Husker I tv-programmet ‘Talenterne’ på TV 2? Det var det helt store tv-højdepunkt for fodboldinteresserede drenge og piger i min alder dengang i starten af nullerne, for det handler om Årgang 1985 – min egen årgang – og som ung fodboldtosset teenager kunne man få indblik i en verden, som man gerne ville være en del af.
Det var dengang, hvor der virkelig blev lavet kvalitetsfyldte danske sportsdokumentarer, og hvor TV 2 fulgte den enormt talentfulde Årgang 1985, der blev spået en stor fremtid i dansk fodbold.
Det var spillere som Kasper Lorentzen, Johan Absalonsen, Niki Zimling og Dennis Cagara, der var i hovedfokus som de store talenter, der kunne komme til at tegne både landsholdet og Brøndby i fremtiden. De fire spillere er nu omkring 29 år og i karrierens sensommer, men ingen af dem er med, når Brøndby i aften spiller mod Club Brugge i Europa League. Faktisk har ingen af de fire fået den Brøndby-karriere, både de og klubben håbede på.
Hvorfor er Brøndby uden Talenterne i aften mod Club Brugge? Hvordan gik det Talenterne fra 2000? Og hvordan ser fremtiden ud for nutidens talenter? Det er interessant at kigge på.
Fra testkamp i Dublin til EM i 2012
TV-dokumentaren Talenterne blev skudt i gang i år 2000, fordi der var store forventninger til DBU’s årgang 1985, og fordi Danmark skulle være vært for U/17-EM på hjemmebane to år senere. Derfor var der et kamerahold med, da Årgang 1985 spillede sin første landskamp mod Irland en regnvåd novemberaften i Dublin i 2000.
Kigger man på det danske U/16-landshold fra dén kamp, er der flere spillere, der falder i øjnene. Jonas Troest og William Kvist fra Østerbro-klubberne B93 og FC København var begge med fra start, og så var der en kvartet af Brøndby-spillere, der alle startede inde: Dennis Cagara, Kasper Lorentzen, Johan Absalonsen og anføreren Niki Zimling.
Det danske landshold tabte 2-3 i kampen, men det voksede siden til et særdeles talentfuldt kuld, der senere fik selskab af blandt andre AGF’s Morten ‘Duncan’ Rasmussen. Ved U/17-EM på hjemmebane i 2002, nåede Danmark kvartfinalen efter en dramatisk turnering med blandt andet en 4-4-kamp mod Holland samt en 6-0-sejr over Finland, hvor ‘Duncan’ scorede fem mål. Endestationen blev kvartfinalen mod Spanien, hvor Danmark ellers udlignede en spansk 0-2-føring og fik 2-2, inden straffesparkskonkurrencen, hvor Niki Zimling og Dennis Cagara brændte deres forsøg.
Siden blev Årgang 1985 også repræsenteret med Jonas Troest, Johan Absalonsen, Morten “Duncan” Rasmussen, Henrik Kildentoft, Niki Zimling og Jesper Hansen på det danske U/21-landshold, der var med ved U/21-EM i Holland i 2006, hvor Kasper Lorentzen var ude med en skade under turneringen, hvor en vis Nicklas Bendtner fra Årgang 1988 også gjorde sig bemærket frem mod gruppe-exit’et. Og i den danske EM-trup i 2012, hvor Årgang 1985 var i 27-års-alderen – den bedste fodboldalder – var der tre spillere med fra kampen i Irland 12 år tidligere: William Kvist, Niki Zimling og Kasper Lorentzen. Det er et glasklart billede på, hvor få fra en årgang, der går hele vejen til den absolutte top.
En skuffelse for Brøndby
Man man kan sige, at talentet blev forløst for mange af 1985-talenterne, men hvordan gik det egentlig ‘Talenterne’ fra tv-programmet og Årgang 1985? Meget blandet. Navne som Søren Skov Larsen, Rune Lind og Morten Ogstrup nåede aldrig at få en stor karriere. Det gjorde til gengæld mange af de andre. William Kvist har nået masser af landskampe, og de mange Brøndby-spillere har også fået en fin karriere med masser af Superliga-kampe og endda også landsholdsfodbold på cv’et. Alligevel kan man ikke helt kalde det en succeshistorie i Brøndby.
Dennis Cagara forfulgte tidligt udenlandsdrømmen og skiftede til Hertha Berlin i 2004, hvor det dog ikke blev til et gennembrud. Efter en række Superliga-mellemlandinger er han i dag kontraktløs og spiller landskampe for det filippinske landshold. Kasper Lorentzen og Johan Absalonsen har haft lignende karriereforløb. De forlod begge Brøndby, fordi der ikke var meget udsigt til spilletid, og siden fik de store gennembrud i andre klubber samt landsholdsdebut. Skader og formdyk har dog sat en stopper for det helt store gennembrud på klub- og landshold, der også kunne have ført til et klubskifte til udlandet.
Størst af Brøndby-talenterne succes har Niki Zimling haft. Anføreren fra unglandsholdene dengang har siden spillet 24 A-landskampe, og trods skader har han fået en flot klubkarriere, hvor han pt er i Mainz. Men han forlod også Brøndby inden et gennembrud, da han smuttede til Esbjerg for en billig sum og siden bragede igennem.
Så Brøndby fik faktisk ikke gavn af de fire store talenter fra den danske november-kamp i Dublin i 2000. De fire spillede til sammen 157 Superliga-kampe for klubben, hvilket altså kun er 39 kampe i snit per mand. I stedet fik de deres gennembrud andetsteds, så hverken sportsligt eller økonomisk blev talenterne en succeshistorie i klubben. Tværtimod forvaltede Brøndby de store talenter dårligt; de fik ikke tillid nok fra den sportslige ledelse, og derfor fløj de fra reden.
Heller ikke nu, hvor talenterne er blevet voksne mænd har de fundet tilbage til Brøndby, selvom det sikkert ville falde i mange Brøndby-folks smag at se et par af de spillere tilbage i klubben. Og tænk lige, hvis man i aften kunne se Brøndby tage hul på en ny stor periode med folk som Niki Zimling og Kasper Lorentzen som profilerne på holdet i aftenens Europa League-kamp mod Club Brugge. Det er bare en tanke.
De nye talenter
Det bliver der ikke noget af, for det blev ikke den store årgang 1985, der kom til at føre Brøndby mod nye triumfer gennem nullerne, der i stedet blev en jammerlig omgang med forkerte beslutninger, svingende resultater og skiftende trænere fra 2006 til 2013.
Nu er det nye tider, og i stedet for Årgang 1985 kan et nyt spændende kuld nu blive fremtidens profiler på vestegnen. Små ti år efter Årgang 1985 kom op omkring førsteholdet i Brøndby, er det årgang 1994, der er store forventninger til i Brøndby.
I Brøndby-truppen er lige nu Christian Nørgaard, Riza Durmisi, Frederik Holst og Patrick Da Silva, der alle er en del af den talentfulde Årgang 1994, der nåede semifinalen ved U/19-EM i 2013. Hertil kan man endda lægge Kenneth Zohore, der var i Brøndby i sidste sæson samt træneren Thomas Frank, der har passet og plejet Årgang 1994 gennem flere år som DBU-træner, inden skiftet til Brøndby sidste sommer.
Hvordan kommer det til at gå de nuværende Brøndby-talenter? Bliver det ligesom den spændende Årgang 1973-74 med Per Nielsen, Kim Daugaard og Allan Ravn, der alle blev født i midten af halvfjerderne og blev Brøndby-profiler gennem mere end et årti fra halvfemserne og et år frem? Eller går det som Zimling, Lorentzen og Absalonsen, der er fra firserne og har forløst deres talent andre steder siden midten af nullerne?
Den slags er naturligvis umuligt at spå om, men man kan allerede notere sig, at stjernerne fra Årgang 1995 og 1996 – Pierre Emile Højbjerg og Andreas Christensen – allerede er fløjet fra Brøndby-reden til store adresser i London og München. Men Brøndby råder stadig over en talentfuld kvartet fra Årgang 1994, og det skal blive spændende at følge udviklingen hos Nørgaard, Holst, Durmisi og Da Silva, der til sammen allerede har spillet 132 Superliga-kampe for Brøndby.
Nu kan næste skridt mod en stor fremtid i Brøndby kan tages, når klubben møder Club Brugge torsdag aften i det, der er en lige så stor del af Brøndby-historien som talentarbejdet: Europa.

