel sagtens de fleste andre mennesker i landet krydser alt, der krydses kan, i disse uger for, at der til sommer bliver åbnet for tilskuere ved EM-slutrunden.

For første og muligvis også sidste gang i de fleste nulevende danskeres levetid er der slutrundekampe på dansk jord, og med faldende kontakt- og smittetal lysner håbet da også en smule i takt med, at dagene tiltager i længde, og stadigt flere danskere får det første coronavaccinestik.

Men tiden er knap.

Allerede om 50 dage, den 5. marts, vil UEFA have værtsbyerne og deres regeringer til at beslutte sig for, om og hvor mange tilskuere der må komme på stadion til marts, og den timing kan meget vel vise sig at blive giftig. 5. marts vil UEFA have værtsbyerne til at tage stilling til, om man spiller for lukkede døre, med 20-30 procent, 50-100 procent eller fuld kapacitet, og for UEFA og arrangørerne venter der også svære valg omkring fanzoner og de mange aktiviteter, der er planlagt i København og de andre værtsbyer.

Tæt kapløb
Man kan kun have forståelse for, at læsere af dette blad og alle andre i verden vil blæse coronavirussen et stykke, men desværre ser virussens og ikke mindst dens nye versioner ud til at få stor indflydelse på EM, uagtet hvor coronatrætte vi alle er.

- Nu er det et kapløb mellem at få vacciner ind i danskerne og den britiske variant, som snart dominerer i Danmark og smitter meget mere end den, vi har kendt hidtil. Så lige nu det er ikke et nemt tidspunkt at tale om at åbne op for fodbold og store forsamlinger, siger Lone Simonsen, professor og pandemiforsker ved Roskilde Universitet, til tipsbladet.dk.

Den britiske variant, kendt under navnet B.1.1.7, spreder sig op mod 70 procent mere end de hidtidige udgaver af coronavirussen, og populært sagt skal man dermed også være tilsvarende dygtigere til at bremse spredningen af virussen i de kommende uger og måneder for blot at bevare status quo fra smittespredningen i 2020.

Det er disse tal, der har fået regeringen og de danske myndigheder til at lukke en stor del af samfundet i de seneste uger af frygt for en eksplosion i smitten i februar og marts, når den ekstra smitsomme B.1.1.7 udkonkurrerer de øvrige virusvarianter i Danmark.

Den nye variant kan også skabe alvorlige problemer for EM-kampene i København til juni.

- Der er så mange løse ender, at det er helt utroligt, siger Lone Simonsen, professor og pandemiforsker ved Roskilde Universitet.

- Jeg får masser af spørgsmål af denne type: Kan man komme på Roskilde Festival, kan der komme tilskuere til fodbold? Jeg vil sige til begge, at det er den slags arrangementer, som gør mig bekymret på grund af super-spreder potentialet. I hvert fald indtil vi har rullet vaccineprogrammet ud, siger Lone Simonsen om et vaccineprogram, de danske sundhedsmyndigheder håber er fuldt udrullet i slutningen af juni, et par uger efter starten på EM-slutrunden.

Problemer forude?
Med tanke på, at ordningen med 500 tilskuere til kampe i Superligaen og 1. division blev sløjfet i begyndelsen af januar og sandsynligvis kommer til at gælde et godt stykke ind i forårssæsonen, venter der nogle nervepirrende og dramatiske forhandlinger op til, at UEFA kræver svar 5. marts.

Hvis den britiske coronavirusvariant B.1.1.7 har skabt endnu større tryk på sundhedsvæsenet, end der er her midt i januar, kan det være svært at forestille sig EM-tilskuere i Parken til juni med regeringens velsignelse.

Deadline 5. marts ligger tidligt, og det er værd at bide mærke i, at UEFA har flyttet den årlige kongres fra omtrent samme tidspunkt i kalenderen til 20. april.

Man behøver ikke være en politisk kandestøber af Christiansborgs nåde for at se for sig, at UEFA kan give ekstra betænkningstid indtil kongressen, hvis værtsbyerne og deres regeringer skulle få brug for det.

