Emre Mor er netop blevet solgt for et beløb, der angiveligt overstiger 60 millioner kroner fra FC Nordsjælland til den tyske storklub Borussia Dortmund. Tidligere på året satte Tipsbladet fokus på den unge dribler, der både har et unikt talent men også slås med flere udfordringer.
Læs eller genlæs den store historie:
Bragt i Tipsbladet 18. marts
Emre Mor er historien om en 18-årig spiller, der trods bare fem Superliga-kampe i benene er i konstant fokus hos både modstandere, medier og det tyrkiske landshold med en personlig videohilsen fra Barcelona-stjernen Arda Turan som et eksempel på det sidste. Det er historien om en agent, der taler om EM til sommer og så høje bud på sin klient, at de ikke bare fejer ethvert tidligere Superliga-tilfælde af banen – de gør det med en gangefaktor på omkring en håndfuld.
Emre Mor er den forliste drøm om, at Danmark endelig kan få sin egen " Zlatan", selvom han minder rigtigt meget om Messi.
Og man så hvorfor i forrige mandags kamp hjemme på Farum Park mod FC Midtjylland.
På et afbudsramt FCN-hold startede Emre Mor selvfølgelig inde som falsk 9' er, mens Canal 9 inden kampen bragte et længere indslag om det højt besungne talent, som i omtale sprintede fra nul til 100 med rekordfart, da der i efteråret i de største engelske aviser pludselig var historier om, at blandt andre Liverpool og Manchester United havde fået rekordstore bud efter danske forhold afvist.
Om præstationen mod FC Midtjylland ligefrem berettiger dette er nok tvivlsomt, men mindre kan også gøre det. For det var tydeligt, at Emre Mor indeholder mere end de fleste, ja, måske mere end nogen anden Superligaspiller på det stadie af sin karriere. Da handler det ofte om ikke at begå fejl eller på anden vis skille sig ud negativt. Men den frygt sidder tydeligvis ikke i Emre Mor, der forudsigeligt går på banen som den bagerste af FCN-spillerne, som det nærmest er en uskreven regel for sportens mere flamboyante, offensive udøvere.
Og han markerer sig første gang efter 10 minutter, da han fuldstændig snyder sin 26 centimeter højere direkte oppasser Tim Sparv med en retningsbestemt førsteberøring, så Mor er halvvejs væk og med et tyngepunkt som en grand prix-motorcykel i en skarp kurve, da Sparv får strakt sit ben ud og kun ser røgen af den lynhurtige offensive motor i fuld acceleration.
Nogenlunde det samme gentager sig ni minutter senere, men denne gang får Tim Sparv ram på Emre Mor, der som et bevis på sine mange udfordrende driblinger allerede er smurt godt ind i den brune væske, Farum Parks kunstgræsbane afgiver. FC Midtjyllands finne får dog ikke mere ram på ham, end at dommeren kvitterer med et velfortjent gult kort, og scenariet udspiller sig endnu engang, da Kristoffer Olsson efter 30 minutter heller ikke reagerer hurtigt nok på Emre Mors største spidskompetence og modtager en ostemad.
De mange tacklinger er en naturlig konsekvens af Emre Mors spillestil, men han er ikke bange for, at det skal ende med at forkorte hans spæde karriere.
" Jeg havde forudset, at der ville blive lavet mange frispark på mig. Men jeg synes ikke, at det får mig til at trække mig i duellerne. Jeg skal selvfølgelig nok passe på med at drible for meget, for ellers kan man godt blive flækket en gang imellem. Men det får mig ikke til at stoppe med det af frygt for skader," siger han efter kampen og tilføjer, at han bestemt også trak mange kort, da han for ganske nylig som ungdomsspiller løb rundt blandt talenter, der var noget langsommere i tanke og handling end de midtjyder, han drev gæk med gennem det meste af en halvleg.
Og han er da også stadig delt topscorer i U/ 19-ligaen med syv efterårsmål, men den anonyme ungdomstid er forbi. Nu er han i stedet et af fokuspunkterne hos Superligamodstanderne.
" Vi havde snakket en del om, hvornår det var midtstopperne eller 6' eren, der skulle tage sig af Emre, når han faldt ned i mellemrummet, for det gør han rigtigt godt. Det så man blandt andet i Viborg-kampen. Det handlede om at stille bagkæden så højt som muligt og ellers gøre rummet mellem forsvar og midtbane kompakt," siger Jess Thorup efter at have set sit hold tabe 1-2.
