Video : Tipsbladet
Superliga

Tøffe: De bliver mere og mere ligegyldige!

- Det er lige præcis det, der irriterer mig ved FCN. At man aldrig får bygget på - og virkelig går efter at udfordre de store klubber om mesterskabet, skriver Tipsbladets kommentator, Stig Tøfting i sin ugentlige Superliga-klumme.

DET ER NOK ikke nogen hemmelighed, at jeg ikke er den største fan af FCN-konceptet hér i landet. 

Klubben og fansene har jeg ingen problemer med og elsker, når de synger ‘Stig skal ud at gå’.

Respekt for, at de har et setup som ingen andre i Superligaen og har valgt deres helt egen vej, men for mig spiller de sig tættere og tættere på at være totalt ligegyldige. 

DET ER SELVFØLGELIG ingen overraskelse, at der kommer halv-dårlige sæsoner, når man sælger så voldsomt ud af startformationen og i stor grad erstatter dem med unge spillere. 

Sådan en sæson har FCN måske gang i. Ottendepladsen og de 12 point i ni kampe er i hvertfald ikke specielt imponerende. 

Det har spillet bestemt heller ikke været på det seneste i Superligaen, og et af problemerne har været et forsvar, der kun er blevet overgået af AaB og Vejle i kampen om at lukke flest mål ind. 

Det kan godt være, at FCN ifølge Xg-statistikken ‘kun’ burde have lukket 10 mål ind, men der er altså røget 17 af slagen i kassen i den virkelig verden. 

Spillet er på mange måder som vi kender FCN, men nu med endnu mere ligegyldigt boldtrilleri på tværs og bagud. Lige så det gør ondt i mine øjne….

TRÆNER JENS FØNSKOV OLSEN er åbenbart ikke så bekymret og virkede godt tilfreds med indsatsen i 3-2-nederlaget til Viborg sidste fredag. 

‘’Jeg synes, vi spiller noget fremragende, spændende og seværdig fodbold’’, lød det fra FCN-træneren, men som jeg bemærkede i mandags, så syntes jeg, at de spillede ad helvedes til
Så jeg tænkte jeg bare ‘wauw’, jamen sikken en positiv indstilling. Virkelig meget FCN’sk, hvor man altid kan finde de rigtige vinkler på en kamp. 

Jeg så nærmere et hold, der virkede meget skrøbeligt. Jeg så også et hold, der ikke blev et hak bedre i takt med at udskiftningerne kom. 

Det ligner en FCN-udgave, hvor der ikke er meget at skyde med fra trænerens side, når en kamp skal ændres.

Jens Fønskøv Olsen mente, at FCN havde spillet en god kamp mod Viborg. Tøffe er uenig. Foto: Alamy

MEN DET ER fint, at de selv er tilfredse - og det kan vel heller ikke være anderledes, når man lige har haft et brandudsalg, hvor spillere som Ibrahim Osman, Oliver Villadsen, Adamo Nagalo, Oliver Antman og Conrad Harder er forsvundet, læg dertil Martin Frese, der gik på en fri transfer og Andreas Schjelderups lejeaftale udløb. 

Det er lige præcis det, der irriterer mig ved FCN. At man aldrig får bygget på - og virkelig går efter at udfordre de store klubber om mesterskabet.

Det er da nærmest også, at gøre grin med fansene, der dårligt når at lære profilerne at kende, før de er ude af døren igen. 

Der er ikke noget at sige til, hvis det slider lidt på tålmodigheden i en fangruppe, der ikke er alt for stor i forvejen. 

JEG ER FULDSTÆNDIG klar over, at buddene på Osman, Nagalo  og Harder er oppe i en størelse, hvor det er mere end svært at sige nej, men det ændrer ikke på, at jeg synes det er ærgerligt, at FCN ikke bare en gang imellem sætter foden ned og går efter at stryge helt til tops i Superligaen. 

Ja, de har en anden forretningsmodel og det er helt fint, men de får bare ikke mig med ombord. Fodbold handler for mig om at vinde kampe og slutte så højt som muligt i tabellen - og den mulighed synes jeg FCN sælger år efter år. 

Peter Ankersen i duel. Foto: Alamy

JEG MÅ SELVFØLGELIG også løfte lidt på kasketten over, at FCN alligevel i de seneste 13 sæsoner er endt 11 gange i top-seks med det ene unge hold efter det andet. 

Det er lidt ligesom humlebien, der ikke ved, at den kan flyve, men gør det alligevel. 

Kigger vi lidt tilbage, så bliver FCN nr. ni i 2015/16 og så går der seks år før man igen er ude af top-seks og havner på en niendeplads igen. 

Det er et flot interval, men nu er der kun gået tre sæsoner siden den seneste niendeplads og derfor kommer denne mellemsæson lidt for hurtigt. 

Nu ved ingen selvfølgelig om de havner, hvor de ligger nu og der er stadig 66 point at spille om efter denne runde, men alarmklokkerne bør bimle en smule.  

DET ÆNDRER DOG ikke på, at det er en imponerende stribe af top-seks-placeringer og noget mange andre klubber kun kan kigge misundeligt på.  Det kunne være AGF, OB eller AaB…

Og tænk hvad det kunne være blevet, hvis man havde turdet satse på, at holde sammen på nogle af de kæmpe talenter, der har været forbi FCN. 

Selvfølgelig er de unge spillere også fristet af en stor kontrakt i udlandet, og man kan jo ikke holde på spillere som Osman og Harder, når der kommer så fristende bud fra så flotte adresser. 

Det bider dem lidt i halen, at de er blevet så gode til at sælge spillere. 

INDEN SÆSONSTARTEN havde jeg tippet FCN til at havne i top-fire, selvom de havde sagt farvel til stjernespillere, sportschef og træner på samme tid. 

Der vidste jeg jo heller ikke, at de ville skyde så mange spillere afsted senere i vinduet. Det var et friskt bud - og nu kan jeg jo så konstatere, at det også var for friskt…

FCN er selvfølgelig ikke et hold, der kommer i nedrykningsfare. Det er de for gode til - og Vejle, Lyngby og Sønderjyske for store kandidater til de to pladser. 

Det jeg har set indtil videre fra FCN tyder til gengæld ikke på, at top-seks-pladsen er så sikker som den ellers har været - og med tanke på, at også Jeppe Tverskov og Marcus Ingvartsen forsvinder til vinter for at tage til San Diego, så ser tingene svære ud for FCN. 

Viborg efter sejrne over FCN. Foto: Alamy

NÅR DE TO profiler forsvinder, så er det vildt at tænke på, at der kun vil være tre mand tilbage fra idealopstillingen hos FCN, hvis man kigger et år bagud.

Det er Andreas Hansen, Kian Hansen, og Martin Svensson og sådan en omvæltning er der ingen andre Superligahold, der kan præstere. 

NU FIK DE ganske vist en storsejr på 5-0 over Fremad Amager i pokalturneringen, men at slå et hold fra 2., division tæller jo ikke det store i Superliga-samenhæng - og næppe noget Brøndby lader sig skræmme af. 

De kommer på besøg på mandag i Farum og jeg forestiller mig heller ikke, at det er hér, at FCN får hul på bylden - selvom vi alle sammen selvfølgelig godt ved, at FCN på en god dag kan køre alle ud af brættet. 

DET HAR JEG kun set, at de gjorde de første 45 minutter mod FCK i Farum, men ellers har der været langt mellem snapsene. 

Til gengæld vælter pengene ind i Farum - og det lader til at være godt nok på de kanter…