Men man skal næppe heller gøre sig forhåbninger om, at UEFA igen flytter EM-slutrunden.

Nogle få måneder, to-tre stykker kunne være nok til at få udbredt vaccinerne tilstrækkeligt, ville ellers åbne betragteligt for tilskuere i København og andre virusplagede hovedstæder.

Men med en allerede coronahærget kampkalender, hvor Premier League og Championship især er hårdt ramt i disse uger, efterlader ingen ekstra plads de næste to-tre år, og når alt kommer til alt, vil UEFA sandsynligvis føle sig tvunget til at prioritere afviklingen og de tilhørende medie- og sponsorindtægter over tilskuernes adgang til stadion.

Vil spille for enhver pris
I UEFA og medlemslandene føles EM som et spørgsmål om økonomisk liv og død, og der er blevet hvisket om faren for en aflysning, ligesom der i disse dage er fornyet tvivl om OL i Tokyo til juli og august.

Det er grunden til, at UEFA har undersøgt muligheden for at skære drastisk i antallet af arrangører, da udsigten til mange flyrejser og fans på ture på kryds og tværs af Europa kun gør EM endnu sværere, end det ellers ville have været med et enkelt værtsland.

Ruslands navn dukkede op sent i efteråret som en mulig solovært, og selvom det nok ikke længere er det mest realistiske bud på en løsning, nu hvor brugbare vacciner er blevet lanceret de seneste uger, kan muligheden for et enkelt værtsland være en nødløsning. Ligesom vaccinerne viste sig at være virksomme nærmest fra den ene dag til den anden, kan nye mutationer af virussen dukke op og rokke ved vaccinernes effekt, som læger og forskere mistænker en ny sydafrikansk version spredt til adskillige nye lande kan gøre.

Muligheden for at vaccinere fodboldspillere har også været oppe at vende på et vist niveau. I Schweiz foreslog spillerforeningen ved nytårstid, at vaccinationer af fodboldspillere var den eneste og bedste måde til reelt at sikre, at turneringerne blev spillet færdig.

Den historie kan blive svær at sælge til såvel fans som den brede befolkning og politikere, hvor prioriteterne i Europa nærmest samstemmende er at vaccinere ældre og sårbare samt dem, der passer dem, først.

Dilemmaer kommer der rigeligt af i den kommende tid, og hvis man ikke allerede har bestilt hotel og fly til eventuelle EM-billetter, man måtte have fået fingrene i til kampe i udlandet, er det desværre nok en god idé at vente lidt endnu.

---

DBU-boss håber på fanzoner og fans på stadion
I DBU er man i fuld færd med at forberede scenarier for kampene og EM-aktiviteterne i København, og selvom ingen endnu ved om og i så fald hvor mange tilskuere, der kan komme i Parken til juni, bevarer man troen.

- Vi håber, at det er muligt at få fans på stadion til sommer og til fanzone og fodboldfester i hele landet. Vi træner til fællesskab og fodboldfest, og vi ved, at fodbold og anden idræt kan skabe fælles oplevelser for danskerne – særligt efter en langvarig krise som corona-pandemien, siger Jakob Høyer, pressechef i DBU.

- De danske myndigheders udmelding om vaccineplan og de mange muligheder for lyntests giver håb om, at der kan komme fans til den store EM-fest, men der er fortsat mange uafklarede forhold.

- Vi har hele tiden arbejdet med en strategi om, at folkesundhed er vigtigere end fodbold, og vi ønsker naturligvis en forsvarlig og ansvarlig afvikling, så hverken fans, spillere eller andre udsættes for smitterisiko. Vi afventer UEFA’s beslutning i marts. Vi forbereder forskellige scenarier, som UEFA har bedt os om. Vi er parallelt i dialog med danske myndigheder, siger Jakob Høyer.

I Tipsbladet får du også et interview med Simon Kjær, en optakt til weekendens Premier League-brag mellem Liverpool og Manchester United - og meget, meget mere.