Video : Tipsbladet
Superliga

Tøffe hugger til: Brøndby har den rigtige mand!

Selvom mørke skyer trækker ind over Jesper Sørensen, så er han stadig den rigtige mand for Brøndby, skriver Tipsbladets kommentator, Stig Tøfting, i sin ugentlige Superligaklumme.

JEG GÅR MOD strømmen som altid - og vi kan lige så godt tage den fra spids: Jeg mener SLET IKKE, at Jesper Sørensen skal fyres!

Ja, det kan ændre sig, men jeg kan simpelthen ikke se, hvad Brøndby ville vinde ved at sakse deres træner lige nu.

Så ved jeg godt, at jeg ikke er på linje med mange Brøndby-fans og en del fodboldeksperter, der ligger på lur for at slagte Jesper Sørensen for det mindste formdyk, men det rager mig en høstblomst.

Læs også Fanklubbens holdning til Jesper Sørensen.

DET ER SELVFØLGELIG altid sådan, at taber du flere fodboldkampe end du vinder som træner, så er man i farezonen.

I Brøndby er det tilmed nok bare at tabe kampe, så blusser diskussionen om træneren op, så på den led er det selvfølgelig både forudsigeligt og fair, at snakken om Jesper Sørensen opstår. 

Jeg mener bare ikke, at vi er dér, hvor man skal trække det kort - og jeg er hverken formand for Jespers fanklub eller talsmand for Superligatrænernes fagforening…

Jesper Sørensen bør stadig stå i spidsen for Brøndby, mener Stig Tøfting. Foto: Alamy

JEG ER OGSÅ helt med på, at den første halvleg Brøndby spiller i Farum ikke gør noget godt for Jesper Sørensen.

På 16 minutter bliver de splittet til atomer, forsvaret sejler, presset hænger i laser og Jeppe Tverskov får jo fandeme lov til at rende rundt og ligne Diego Maradona.

Jakob Rasmussen får i den periode slet ikke styret sit forsvar, forsømmer selv at kaste sig ned ved Marcus Ingvartsens scoring til 1-1, holdet hænger slet ikke sammen, Stijn Spierings kigger bare på, at de pisser igennem på midten uden at Brøndby laver et frispark eller to - og nej, Patrick Pentz vinder nok heller ikke Det Gyldne Bur for sin præstation.

Så ja, alt hvad der kunne gå galt gik galt, men jeg har så heller aldrig set et hold blive straffet så hårdt for selv den mindste fejl. FCN har fem forsøg indenfor rammen og scorer på fire…

JEG SER TIL GENGÆLD ikke et Brøndby-hold, der slår op i banen eller ikke forsøger, at komme tilbage. Med andre ord, så oplever jeg ikke, at Jesper Sørensen har tabt omklædningsrummet.

Det nemmeste i denne verden er at være bagklog, og det ville da være så let at hævde, at Jesper Sørensen burde have stillet op på den måde som han indledte anden halvleg med, nemlig med to midtstoppere i stedet for tre og på den måde styrke midtbanen.

JA, JA - det gav dem da en bedre halvleg, men det så også ud til, at FCN trådte på bremsen og kun havde brug for at spille en god halvleg, så nej, jeg havde ikke på forhånd indvendinger mod den måde han valgte at gribe kampen an på - og sagen er jo også, at Brøndby startede bedst og kom foran.

Og jeg har det jo også lidt sådan, at når kampen er i gang, så kan Jesper Sørensen  hverken tackle, aflevere eller placere sig rigtigt. Det ansvar er spillernes.

Brøndbys Jacob Rasmussen havde ikke styr på sit forsvar i første halvleg mod FCN. Foto: Alamy

DET ÆNDRER selvfølgelig ikke på, at der er masser af faresignaler for Jesper Sørensen:

  • Brøndby har kun fået ét (!) point mod de øvrige top-seks-hold, hvor man i sidste sæson var det hold, der sammen med FCN, fik flest.
  • Scoringsprocenten er nede på 14,8, hvor den i sidste sæson var på 21,1.
  • Der venter et vanvittigt svært kamppropgram med FCM (hjemme), AGF (ude), FCK (hjemme), FCM (hjemme i pokalturneringen), FCM (ude) og FCN (hjemme), hvilket kan forstærke problemerne.
  • Defensiven er alt for skrøbelig. 10 mål lukket ind de sidste fire kampe.
  • Timingen af anførerskiftet faldt for mig at se på et mærkeligt tidspunkt - og ser ikke ud til at have bidraget med nogen positiv effekt.
  • Truppen er den stærkeste han har haft i Brøndby-tiden og i modsætning til tidligere, så har han masser at skyde med fra bænken, så forventningerne stiger naturligvis.

