31490

Fodbold ifølge Monnerup: Det høje pres – effektivt eller naivt

Det høje pres som en del af taktikken er en trend i moderne fodbold, men er det godt eller skidt? Blogger på tipsbladet.dk, Rasmus Monnerup går i dybden



Da Madrid-holdet Rayo Vallecano tabte 5-2 til mægtige FC Barcelona den 18. oktober, sad jeg tilbage med en meget ambivalent følelse. Rayo burde have vundet den kamp – hvilket lyder absurd, når man ender med at tabe 2-5. 
 
Men Rayo havde i den grad Barca nede i sækken – Barca kunne slet ikke spille sig ud af Rayos vanvittige høje pres, og kun mangel på klasse hos Rayos offensive folk gjorde, at de "kun" scorede to mål. I den modsatte ende viste Barcas skræmmende offensiv så lige præcis verdensklasse og endte med at sikre en 5-2 sejr. 
 
Stats fra kampen underbygger også at Rayo havde gang i en rigtig flot kamp. Ser man på skudstatistikken med samtlige afslutninger (inklusiv blokerede skud) vinder Rayo 22-14.
Endelig havde Rayo bolden 55% af tiden – vi skal altså helt tilbage til april 2003 for at finde en kamp på Camp Nou, hvor Barca har haft bolden så lidt. 
 
Det er ikke helt tilfældigt at det er Paco Jemez’s tropper, som volder Barca problemer på possession-delen, som jo er en hjørnesten i deres spilkoncept. Da Barcelona i september 2013 fik ødelagt en vanvittig rekord, var det såmænd også Paco Jemez og Rayo, som stod bag. 
 
Da de to hold mødtes den dag i september 2013 havde Barca vundet boldbesiddelsen i 316 kampe i træk! Godt nok vandt Barca stensikkert med 4-0, men kampen blev starten på enden for Tata Martino i Barcelona, da man i Barcelona ikke mente hans filosofi var forenelig med klubbens. I Barcelona skal man ikke kun vinde kampen – man skal også vinde boldbesiddelsen. I parentes kan det også bemærkes at han i kampen i Madrid mod Rayo benyttede Alex Song som 6’er og ikke Sergio Busquets, hvilket ikke ligefrem fordrer muligheden for stor boldbesiddelse.
 
Men på bundlinjen står der stadig 0 point, og et samlet nederlag på 2-9 i de føromtalte kampe. Det fik mig til at tænke på vigtigheden af måden, man taber på. Vi taler tit om at især de store hold både bliver målt på om de vinder, og måden, de vinder på. Hvis begge ting ikke bliver opfyldt, så kan man hurtigt være fortid – bare spørg Mourinho. Hans karriere er bygget på fantastisk flotte resultater – og kun resultater. Det øjeblikke resultaterne ikke er der mere, så er han fyret. 
 
Men er måden man taber på også vigtig? 
 
Både ja og nej. 
 
Nej, fordi hvis man ikke laver resultater som træner, så ryger man ud. Så kan man spille nok så flot og underholdene, men på et tidspunkt må man ud. 
 
Ja, fordi  hvis fansene, sponsorerne, den sportslig ledelse og ikke mindst spillerne er positive overfor spillestilen, så får man bare længere tid. Så bliver det lettere at acceptere et nederlag – men igen, hvis resultaterne bliver ved at svigte, så ryger man ud – fed spillestil eller ej.
 
Paco Jemez bliver nævnt til en række store jobs, og jeg tror heller ikke han er i Rayo næste år på denne tid. Trenden er at de trænerne, som gør opmærksom på sig selv ved at gøre tingene anderledes, får chancen i større klubber. Og man må vedkende sig at Pacos arbejde i Rayo, og kampen på Camp Nou er interessant. Jeg har aldrig set et hold gå så højt på Barcelona på Camp Nou (selv ikke Roger Schmidts Leverkusen formåede at lave så højt et pres), og det aftvinger respekt. 
 
Og så kommer vi endelig til det, som egentlig var mit udgangspunkt – nemlig om det høje pres så også er effektivt? Kynikeren vil, med rette, hævde at Rayo måske kunne være sluppet fra Camp Nou med et 2-0 nederlag, hvis det havde gjort, som det fleste hold og parkeret bussen i feltet. Og havde det ikke været bedre? 
 
Taktisk var det mere eller mindre selvmord, men omvendt må man også vedkende sig, at Rayo i den grad spillede deres chance, som nævnt ovenfor. Og grunden til betragtningen og det taktiske selvmord er måske at vores generelle syn på fodbold er for konservativt og defensivt? Det ser forkert ud, når et hold presser så højt, og outputtet blev jo så også et klart 5-2 nederlag. Men styrkeforholdet taget i betragtning, leverede Rayo en outstandig præstation.  
 
Jeg er meget fascineret af det høje pres, og har selv forsøgt af flere omgange at implementere det. Men det stiller utrolig store krav til spillerne, og jeg mangler stadig at se bevis på, at det skaber resultater på den korte såvel som den lange bane. Derfor bliver udgangspunktet også ofte mere konservativt, da det stadig er den måde, langt de fleste skaber resultater på.
 
De mest mytiske og hypede trænere i dag, har stort set alle en filsofi om det høje pres. 
 
Jürgen Klopp, Roger Schmidt, Marcelo Bielsa, Paco Jemez, Eduardo Berizzo & Jorge Sampaoli er alle trænere, som sværger til det høje pres.
 
Men ret beset er det kun Jürgen Klopp, der har vundet nævneværdige titler i Europa. Og Klopps Dortmund pressede ikke ubetinget højt i de flotte sæsoner, men gjorde det i perioder og spillede ellers med nogle fantastiske offensive omstilinger, som kom pga et lavt pres og en fantastisk organisation. 
 