Han er for vild: Pengene vælter snart ind i FCK!

Husker du ham? FCM-flop i kæmpe modvind

‘Udinese kæmper med dansker-gåde’

Anker Dani Alves’ voldtægtssag

Højbjerg til middag med Kongeparret

Nu vil stor Manchester City-stjerne væk

Nyt underskud hos Superliga-klub

Absurd Højlund-påstand passer ikke

Huescas kan blive udvist af Danmark

AGF-chefer harcelerer mod stadionbesparelser

Superliga-profil går benhårdt efter VM 2026

40 mio pund: PL-bomber har nedrykningsklausul

Revser Patrick Dorgu i ny United-nedtur

Voldsom kritik af FCK og Huescas: ‘Helt grotesk’

Så du det i Parken? Har fået grønt lys

Sarr skyder Southampton i sænk

Bukayo Saka med drømmecomeback

Ikke sket siden 2001: Pokalsensation i Tyskland

Nu fortæller Martin Vingaard om FCK-exit

Brøndby-spiller: Kæmpeklub tilbød mig kontrakt

Superliga-profiler har udløb: Her er status

Raser over VAR: ‘Det er det sygeste’

Thomas Frank roser dansker: Måske aldrig set bedre

‘Mærkelig’ Højlund-beslutning vækker opsigt

Lang pause: Her er status på Kasper Schmeichel

Fantastisk melding om Matt O’Riley

Legende i stort Højlund-forsvar

Vildt Mohamed Salah-skifte? ‘Jeg ville elske det’

Conrad Harders værdi er eksploderet

Dansk traditionsklub reddet fra konkurs

Roony Bardghjis lillebror stråler i FC København

Rundens Hold i Superligaen – 23. runde

Stjerne tror på dansker som en af verdens bedste

Han afløser Martin Vingaard i FCK

Blodrøde tal: Det er vanvittigt og ekstremt

Amorim afviser salg af Manchester United-stjerne

Eksploderet i Superligaen: ‘Helt unik’

Frygteligt nyt for Pep Guardiola

Brøndby jagtede ham: Nu leder han efter ny klub

AGFs næste stortalenter? Uwe Rösler roser duo

Jubel i FCK: ‘Alle elsker ham’

Højt odds på brandvarm PSG-spiller

Kevin Diks: Dér er jeg ikke enig med Neestrup

FCM-boss: Har afvist bud på over 100 millioner

– Man ser, at FCK mangler en nier

Krise i City: Haaland sendes til specialist

Bekræfter Tipsbladets afsløring

Kæmpe sejr: FC København haler ind på FCM

Værsågod, Liverpool: Han koster 400 millioner

Brøndby-bank: – Det er sindssygt irriterende

Derfor straffer FCK ikke Huescas

Skriger glæden ud!

FCK-keeper: Blandt de unge talenter er jeg nr. 1

Nørgaards plan: Her vil jeg tilbage til Brøndby

Opstillinger: Neestrup ryster posen mod Randers