Resultatet var blandt andet et udtryk for den udvisning, backen André Rømer fik efter 36 minutter. Foran 1-0 fik det FC Midtjylland til at stille sig dybere og mere kompakt, og det havde den sidegevinst, at Emre Mor faldt mere ud af kampen. For når han opererer centralt, lever han af rummet mellem forsvaret og midtbanen, som det også var tilfældet i Viborg.
I de to kampe så man, at hvis han får pladsen, bliver der lavet meget få rene tacklinger på ham om nogen overhovedet. Så Emre Mor forfaldt i stedet til at søge langt ned i banen og føre bolden frem som en anden defensiv midtbanespiller, indtil han gik ud og satte sig i tørvejret på den overdækkede bænk efter 65 minutter. Udskiftningen havde to årsager.
" Jeg fik nogle tacklinger, der gjorde, at jeg var nede og ligge i vandet en del gange. Så til sidst kunne jeg ikke rigtigt få varmen. Jeg frøs ekstremt meget. Det gik lidt ud over min anden halvleg, og jeg blev også skiftet ud, fordi jeg fik krampe. Jeg har været lidt skadet i opstarten og har derfor ikke spillet så mange kampe," siger Emre Mor, som trods sine dominerende præstationer mod FCM, Viborg og Brøndby i efteråret ikke føler sig på sit højeste niveau.
" Det er svært at vurdere, hvor langt jeg er fra min bedste form. Jeg tror, at jeg skal have nogle ekstra løb til træning for at kunne holde mere end 60 minutter," siger han med et ydmygt, ja, næsten lidt selvudslettende smil.
Men der er ingen grund til at tro, at Emre Mor ikke er bevidst om sine egne kvaliteter.
" Der er mange, som ikke er på det her niveau, når de kommer op i Superligaen. Og så mister de måske lidt det, de var gode til på U/ 19. Men jeg har tænkt, at jeg skal gøre det samme og ikke være bange. Jeg skal ikke være sådan en type, der bare spiller bolden til siden hele tiden. Det, jeg gjorde på U/ 19, har jeg taget med op i Superligaen. Der er ikke nogen forskel på mig som ungdomsspiller i forhold til som senior, men selvfølgelig er det lidt sværere at drible på det her niveau. Jeg skal finde en balance mellem at drible og spille bolden," siger han.
Tim Sparv havde svært ved at få stoppet den lille tekniker. Han erkendte også, at Emre Mor ikke er den spillertype, han nyder mest at stå over for.
" På kunstgræs er de her små, vævre spillere irriterende at spille overfor, specielt når man som jeg er lang, og det tager lidt tid at vende rundt. Det er lidt anderledes på rigtigt græs, for jeg synes, man har et bedre fodfæste. Men det var ligesom at stå over for Pione Sisto til træning. De er altså svære at få fat i," siger Tim Sparv, som var imponeret over, hvad han havde set fra Mors side.
" Det er tydeligt, at han har en masse fodbold i sig og er dygtig teknisk. Han er meget hurtig og god på bolden. Han er kun 18 år og spiller på det her niveau, så han har helt klart et potentiale. Han er en god fodboldspiller."
Ja, Emre Mor er i bund og grund historien om en god fodboldspiller. Men han er også historien om et talent, Lyngby ikke ville have mere med at gøre. Han er historien om en U/ 19-landsholdspiller, der fravælger det danske landshold, og han er historien om et temperament, der allerede kunne have spændt ben for karrieren. Og det er historien om kilder, Tipsbladet har været i kontakt med, der har været tæt på Emre Mor, men ikke ønsker at udtale sig om ham.
LILLE SPILLER, STORT TEMPERAMENT
For Emre Mor er en spiller, der på både godt og ondt bryder med konventionerne. Det gør han ved at sparke lydmuren ind og blive en profil i Superligaen i en tidlig alder og efter meget få kampe. Men det gør han også ved at bruge en agent, som udnytter enhver lejlighed til at fortælle så vilde historier om interessen for og potentialet i sin klient, at det for det første er svært at tro på og dernæst lægger et enormt pres på de unge skuldre.
Vel at mærke skuldre der er vokset op i en dansk talentkultur, hvor det med at puste forventningerne op til et skyhøjt niveau er noget, der ikke betragtes som en positiv ting for spilleren selv. Men Emre Mor er heller ikke, som danske talenter er flest – teknisk, taktisk, fysisk eller mentalt, fortæller U/ 16-landstræner Per Holm, som har været en af hovedpersonerne i udviklingen af FC Nordsjællands guldfugl og gerne vil sætte ord på det specielle talent.
