Video : Tipsbladet
Superliga

AGF puster Brøndby og FCN i nakken på transfers

AGF spiller med musklerne på transfermarkedet og hænger på Brøndby IF og FC Nordsjælland i forfølgerfeltet efter FC Midtjylland og FC København.

Få fanbaser i Superligaen er gladere efter sommerens Superliga-transfervindue end AGF's.

Profilerne blev i klubben, på banen har man medvind efter fem ligasejre på stribe, og på indkøbssiden stod AGF på tæer og styrkede både startopstillingen og bredden, hvis ellers de nye spillere kan præstere som håbet.

Så hvor tvivlen hænger over hovederne på cheferne i FC København og Brøndby IF, er der lige nu nærmest idyl i Århus forud for et par år, der bliver både spændende og udfordrende.

AGF
Anslået spillerbudget i 2024/25: 80
Transfervinduet sommeren 2024
Køb: 30
Salg: 1,3
Dyreste nye spiller: Kristian Arnstad, købt i Anderlecht

Alle tal er angivet i millioner kroner

Handlerne
AGF har hentet to erfarne navne i Henrik Dalsgaard og Max Power og en håndfuld yngre spillere, der enten nu i efteråret eller over tid skal kæmpe om startpladserne.

Det er en markant opgradering af truppen, selv om der også var en række afgange af spillere, der spillede fast i sidste sæson.

Det var påfaldende, at hverken Gift Links, Mikael Anderson eller Mads Emil Madsen skulle nogen steder, og får AGF en række skadede spillere tilbage, har de en trup, der i bredde er lige så godt stillet som de tre største klubber i ligaen.

Tipsbladets bud: Her er de om et år
Salgene kommer sandsynligvis i 2025, og det er en ubekendt faktor, hvordan det indvirker på AGF at spille på det midlertidige stadion i Vejlby, der lyder til at blive intimt.

AGF vokser finansielt gennem spillerbudgettet og også uden for banen med nyt akademi og et nyt stadion i 2026, så hvis salgene kommer i 2025, står AGF sandsynligvis klar til at købe og hente solide afløsere.

Spillerbudgettet: 80 millioner kroner
Nye spillere for omkring 30 millioner kroner i transfers tyder på store ambitioner i AGF.

Budgettet vokser, hvilket er naturligt nok efter sidste år massive spillersalg, men også er interessant, fordi AGF har et par dyre år forude med ombygningen af stadion og 18 måneders flytning til et midlertidigt stadion i den nordlige del af byen.

AGF har ikke de samme muskler som Brøndby IF og FC Nordsjælland, men på transfermarkedet hænger man lige nu på med handler, der ikke ligger så langt fra, hvad de to klubber formår, som AGF tidligere gjorde.

Læs her, hvordan vi udregner spillerbudgetterne i Superligaen

Analyse
Selv om vi er kommet gennem en af de vådeste somre i mands minde i Danmark, føles det som om, solen har skinnet hele sommeren i Århus.

AGF spiller godt og vinder kampe, profilerne blev, og man har fået nye, lovende folk i samtlige kæder.

Foto: Alamy

AGF rækker ikke højere op i transfersummer og lønninger, end man kan følge med, men man gør lige nu sit til at slutte sig til en gruppe bestående af Brøndby IF og FC Nordsjælland, der følger efter stenrige FC København og FC Midtjylland, og som samtidig lægger afstand til resten af Superligaen.

Århusianerne har i år og de seneste år spillet med et af de ældste hold i Superligaen, og det var interessant at se Stig Inge Bjørnebye og hans stab hente en håndfuld spillere, der ikke har nået deres ideelle fodboldalder endnu.

Næste store udfordring bliver, når udskiftningerne i idealopstillingen begynder, når de ældre spillere ikke længere skal starte, og når profilerne bliver solgt.

Den øvelse er ikke nem, så den gode start og sammenhængskraften i truppen skal udnyttes i denne sæson og give momentum i den hårde konkurrence i den bedste halvdel af Superligaen.