Video : Tipsbladet
Superliga

Shit et pokalcirkus: Det skal stoppe nu!

- Hvis ikke klubberne selv gider at tage turneringen seriøst og give pokalturneringen den fornødne respekt, hvem skulle så, skriver Tipsbladets chefredaktør, Allan Olsen, i denne kommentar.

HVIS DÅRLIG OMTALE er bedre end ingen omtale, så må man sige, at den danske pokalturnering er flyvende i øjeblikket…

Sådan ser virkeligheden dog ikke ud. Langt fra. Dér ligner pokalturneringen faktisk mere og mere en brugtvognshandel på Roskildevej, hvor alt er til salg bare prisen er rigtig. Selv de tomme flasker kan man sikkert få med…

DET ER SELVFØLGELIG den evige strøm af kampflytninger, hvor de mindre klubber sælger deres hjemmebanefordel til Superligaklubberne for en pose penge og udsigten til at slippe for en masse besvær.

I år har Hillerød solgte deres kamp til FCM, VSK til AGF og Holbæk B&I har netop solgt deres til Silkeborg - og eksemplerne er mange, hvis vi går år tilbage.

LAD OS BARE lige slå et syvtommersøm igennem den tankegang: Det er en uskik, det er ærgerligt - og fremfor alt, så smadrer det fuldstændig drømmen om det, en pokalturnering skal kunne, nemlig de sensationelle kampe, hvor det lavere rangende hold høvler det store hold ud.

Som vi heldigvis har set det ske med Vejle, Randers og Lyngby. Det er lige præcis det stof som en pokalturnering er lavet er - og den forsvinder, når de store hold kan købe sig til en hjemmebane.

DERFOR VAR DET sgu’ ret fedt, at manden med en af de flotteste titler i det danske medielandskab, nemlig Senior Vice President Sports Kim Mikkelsen tog den friske beslutning at droppe tv-sendingen fra Silkeborgs købte pokalkamp mod Holbæk B&I.

Fedt signal om, at den sportslige værdi blev devalueret da Holbæk B&I valgte at sælge sin hjemmebanefordel.

Nu har vi selvfølgelig til gode at se Kim Mikkelsen sige til Brøndby og FCK, hvis de fremover køber sig til en hjemmebane, at de kan kigge langt i Kraks efter en transmittering af deres kamp. Det vil være den virkelig test for holdningen - og ikke bare en Silkeborg-kamp med formentlig få seere.

Så må vi se om det er købmand Mikkelsen eller fodboldelsker Mikkelsen, der vinder den interne diskussion…

JACOB NEESTRUP var heldigvis også på banen med det helt rigtige udsagn, nemlig at han også gerne ser, at FCK stopper med den praksis. Glimrende. Forhåbentlig vækker hans udsagn genklang på ledelsesgangen i Parken.

Jacob Neestrup har også været ude med kritik af kampflytninger i pokalturneringen. Foto: Alamy

Jeg er da helt sikker på, at helt ind til benet er Kent Madsen, Silkeborg, Claus Steinlein eller Peter Sand, FCM, Carsten V. Jensen, Brøndby - og alle mulige andre ledere i dansk fodbold - så meget fodboldmennesker, at de inderst inde er helt enige i, at selvfølgelig skal pokalturneringen have det twist, at det er lavest rangende holde, der har hjemmebane.

KAN JEG FORSTÅ, at små klubber som Holbæk B&I gerne vil score en pose penge, der kan betale både træningslejr og afslutningsfest med fadøl a libitum? Ja, for dælen, men det ændrer ikke på, at det eroderer hele ideen med pokalturingen.

At magien og interessen forsvinder.

Så må Divisionsforeningen, der står for pokalturneringen, indføre en bod, så det koster måske et par hundrede tusinde kroner, at købe en hjemmebane. Penge, der så kunne kanaliseres ud til netop de mindre klubber i pokalturneringen - og måske trods alt en størrelse udgift, så det blev lidt mindre interessant at købe sig en hjemmebane.

NÅR NU DE fleste vel et eller andet sted er enige om, at det underminerer tanken med pokalturneringen, at flytte kampene, hvorfor sker der så ikke noget?

Ja, Divisionforeningen henviser til klubberne, der henviser til Divisionsforeningen, der jo er en sammenslutningen af divisionsklubberne… Forvirret? Fair nok.

DET VIRKER unægteligt, som om ingen rigtig tør tage fat om nældens rod, men den diskussion skal tages - og klubberne har et fælles ansvar.

Det bør være sidste udgave af pokalturneringen, hvor vinderen trods alt får den næstbedste danske Europa-plads, hvor kampe bliver handlet på krydse og tværs.

For hvis ikke klubberne selv gider at tage turneringen seriøst og give pokalturneringen den fornødne respekt, hvem skulle så?