Portugal-minder: Underbukser, unge Olsen og tavshedens triumf

Minderne væltede allerede frem, da UEFA trak lod til den EM-kvalifikationsturnering, som nu nærmer sig sin afslutning. For Danmark og Portugal har krydset klinger mange gange de senere år, og kigger man længere tilbage, er historien fuld af minderige kampe mod portugiserne.

Tipsbladet.dk fremhæver her fem af de mest mindeværdige kampe mod Portugal:

Ydmygede udlandsproffer
12. maj 1971: Portugal – Danmark 5-0, EM-kvalifikation, Oporto
Cifrene er ikke ligefrem noget at prale med, men kampen mellem Portugal og Danmark i 1971 er alligevel historisk. Det var således første gang, at DBU tillod udlandsprofessionelle spillere at deltage i en landskamp, så landstræner Rudi Strittich kunne blandt andre vælge Ole Bjørnmose opg Kresten Bjerre til sit hold, der også talte Finn Laudrup og en vis Morten Olsen. Portugals stjerne Eusebio scorede 5-0-målet.

Bramfrie Bendtner
1. september 2006: Danmark – Portugal 4-2, træningskamp, Brøndby

Det var ganske vist kun en træningskamp, men opgøret mod Portugal varslede nye tider for det danske landshold, der ganske skuffende var gået glip af VM i Tyskland få måneder tidligere. Ved den turnering var Portugal blevet nummer fire, så det var velgørende med en markant dansk sejr. Den danske målscorer til 4-2 var også ny. Han var kun 18 år og scorede sit andet landskampsmål i sin bare anden landskamp. Han ville være verdens bedste fodboldspiller, og han var elsket for sin bramfrie og anderledes stil. Han havde nummer 21 på ryggen. Hans navn var Nicklas Bendtner.

Tavshedens trumf
10. september 2008: Portugal – Danmark 2-3, VM-kvalifikation, Lissabon

Endnu engang kunne Danmark se tilbage på en slutrunde uden deltagelse, mens modstanderen fra Portugal havde nået kvartfinalen. Inden opgøret var landsholdet blevet kaldt det dårligste i 30 år, men det udsagn blev revancheret med en markant  - og heldig – sejr samt et efterfølgende pressekoykot. Danmark var bagud med 0-1 indtil 84.minut, hvor Nicklas Bendtner udlignede. Herefter gik det stærkt med en Portugal-scoring til 2-1 i 86., inden Christian Poulsen og Daniel Jensen med to scoringer i overtiden sikrede en mirakuløs dansk 3-2-sejr i en kamp, hvor folk som Jonas Borring og Martin Bernburg var på banen. Hele befolkningen ventede på jublende reaktioner fra spillerne. Men de kom aldrig.

På vej mod Polen

11. oktober 2011: Danmark – Portugal 2-1, EM-kvalifikation, København

Danmark skulle bruge en sejr for at vinde EM-kvalifikationspuljen foran Portugal, og det blev en fremragende aften i Parken – ja, sådan hed nationalarenaen bare dengang. Michael Krohn-Dehli og Nicklas Bendtner sørgede for de danske scoringer, og så gjorde det mindre, at Cristiano Ronaldo kunne tordne et frispark i mål til sidst som portugisiske pyntegran. Danmark var klar til EM i Polen og Ukraine, og flere fodboldfans mødte på arbejde med tømmermænd dagen efter.

Smalle Simon og Bendtners underbukser

13. juni 2012: Danmark – Portugal 2-3, EM-slutrunde, Lviv

Efter den flotte kvalifikation var Danmark klar til EM, og i anden kamp var det igen Portugal, der var modstanderen. Danmark havde overraskende besejret Holland med 1-0 i første kamp, og derfor var slutrundegejsten tændt. Den blev dog midlertidigt slukket, da Portugal var foran med 2-0 efter bare 36 minutters spil. Danmark kom dog tilbage i opgøret med to Nicklas Bendtner-mål, og mens angriberen viste sine underbukser, kunne de danske fans dufte et EM-avancement. Men så scorede Silvestre Varela i 87. minut, da Simon Poulsen gjorde sig smal i det afgørende skudøjeblik.

Danmark møder Portugal torsdag aften klokken 20.45.