I følge klubbens hjemmeside er der spillet fodbold i Tønder "under skiftende forhold" siden 1865, men officielt regnes Tønder Sportsforening Fodbold for stiftet 17. maj 1920. Den dag mødtes en lille flok entusiaster i Café Skau i Richtensgade og stiftede klubben med det forpligtende navn "Internationale Fussball-Club 1920". Efter genforeningen etableredes dog året efter en dansk forening under navnet Tønder Boldklub.
Siden har fodbold fungeret i flere forenings-sammenhænge, men siden 2003 som en selvstændigt fungerende enhed, TSF, og i år blev der så bygget ovenpå, idet Tønder er gået sammen med naboklubberne i Løgumkloster, Bredebro og Ballum om et fælles første seniorhold og ditto ynglingehold. Og FC Sydvest 05 har sportsligt budt på succes så at sige fra dag ét, idet "fusionen" har sikret sig oprykning til serie 1.
I sådan et samarbejde handler det om at dele sol og vind lige i et større logistisk-geografisk puslespil, derfor spilles hjemmekampene på skift i Løgumkloster (forår) og Tønder (efterår) og omvendt for ynglingesholdets vedkommende. Pokalkampe afvikles i Ballum, mens Bredebro ligger bane til træningen.
LEGENDER: Henning Enoksen (foto) var en af de store OL-helte ved legene i Rom i 1960, side om side med den unge komet Harald Nielsen sparkede han næsten Danmark til tops, men efter finalenederlag til det daværende Jugoslavien måtte de rød-hvide amatører tage til takke med sølvmedaljerne. Enoksen nåede i alt 54 A-landskampe og havde sine store dage i Vejle og AGF. I 1967 flyttede Enoksen til Tønder og satte som spillende træner virkelig gang i den lokale fodbold. Hans gyldne "venstre pote" lynede stadig. Under hans ledelse gik holdet fra den ene storsejr til den næste.
STORT ØJEBLIK: I 1968 vandt Tønder sin række med maksimumpoint og en samlet målscore på 159-23. Sæsonen efter bød på serie 1 fodbold som gennemgangslejr til jyllandsserien, i det år blev der sat en tilskuerrekord, som stadig består, med omkring 2.000 på plads til opgøret mod Sønderborg. Klubben endte med at avancere til danmarksserien og var både i 1977 og 1978 marginaler fra at rykke op i tredje division.
SORT ØJEBLIK: I 1962 rykkede førsteholdet ned i serie 3, og det var en bitter pille at sluge for en by, der dengang ikke bare havde sit hyggelige miljø og sine berømte kniplinger at byde på, men endnu husede både kaserne og seminarium. Men i 2002 skulle det gå endnu værre, med bare syv point i 22 kampe rykkede klubben ned i serie 4 som et historisk lavpunkt.
FREMTIDEN: Siden er Tønder-fodbolden rykket op tre sæsoner i træk, nu altså som FC Sydvest 05, og om "fusionen"s fremtidsplaner siger formand Gunnar Jordt: "Hvorfor ikke rykke op i danmarksserien eller måske 2. division?" Et passende niveau for et område, hvor alene Tønder by tæller omkring 8.000 indbyggere. Og en passende form for rivalisering med den lokale håndboldsport, som traditionelt har markeret landets sydvestligste hjørne på eliteniveau.
ELLERS NOGET: Enoksen er det store navn i Tønder-fodbolden, men det skal bemærkes, at den nuværende FCKer Thomas Røll (7 A-landskampe) har spillet i klubben, inden turen gik videre til først Silkeborg og siden hovedstaden.