" Da han første gang kom ind i vores system, var han en meget lille spiller. En ekstremt lille spiller, som kunne noget ekstraordinært med bolden. Og han var også en meget tempera-T mentsfuld spiller. Han gik meget op i det, men blev også ekstremt hidsig, for han kunne trylle med bolden, og derfor blev han ofte sparket ned. Han var en interessant spiller, som, vi vidste, at vi skulle hjælpe med at tøjle sit voldsomme temperament," siger Per Holm.
Det kom blandt andet til udtryk i en del røde og gule kort for hævnakter og brok, da Emre Mor var U/ 14-og U/ 15-spiller. De begrænsede fysiske evner gjorde, at Per Holm havde svært ved at have ham i betragtning til sit U/ 16-landshold. En nytænkning i dansk fodbold kom dog Mor til gode. For han blev i stedet en del af det nyoprettede future-landshold, som er til for de spillere, der halter efter i deres fysiske udvikling, men på de andre parametre er mindst på omgangshøjde med deres jævnaldrende talenter.
" Future-landsholdet har været med til at holde ham til ilden hos os, fordi han i første omgang ikke kunne klare sig fysisk på det andet hold, selvom han nok selv vil sige noget andet. Så det gav mig en mulighed for at være tæt på ham og kunne give ham tålmodigheden og bringe ham stille og roligt frem," siger Per Holm.
" Han var en kæmpe profil på future-landsholdet. Vi var i Belgien og spille, og alle var vilde med ham – ikke mindst Morten [ Olsen], som var nede og se kampene. Han sagde, " det er jo en fryd for fodboldelskere at se ham der." Da var det kun et spørgsmål om tid, før vi kunne bringe ham ind på det rigtige landshold, og det gjorde vi så på U/ 17," siger han.
Tiden inden U/ 17-landsholdet blev dog en udfordring for Emre Mor. Hvert år ser DBU en stor gruppe spillere an til et talentstævne i Vejle. Til et af disse tilbage i 2012 blev der spillet en intern træningskamp med future-landsholdet.
Emre Mor fik som så ofte før en hovedrolle i den.
" På daværende tidspunkt ville han spille hele tiden, men startede ude alene på grund af rotation, fordi vi skulle se alle spillere an.
Han blev så heldigvis tændt på den gode måde, så da han kom ind, ville han fandme bare vise, hvad han kunne. Og i de 15 minutter viste han, hvilken helt unik spiller han er, t men det endte desværre med, at han faldt forkert ned efter en duel og brækkede benet," fortæller Per Holm.
" I det efterfølgende skadesforløb havde jeg flere snakke med ham om, at han skulle tage det stille og roligt, for han skulle nok komme tilbage. Sådan nogle unge drenge kan godt miste modet af sådan noget. Han ringede til mig hver anden uge i en lang periode for at fortælle mig, hvordan det gik, og hvor lang tid der var, til han skulle have gipsen af.".
KUNNE VÆRE GÅET GALT
I slutningen af januar 2015 sprang en dybvandsbombe i dansk fodbold. Oprindeligt trak den ikke de store overskrifter, men da eksplosionen 10 måneder senere brød vandoverfladen, fik den gamle nyhed en del mere omtale.
Lyngby ophævede dengang kontrakten med U/ 19-spilleren Emre Mor, fordi " vi ikke ser os i stand til at forløse Emres potentiale uden samtidig at gå på kompromis med de værdier, vi står for i Lyngby Boldklub," som det lød i udtalelsen.
Emre Mor selv påstod, at han intet havde gjort galt, men udtrykte utilfredshed med kun at have spillet to ud af 12 kampe i U/ 19-ligaen i efteråret – en skarp kontrast til et år senere at gå direkte ind og være en dominerende offensiv kraft på FC Nordsjællands Superliga-mandskab, hvor han endte, efter at Brøndby også var interesserede efter Lyngby-bruddet.
Det kom ifølge Tipsbladets kilder efter flere disciplinære episoder, og Per Holm fortæller, at han op gennem Emre Mors ungdomsår havde været i tæt dialog med Lyngby og spilleren for at sikre, at temperamentet ikke ville ødelægge den lovende karriere.
" Jeg tror, at Lyngby på et tidspunkt konstaterede, at de ikke helt kunne håndtere ham, og at han skulle et andet sted hen, hvis han skulle reddes som spiller, hvilket jo var det vigtigste," siger Per Holm, som havde bekymringer angående det unge stortalent.
" Han var helt sikkert i risikogruppen for at være en af de drenge, der dropper ud af fodbold.