PRESSET ER stort på Jesper Sørensen, men sådan vil det jo altid være i en klub som Brøndby, men jeg synes også, at der er ting, der peger den rigtige retning.

Jeg har - trods FCN-kampen - stadig Brøndby som et af denne sæsons bedst spillende mandskaber. Det er kun FCN, der er på bolden mere end Brøndby og udtrykket er som regel dejligt offensivt.

JEG VED GODT, AT DET ikke tæller, men jeg kan egentlig også godt li’ hans fremtoning som Brøndby-træner. Han kan godt vise tænder, men virker hverken beregnende eller smider sine spillere under bussen efter et nederlag. Efter FCN-kampen virkede han meget berørt, men han er også kun et menneske - og endda et godt et af slagsen.

Det er selvfølgelig langt fra nok til at redde ham, hvis ikke resultaterne er i orden. Nu venter FCM på søndag på hjemmebane, og dér skal Brøndby selvfølgelig ikke diske op med 16 minutter som dem mod FCN.

Hvis Brøndby taber til FCM, så har de 12 point op - og det er altså voldsomt, selvom der efter runden stadig er 63 point at spille om. Eller præcis det samme pointtal som FCM blev mestre på, så måske man også lige skal klappe hesten…

Jesper Sørensen kan dog læne sig op af en super god statistik. Han har stået i spidsen for Brøndby i fem Superligakampe mod FCM, vundet de fire og kun tabt en.

DET ER SELVFØLGELIG bare statistik. Det samme kan man sige om det helt vanvittige faktum, at hvis kampene i Superligaen kun blev regnet ud på 2. halvleg, så havde FCM skovlet 28 point ind ud af 30 mulige.

Omvendt, så havde FCM ligget nr. otte med 12 point, hvis det var første halvleg, der var udslagsgivende.

Og dælme om ikke FCM også var bedst i de sidste 45 minutter i Europa League-kampen mod Maccabi Tel Aviv efter en forfærdlige første halvleg.

Det er ‘risky business’ kun at spille godt i anden halvleg - og det er Thomas Thomasberg nødt til adressere. Det bliver jo ikke ved med at gå godt - men Jesper Sørensen ved da, hvor han skal sætte ind.

Stik så Daniel Wass en kontraktforlængelse, skriver Stig Tøfting. Foto: Alamy

NU GÅR RYGTERNE på, at Daniel Wass starter ude mod FCM på søndag, og hvis det sker, så bliver han i min verden gjort til syndebuk for nederlaget til FCN, hvilket jeg er lodret uenig i.

Der er ingen tvivl om, at Jesper Sørensen skal bruge en god periode. Både for at sikre en god placering i tabellen, for at beholde jobbet - og hvis han skal have forlænget sin kontrakt, der udløber til sommer.

Hvis Brøndby-ledelsen havde planer med ham, så havde de vel kaldt ham ind til en snak om kontraktforlængelse, men det peger på, at de usikre på Sørensen.

Kigger jeg udover resten af Superligatrænerne, så er der ingen andre, der har så kort tid tilbage af deres kontrakt - og det ligger der også et signal i.

Det lugter jo lidt af Niels Frederiksens exit efter runde 17 i 2022, hvor man fyrede ham med et halvt år tilbage af kontrakten.

TIL GENGÆLD VIL Nicolai Vallys gerne forlænge med Brøndby - og når nu de har gang i papirarbejdet, så vil jeg da gerne sætte røven i klaskehøjde og siger, at Daniel Wass også får forlænget sin kontrakt - og at Brøndby slår FC Midtjylland søndag på et totalt udsolgt Brøndby Stadion!