VM

Røvtur: Dansk selvmål hjalp Holland til sejr

Danmark tabte VM-åbneren til Holland med 2-0 i en kamp, hvor det danske hold ellers var godt med inden pausen, men et selvmål sekunder inde i 2. halvleg ramte danskerne hårdt.

Danmark løb ind i et af mange ventet nederlag i VM-åbningen mod Holland, men der skulle et selvmål til for at Oranje snuppede sejren.

Ud over en alt for blød tilbagelægning fra Daniel Agger til Thomas Sørensen, der var ved at blive farlig efter blot 22 sekunders spil, kom det dansk hold udmærket fra start i åbningskampen mod Holland. De hollandske stjerner lagde ud i afventende stil, danskerne stod godt i forsvaret og fik spillet frem ad banen til at fungere nogenlunde godt - uden dog at komme frem til afslutninger.

Hollænderne var klart mest i boldbesiddelse, mens Danmark med succes stillede sig kompakt i kampens start.

Efter godt 22 minutters spil viste Thomas Enevoldsen prøver på en af sine styrker. Et godt raid frem ad banen overraskede hollænderne, danskeren fik afsluttet fra distancen, men ramte bolden for dybt.

Efter 27 minutter fik Nicklas Bendtner kampens største chance, da Dennis Rommedahl smed et indlæg ind i panden på den danske stjerne, der fik ram på læderet, der dog passerede den ene målstolpe på den forkerte side.

Hollænderne, der i deres opvarmningskampe med højt tempo har drevet modstanderne rundt og scoret masser af mål, havde efter den første halve time ikke haft held til at få åbnet det danske forsvar.

Med det kompakte forsvar overlod Danmark initiativet bevist til de hollandske favoritter, mens danskerne levede på kontra-spillet. Det var tæt på at give pote efter 33 minutter, da Martin Jørgensen med et klasseskifte fra venstre side fandt Dennis Rommedahl på den modsatte fløj. Rommedahl tæmmede bolden perfekt og sendte et hårdt skud af sted. Den hollandske keeper Maarten Stekelenburg fik dog pareret skuddet.

Bare tre minutter senere, blev det atter til en stor dansk chance. Nicklas Bendtner fandt Thomas Kahlenberg med en stikning. Kahlenberg nåede i feltet, hvor afslutning blev sendt til hjørnespark af Maarten Stekelenburg.

Van Persie var med få minutter tilbage af halvlegen ved at komme fri til afslutning i det danske straffesparksfelt, men Daniel Agger pressede ham flot til et skud forbi mål

Pause: 61-39 til Holland i boldbesiddelse.

Tilfredsheden med den danske første halvleg forstummede efter bare 40 sekunder spillet efter pausen. Et indlæg tæt under mål blev af Simon Poulsen headet i ryggen af Daniel Agger, og bolden hoppede i mål uden chancen for Thomas Sørensen. Dansk nedtursstart på 2. halvleg.

Fem minutter senere var Holland igen tæt på. En fejlaflevering fra Simon Kjær blev opsnappet og Van Persie spillet fri, men heldigvis for Danmark var Thomas Sørensen hurtigt ude af sit mål og fik afværget afslutningen.

Nicklas Bendtner, der overraskende var med i den danske opstilling blev skiftet ud efter 61 minutters spil og erstattet af Mikkel Beckmann.

Føringsmålet resulterede i, at danskerne blev tvunget længere frem på banen, mens hollænderne kunne spille mere afventende og leve på det kontrollerede spil og kontraangreb.

Frygten for Hollands høje niveau har frem mod kampen været stor, men faktisk var det utroligt småt, hvad de prominente stjerner formåede at spille sig frem til.

Efter 72 minutter blev det til VM-debut til Christian Eriksen, der kom på banen i stedet for Thomas Kahlenberg.

Minuttet efter drønede Van Bommel et hårdt skud af fra højre side af feltet, men Thomas Sørensen fik snittet bolden til hjørnespark.

Med under 10 minutter igen virkede det danske hold på flere pladser drænet for det meste energi. Wesley Sneijder var tæt på med en afslutning, der ramte en danske fod og var tæt på at snyde Thomas Sørensen i målet.

Med seks minutter igen kom dødsstødet. 2-0. Et vip hen over Thomas Sørensen fra Eljero Elia, bolden ramte stolpen og hoppede ud til Dirk Kuyt, der ikke havde brug for hverken verdens bedste eller næstbedste inderside for at skubbe bolden det sidste stykke over stregen.

Efter 88 minutter var det uhyre tæt på 3-0, da Ibrahim Afellays afslutning passerede Thomas Sørensen og var sikkert på vej i mål, men på akrobatisk vis, fik Simon Poulsen kastet ned og banket bolden væk.

Macthfakta:
Danmark - Holland 0-2 (0-0)
46' Simon Poulsen (selvmål)
85' Dirk Kuyt

Gult kort:
44' Nigel de Jong
49' Robin van Persie
63' Simon Kjær

Kampens spiller:
Gregory van der Wiel. Den spillevende højre back præsterede flot i det defensive spil, viste stor sikkerhed i boldomgangen og var godt med i opstillet offensivt.

Detaljen:
Morten Olsens taktiske overraskelse og skuespil. Den danske landstræner blev direkte irriteret over spørgsmålene i retning af Nicklas Bendtners skade. Landstræneren har de seneste dage stædigt hold fast i, at stjernen ikke blev klar til Holland-kampen og muligvis var helt ude af VM. Den danske træning har dog de seneste dage været tillukket for pressen og nysgerrige blikke, og her har Nicklas Bendtner været ganske aktiv og slet ikke været så hårdt ramt som Olsens skuespil ellers indikerede. Nicklas Bendtner viste sig oven i købet som en af Danmarks bedste - specielt før pausen. Blev pillet ud efter en time.