Hans temperament og mangel på tålmodighed kunne sagtens have betydet, at han havde sagt, " I kan tage jeres lort, så vil jeg hellere spille hjemme i gården." Hvis tingene ikke gik lige efter hans hoved, kunne han godt være droppet ud, og der er rigtigt mange, som har hjulpet til med, at det ikke blev tilfældet, og nu kommer han ud på den anden side som en fantastisk spiller," siger Per Holm.
" Jeg har været meget tæt på ham og har haft ham under mine vinger, men jeg har også været nødt til at sige til ham, at " Emre, nu bliver vi nødt til at finde en fælles vej.
Allermest for din egen skyld, men også for dine klubber." For han kan noget ekstraordinært, og vi skal se ham på " de store herregårde,"" som mange DBU-folk udtrykker sig om fodboldens største scener.
" Jeg får sgu næsten en tåre i øjenkrogen, når jeg skal snakke om ham. Han har i hele forløbet været en fantastisk ydmyg, sød og charmerende dreng, som bare også har den anden side; at han kan blive trigged, når han kommer ind på banen. Men den side har han lært at tøjle. Han er en pisse god dreng, og det har han altid været, også da han havde problemer på grund af sit temperament. Han har altid lyttet til mig og gjort alt, hvad han på daværende tidspunkt kunne gøre." Og at det har været tæt på, at der kom større grus i maskineriet, end det kunne klare, lægger Per Holm ikke skjul på.
" Jeg skal ikke tage æren for hans succes, slet ikke, men jeg ved bare, at hvis ikke jeg på forskellige tidspunkter havde hjulpet med at samle ham op, så kan jeg ikke lade være med at tænke på, at så var det ikke sikkert, at han var slået igennem. Jeg har prøvet at blive ringet op af andre og bedt om at hjælpe til med at redde stumperne," fortæller han.
EN MODNET PERSON
Det kom blandt andet til udtryk, da futurelandsholdet skulle til Belgien. Emre Mor havde glemt sine fodboldstøvler, så DBU bad det belgiske fodboldforbund om hjælp til at skaffe et nyt par. Et større arbejde blev sat i værk for den unge fodboldspiller.
" En af lederne brugte rigtigt meget tid på at skaffe flere forskellige par, og da han så kom og viste dem frem, spurgte Emre, om " der ikke er nogle fra Nike?" Nej, det var der ikke, lød svaret. Men Emre ville kun spille i Nike. Det endte med, at han lånte et par støvler fra en af de andre drenge. For selvom han havde fået penge med til at købe nye støvler, ville han ikke spille i nogle af dem. Det er meget sigende, for vores koordinator havde sat himmel og jord i bevægelse for at skaffe støvler til knægten, så han kunne præstere, og så fandt han selv løsningen ved bare at spørge. Han tænkte ikke på, at der var andre mennesker, som havde gjort en helt masse for at hjælpe ham. Sådan er han," siger Per Holm med overbærenhed.
Men det har været en balancegang, og den er åbenbart ikke blevet ramt helt skævt, for Per Holm ser i dag en spiller, der er modnet.
Den gamle side er ikke lagt væk. Det så man blandt andet, da Emre Mor i weekenden blev skiftet ud mod OB foran assistenttræneren for det tyrkiske landshold efter en af de mere anonyme præstationer og gemte sit ildrøde hoved ude på bænken – væk fra tv-kameraerne.
Men han er blevet bedre til at bruge sin energi konstruktivt.
" Han har taget kvantespring i forhold til at kunne spille med blandt de allerbedste. Han har lært at arbejde hårdt, og han er modnet som person, så han også kan bruge sit temperament positivt," siger Per Holm.
Med sin historik kunne man forestille sig, at Emre Mor også har haft besvær med at indordne sig i det fællesskab, der er mellem holdkammeraterne i en trup. Inden kampen mod FC Midtjylland løb Emre Mor rundt og varmede op med den et år ældre, men omtrent lige så fysisk klejne venstre back Mads " Mini" Pedersen, og generelt indgik Emre Mor på ganske almindelig vis i de små spil, der skulle gøre FCN-spillernes muskler varme. Per Holm har da heller aldrig oplevet, at temperamentet har haft konsekvenser for Mors forhold til holdkammeraterne.
" Dem lægger han sig ikke ud med. Vi har aldrig, og det mener jeg, aldrig haft problemer med ham. Han har været den gode, ydmyge dreng, som har haft nogle historier i rygsækken, men aldrig noget der har skabt problemer hos os hverken på eller uden for banen," fortæller han.
Til gengæld tror Per Holm, at Emre Mors lidt udanske tilgang til livet som et ungt talent er med til, at han ikke lader sig påvirke negativt af de ekstreme forventninger, Emre Mor naturligt har til sig selv, når hans agent åbent taler om en potentielt nær fremtid i de allerstørste klubber og på det tyrkiske landshold, der skal til EM til sommer. Tværtimod kan han godt forestille sig, at Emre Mor trives under presset.