De resterende har (endnu) ikke vundet noget, og selvom jeg synes de alle står for noget ekstremt seværdigt fodbold, har de haft svært ved at tage det sidste skridt. 
 
Samtidig skal de også bevise at man kan spille på denne måde over flere sæsoner. Der er en tendens til at det starter super godt, for at gå galt i sæson to eller tre. Bielsa er jo skrækeksemplet på det – det kan så også skyldes hans yderst interessante personlighed (bare spørg i Bilbao og Marseilles), men det er anden snak. 
 
Men den resterende del af feltet kan være på vej til at bevise det høje pres’ berettigelse og tiden må vise om det er vejen frem, eller om det forbliver et utopisk ideal. 
I alle tilfæde skal vi se det effektueret over en længere periode med resultater for at trenden bliver til normalen. 
 
Den kvikke (hvis stadig vågne?) læser vil så spørge: “Hvor er Pep Guardiola henne på listen over trænere, der sværger til det høje pres?”
 
Han er der ikke af to årsager:
 
Guardiolas hold er så ekstrem gode på bolden på at de egentlig ikke behøver presse specielt meget – deres genpres-fase er så effektiv, fordi de har et kæmpe overskud qua deres store boldbesiddelse. 
Ret beset så presser Guardiola ikke altid højt – især i Bayern arbejder han med en lidt lavere preslinje i perioder af kampen for at skabe plads til offensive omstillinger. 
 
Det leder mig så (endelig) frem til noget, der ligner en foreløbig konklusion. Nemlig at hvis presset skal være effektivt, så kræver det fysisk overskud. Det kan man få, hvis man er dygtige på bolden, og derved selv bestemmer hvornår, og hvor meget man skal løbe. Derfor handler det i høj grad om, hvad man gør med bolden, når man har den, hvis det høje pres skal være effektivt. 
 
Og her presser de føromtalte trænere fodboldens og spillernes grænser. De vil nemlig alle gerne spille hurtigt fremad så snart de erobrer bolden, hvilket kræver ekstrem mange højintense løb samt stor fysisk formåen, da man ikke får tid til at hvile med bolden. 
 
Trenden er i hvert fald klar i moderne fodbold: De mest hypede trænere vil gerne presse højt og spille hurtigt. Om det så også er den mest effektive måde at spille på – det skal de næste par måneder og år bevise.




Superligaens mindste trup: ‘Jeg er ikke bekymret’



LIVE

TransferLIVE: Dansker river kontrakten over


Milan og Roma jagter mål og semifinale

Man Utd planlægger store ændringer til sommer



Endnu flere millioner kan vente Superliga-klub

FC Barcelona scorer 100 millioner 

Ny FCM-stjerne? Her overgår han kæmpesalg

Brøndby besejret af svenskere

Superliga-klub afviser 112 millioner



TIPSBLADET SPECIAL

Sådan gør din klub i vinterpausen


AGF afviste spansk og hollandsk klub

Transfer? Disse spillere kan forlade Superligaen

Brian Riemer reagerer på danske transfers

Farvel til ny FCK-keeper: ‘Virker meget mærkeligt’



TOPNYHED

Færdig i Brøndby – dansk klub håber på aftale


‘Alt blev sort. Jeg var i chok’

Kenneth Perez om Brøndby-køb: ‘Han så dårlig ud’

Theo Sander glippede skifte: ‘Jeg var frustreret’

Dybt forundret: ‘De er på Championship-niveau’

Stopper karrieren efter SL-exit: ‘Fældet en tåre’


INTERVIEW

Ellevild med Diant Ramaj: ‘Storslået handel, FCK’


City brugte flest penge i transfervinduet

Scoop? Han ligner en klassesigning, Brøndby!

Dansk målmand fritstillet på Cypern

Her er Patrick Dorgus løn i Manchester United



Jores Okore er færdig i dansk klub

Angriber får ophævet kontrakten i Sønderjyske

Superligaens tag-selv-bord: Store navne er gratis

Spillere i overskud? Her er transfervinduerne åbne

Vækker opsigt – Kevin Diks topper særlig liste

Ellevild med dansk transfer!

SL-chef: ‘Som at gå 12-runder med Mike Tyson’

– Derfor solgte vi ham til Brøndby IF


HELT VILDT

Wow – overgår FC København-målmænd med længder


‘Theo Sander var sgu ikke lige min prioritet’

Odgaard og co. med solidt tag på Atalanta

José Mourinho roste ny Brøndby-spiller til skyerne

Bekræftet: Benjamin Tahirovic på plads i Brøndby

Afsløring: West Bromwich forgylder Tammer Bany

Brøndby sender spiller til Belgien

Afviste bud: ‘Han er meget, meget vigtig for os’

Afsløring: FC Midtjylland har købt Dani Silva

Angriber på plads i Superliga-klub

OB-boss: ‘Vi er først og fremmest kede af det’

Brød sammen i gråd efter transfer

FCM forhandler om midtbaneprofil – her er prisen

Afsløring: Hillerød henter William Glindtvad i FCK

FCK-ejet angriber i dramatisk transferaften

Guld-Glen: Fifty/fifty, hvem der bliver mestre!

Brøndby tæt på køb af midtbanespiller i Ajax

Afsløring: Victor Nelsson skifter til Roma

Superliga-boss teaser for transfer

Afsløring: FCK tæt på at leje Theo Sander ud

Ingen option i Brøndby-aftale

Carl Björk skifter til dansk klub

Lasse Vigen ophæver kontrakten – hjem til DK?