Divisionsforeningen overvejer ny Superliga-model
Foto: Jens Dresling/Polfoto
Superliga

Divisionsforeningen overvejer ny Superliga-model

De første skridt mod en ny struktur i Superligaen kan blive taget i næste uge, hvor Divisionsforeningen skal diskutere, om den nuværende model med 12 hold skal ændres.

Hvordan skal fremtidens Superliga se ud? Skal der være 16 hold, 14 hold, 12 hold eller 10 hold? Eller skal der spilles slutspil om mesterskab, nedrykning og europæiske pladser?

Debatten om strukturen i Superligaen dukker op fra tid til anden i fodbold-Danmark, men nu bliver diskussionen taget op til formel debat i Divisionsforeningen. Superliga-klubberne overvejer således at iværksætte en proces, der kan føre til en ny ligamodel i landets bedste fodboldrække.

Ekstra Bladet skriver fredag, at klubberne i Divisionsforeningen mødes onsdag for at tage hul på overvejelserne om en ny struktur i Superligaen. Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen bekræfter nu over for tipsbladet.dk, at man i næste uge vil tage et skridt i retningen af en mulig ny struktur.

- Jeg kan bekræfte, at der er et møde mellem klubberne i næste uge, hvor man vil diskutere, om en proces omkring strukturændringer skal sættes i gang, siger Claus Thomsen til tipsbladet.dk.

Han oplyser, at man stadig er meget tidligt i processen, og at det endnu ikke er sikkert, at planerne om en ny struktur skal sættes i søen. I første omgang skal klubberne være enige om, hvorvidt man overhovedet vil sætte gang i den proces, der kan føre til en strukturændring. Der er altså endnu ingen konkrete tiltag, der skal debatteres.

- I foråret 2014 blev klubberne enige om, at man vil have et overblik over kvaliteten af dansk professionel fodbold i Danmark, og i forlængelse af det vil man tage en diskussion om en revurdering af turneringsstrukturen. Det er den proces, der pågår nu.

- Generelt er en strukturændring et resultat af en længere proces. Først skal klubberne være enige om at tage strukturen op til diskussion, hvorefter man skal sætte en vision- og strategiproces i gang, som kan danne baggrund for en diskussion om strukturændringer. I sidste ende skal ændringerne af strukturen vedtages af DBU's bestyrelse på baggrund af et ønske fra klubberne, siger Claus Thomsen.

Med til mødet onsdag er det hollandske firma Hypercubes, der specialiserer sig i at rådgive fodboldturneringer om strukturændringer. Superliga-klubberne skal tage stilling til, om man vil involvere Hypercubes i processen og lade det hollandske firma udarbejde forskellige forslag til en ny struktur i Superligaen.

Hypercubes har tidligere været med til at ændre strukturen i belgisk fodbold, hvor man i dag spiller efter en avanceret struktur med slutspil, og ifølge Ekstra Bladet har det hollandske firma senest udarbejdet en rapport til norsk fodbold med tre forslag til en ny ligastruktur. Alle disse tre forslag indeholder slutspil.

I Danmark var der senest i 2009 stor diskussion om strukturen i dansk fodbold, hvor man også overvejede at indføre slutspil i Superligaen. Dengang blev det ikke til noget, og siden hen har der med jævne mellemrum været diskussioner om strukturen i Superligaen, hvor nogle fodboldpersonligheder ønsker 16 hold i landets bedste række, mens andre er tilfredse med den nuværende model og andre igen foretrækker ti hold.

Det kan således synes svært at finde fælles fodslag i Superlgiaen om en ny struktur, men Claus Thomsen vil ikke afvise, at det kan lykkes klubberne at blive enige.

- Det må vi se. Om der er uenighed ved man ikke, før der har været en gennemgribende dialog, der danner baggrund for det. Det kan være, at man bliver enige – det må processen vise, siger han. 

Tipsbladet.dk undersøgte i efteråret 2013 Superliga-trænernes holdning til struktur-spørgsmålet. Her viste det sig, at syv Superliga-trænere var for en udvidelse af ligaen, mens to var i tvivl og tre var decideret imod.