" Ja, det tror jeg faktisk. Det rører ham ikke, det motiverer ham kun. Han har ekstremt høje forventninger til sig selv og store ambitioner, og han har en selvtillid, så det rører ham ikke," mener Per Holm, som har været tilknyttet DBU i forskellige stillinger siden 1994.
" DET ÆRGRER MIG HELT VILDT"
I den tid har han haft mange hundrede spillere gennem sine landsholdsfingre. Han har svært ved at vurdere, hvem der har været det største talent, og hvordan man i det hele taget skal rangere talenter fra en målmand til en angriber, men han er ikke i tvivl om, at Emre Mor befinder sig rigtigt højt oppe.
" Der er stadig et stykke vej, til han slår igennem på den internationale scene. Men han er et unikt talent, som jeg, fra første gang jeg så ham, har håbet og drømt om at bringe ind på det danske landshold. For det ville give os, ham og publikum et boost, hvad angår at få en med en anden etnisk baggrund ind på det danske landshold," siger Per Holm.
Det sidste ser ikke ud til at ske, for Emre Mor har for nylig takket nej til at repræsentere det danske landshold, for hvem han har spillet 22 ungdomslandskampe. I stedet går han efter en karriere hos forældrenes fødeland Tyrkiet.
" Det ærgrer mig helt vildt. Primært fordi jeg gerne ville have præsenteret ham over for den danske befolkning på det danske landshold. Det ærgrer mig også personligt, fordi jeg har haft et meget tæt forhold til ham, så det gør da ondt. Og så er han født og opvokset i Danmark, selvom han har tyrkiske rødder. Så på rigtigt mange parametre har han danske rødder. Jeg havde rigtigt gerne set ham på det danske A-landshold, det må jeg sige. Og når det så er sagt, ved vi jo stadig ikke, om han kommer til at ramme det niveau, der skal til for at komme i betragtning til det. Det er trods alt et par hylder over det, han endnu har prøvet," siger Per Holm.
Emre Mors fravalg af Danmark faldt få uger efter, at Youssef Toutouh havde gjort det samme, og det skabte stor debat om DBU's strategi for at holde talenter med dobbelt statsborgerskab på det danske landshold. Per Holm er ikke ærgerlig over måden, DBU har håndteret Emre Mor på.
" Vi går ikke på den måde ind og påvirker spillere med et dobbelt statsborgerskab. At skifte pas medfører så mange personlige ting, at det blander vi os ikke i med den danske model. Vi håber selvfølgelig på, at dem, vi udtager helt ned til U/ 15, bliver hos os så længe som muligt, for vi og klubberne investerer jo nogle penge i dem. Men vi påvirker dem ikke. Jeg synes ikke, at det er vores opgave." " Vi er selvfølgelig i dialog med de unge spillere, også dem der har mulighed for at skifte statsborgerskab. Men hvis vi udtager dem til et dansk landshold, så er det jo et udtryk for, at vi tror på dem," siger han.
Og det gør Per Holm stadig. Måske mere end nogensinde. Emre Mor har næppe trukket sin sidste overskrift, og det ser ud til, at lykkelige omstændigheder har gjort, at det bliver for det positive. Muligvis allerede på søndag, hvor han får chancen for at overstråle Nicolai Jørgensen og de andre stjerner fra FCK.
Tipsbladet har også forsøgt at få en snak med FC Nordsjælland om, hvordan klubben har håndteret at få Emre Mor i truppen. Det har FC Nordsjælland ikke ønsket at medvirke til.
EMRE MOR
FØDT: 24 juli 1997 i Brønshøj
HØJDE: 168 centimer
FAVORITFOD: venstre
POSITION: kantspiller eller angriber
SPILLESTIL: ekstremt hurtigt antrit med bolden, teknisk dygtig og med et så lavt tyngdepunkt, at han er næsten umulig at tackle rent
KARRIERE: -2008: Brønshøj (ungdom) 2008-2015: Lyngby (ungdom) 2015-: FC Nordsjælland 5 kampe, 1 mål
LANDSHOLD (DANMARK): U/ 17: 9 kampe, 0 mål U/ 18: 6 kampe, 1 mål U/ 19: 7 kampe, 2 mål -herudover en række uofficielle landskampe for blandt andet future-landsholdet -har endnu ikke spillet for det tyrkiske landshold, men er udtaget til U/ 21-landsholdssamlingen.