Transfers: Tålmodigheden forsvinder hos spillerne
Foto: Jan Christensen/Getty Images
Generelle

Transfers: Tålmodigheden forsvinder hos spillerne

Den store fokus på salg betyder, at spillerne i højere grad er utålmodige.

Analysen er fra Tipsbladet fredag

Det har altid været vanskeligt at navigere i fodbold som forretning, fordi sportslig succes og økonomisk omhu ikke altid går hånd i hånd. Utallige er de fodboldklubber, som gennem årene har tabt formuer på at jagte resultater. Men nu har de fleste efterhånden fundet en fidus på transfermarkedet. Driften skal finansieres ved at sælge spillere, og i modsætning til for 15-25 år siden lægger klubberne strategi for det i stedet for bare at håbe på, at en tilfældig klub i udlandet får øje på deres profiler. Man henter spillere med den rette alder og arbejder målrettet på at sælge dem videre. Det har bare den indbyggede risiko, at det kan gå ud over den sportslige succes.

I sommer beskrev vi i Tipsbladet, hvordan FC Midtjylland og SønderjyskE til dels selv var skyld i, at Sory Kaba og Haji Wright strejkede for at komme væk, fordi de var købt med videresalg for øje. Og nu ser vi flere eksempler på, at fodboldklubbernes fokus på salg, salg, salg har dyrket utålmodigheden hos spillerne.

I denne uge sendte Vejle Boldklub profilen Saeid Ezatolahi på leje i Qatar. Det var hans eget ønske at forlade Danmark og VB, som han ankom til i sommeren 2020

På samme tid kom Pedro Ferreira til AaB. Den dygtige midtbanespiller gav i weekenden et interview til lokalavisen Nordjyske, hvor han fortalte om sine planer for at rejse ud. Han understregede imidlertid, at han ikke havde travlt:

”Jeg kan dog sagtens vente til sommer med at tage det næste skridt,” sagde han.

Så det er der, vi er: Nu skal det tilsyneladende regnes som tålmodighed, hvis en 24-årig portugiser er villig til at blive hængende i Danmark to hele sæsoner.

Fænomenet gælder ikke kun unge udlændinge, der helt forståeligt ikke har en naturlig tilknytning til Superligaen eller Danmark. Og det er ikke kun en problematik for bund- eller midterklubber.

”Det føles stadig lidt mærkeligt og ufærdigt, når en dygtig FCK-stamspiller sælges videre med fortjeneste uden at han har vundet et dansk mesterskab,” tweetede den tidligere FC København-direktør Dan Hammer, da Victor Nelsson i sommer blev solgt til Galatasaray efter to sæsoner i klubben.

Hos rivalen ude på Vestegnen nåede Jesper Lindstrøm – livslang Brøndby-supporter – at være fast mand i én sæson, inden han blev solgt til Frankfurt.

Lindstrøm har bevist, at han har kvaliteterne til Bundesligaen. Nelsson har, bortset fra en karantænedag, spillet samtlige ligaminutter i Tyrkiet siden sin ankomst. Både Ezatolahi og Ferreira kan også spille på højere niveau. Så pointen er ikke, at spillerne skifter uden grund. Pointen er, at den nuværende tendens med hurtigere og hurtigere udskiftning strider imod den gamle formel om, at kontinuitet giver succes. Det er i hvert fald ikke vejen til titler at sælge spillere, som man ved fungerer, og erstatte dem med nye, uprøvede kræfter.

Så kære fodboldklubber, skynd jer at vinde en masse kampe, mens I kan. Det kan være, at jeres store profil vil væk i morgen. Eller måske først til sommer, hvis han er den tålmodige type.