En stor misforståelse i fodbold er at liga tabellen aldrig lyver. Selvfølgelig lyver den. Flere hold kan have perioder hvor de kan være heldige eller at de 'spiller over niveau'. Eksempelvis kan en angriber score flere mål i et par kampe, end han normalt vil gøre gennemsnitligt over en hel sæson, eller et hold kan få en højere ligaplacering på grund af at andre hold underpræstere.
Som professionel træner og analytiker, prøver jeg at analysere data og statistikker på en måde, så vi som klub ved ikke bare hvad vi skal forbedre, men også om vores indsats kan fortsætte som den er. Ikke bare ved at kigge på tabellen, men se om vi kan beholde vores placering i tabellen, ved brug af data som vores hovedværktøj.
Et eksempel kan man finde i dette års Premier League (2014/15) er Swansea, som havde en god sæson og sluttede som nr. 8 med 56 point. Men 21st Club har lavet en meget interessant sæson-analyse, hvor man ser bag tallene og hvis præstationer og chancer for- og imod, og Swansea skulle statistisk set kun have opnået 44 point – hvilket ville have betydet en placering som nr. 16 i ligaen.
Så statistisk set kan Swansea ikke 'kopiere' sidste sæson, for hvis det præstere på samme vis så vil de være med i nedrykningskampen. De har ganske enkelt overpræsteret.
Stol ikke på dit held
Derfor handler alt om måle din præstation f.eks ved at se på antallet af skabte chancer. Jeg deler min analyse op i tre typer chancer; A,B- og C-chancer. Derefter sammenligner jeg disse data med modstanderens chancer for at finde ud om vi kontrollerede kampen, skabte nok chancer til at score (og vinde) ved at give et mindre antal chancer væk, end vi selv skabte.
Jeg hører nogen gange trænere, udtale deres tilfredshed med f.eks giver en 1-0 sejr og roser den bagerste kæde for holde nullet. Men hvis vi analysere modstanderens chancer i 1-0 sejren; havde de flere A-chancer, måske har de ramt stolpen to gange, brændt en 1 mod 1 med målmanden, og generelt bare har kreeret flere muligheder end det vindene hold.
Det er det jeg kalder held, og jeg kan ikke lide at være afhængig af held. Derfor er ved nød til at skabe et koncept hvor vi ikke bare vinder flere kampe end vi taber, men hvor vi også statistisk set er bedre end modstanderne. Dette vil forbedre vores chancer for at vinde, ikke bare engang imellem, men hver gang.
Under VM 2014, viste mine egen analyser allerede i gruppespillet at de hold der skabte flest A-chancer inden for straffeboksen, statistisk set vandt langt flere kampe. Så med denne metode kunne vi se hvilke hold der ville nå langt i turneringen HVIS de fortsatte med at skabe flere A-chancer end modstanderne.
Et hold som England var f.eks ikke gode til at komme ind i boksen, men generelt havde de mange skud på mål, så deres basis-stats var gode nok.
'Problemet' var at England ramte mest med skud udenfor for boksen, hvilket statistisk set tager mere end 40 skud, før du rent faktisk scorer et mål. Så data kan også lyve hvis vi ikke er detaljeret nok med med det, og skud på mål viser altså ikke rigtig noget. Et hold som Bayer Leverkusen havde også flest skud på mål af alle hold i Bundesligaen, men de skød også på hvad som helst.
Et kontrolleret sæson-mål
Vi hører ofte at et hold sætter sig et mål en top 3 eller top 6 placering i ligaen. Det er helt fair og relativt nemt at måle sig efter. Min bekymring er dog at det ikke er til at kontrollere, Hvad hvis seks andre hold overpræsterer, og alle får mange point? Så er vores hold 7'er og så er sæsonens mål ikke opfyldt, men måske ville vores præstation og point statistisk set give os en top 6 placering i ni ud af 10 sæsoner, bare ikke lige i denne sæson. Er det så en dårlig sæson?
To eksempler fra denne sæson i Europa: Ajax Amsterdam tabte mesterskabet, til PSV Eindhoven med 17 point i Holland. Den første indskydelse ville være at Ajax havde en frygtelig sæson, men faktisk fik Ajax lige så mange point som den gang de blev mestre.
Den store forskel er at PSV næsten havde deres bedste sæson nogensinde. Ajax vandt den hollandske liga i 2013/2014 med 71 point – præcis det samme som gav dem en andenplads i denne sæson.
I Spanien blev Sevilla nr. 5 med 76 point. Deres mål var at komme i Champions League (Jeg er klar over at de kvalificerede via Europa League) som betyder at de skulle bruge et top 4 placering i La Liga., så Sevilla nåede faktisk ikke deres mål for sæsonen.
Hvis du ser på deres 76 point, er det faktisk normalt nok til at komme i top 4 i Spanien. Sidste år skulle man bare bruge 70 point for at blive nr. 4 (Athletic Bilbao) og i 2012/2013 skulle Real Sociedad bare bruge 66 point for at snuppe fjerdepladsen.
Så hvis Sevilla har opnået de 76 point via præstationer og f.eks flere skabte A-chancer og det kan holde det samme niveau næste år – så er en top 4 placering faktisk meget realistisk og de bør være meget stolt af deres præstation over hele sæsonen.
(Kilde: www.21stclub.com)