Solskjær - en stjerne er vendt hjem - for altid?
Europa League

Solskjær - en stjerne er vendt hjem - for altid?

Stort fokus: Norges bedste angriber i nyere tid er vendt hjem, og det med stor succes. Han scorer godt nok ikke mål længere, men det gør hans hold, og hvis Molde på torsdag formår at slå Fenerbahce for anden gang i sæsonen, vil de efter bare fem runder have sikret sig førstepladsen i en ekstremt svær Europa League-gruppe.

Ole Gunnar Solskjær er en mand, der kan udrette rigtigt meget på ganske kort tid. I 1999 skulle han bare bruge 12 minutter på at afgøre Champions League-finalen, og selvom der gik længere tid, fra han en onsdag i oktober blev genansat som cheftræner i Molde, til han søndag aften havde vundet lokalopgøret mod Aalesund, var præstationerne i den periode nok en større bedrift. For i den mellemliggende tid havde Molde slået Celtic med 3-1 i Europa League-gruppespillet bare aftenen efter, at Solskjærs ansættelse blev officiel, og flere ellers tvivlende spillere havde ved trænerens blotte tilbagekomst ytret sig positivt om at forlænge deres kontrakter.
 
En stor kontrast til en sæson, der for sidste års The Double-vindere lidt over halvvejs i sæsonen havde budt på en skuffende syvendeplads i Tippeligaen, hvilket kostede Ole Gunnar Solsjærs egen afløser Tor Ole Skullerud jobbet.
 
For det er den pensionerede Manchester United-angribers anden periode i Molde, efter at han for to år siden kvittede manager-jobbet i barndomsklubben til fordel for Vincent Tans kaos i Cardiff. Det holdt i bare ni måneder, så var Solskjær fortid i Cardiff, som var fortid i Premier League og havde fået en dårlig start på livet i The Championship.
Og efter godt et års pause fra trænergerningen er han altså tilbage, hvor det hele startede - både træner-og spillerkarrieren på topplan.
 
Ifølge Erlend Nesje, som er sportsjournalist på Aftenposten og indfødt moldenser, var beslutningen om at flytte hjem i høj grad afhængig af familien, som måske var kommet ud af mellemspillet i Wales som de største tabere.
 
"Jeg tror, han tog til Molde, fordi han er et meget stort familiemenneske. Han tog hele familien med sig til Cardiff, men ikke før i august, fordi de ikke ville flytte derover til at starte med. En måned senere blev han så fyret, og de måtte flytte tilbage."
 
"Hans tre børn havde aldrig prøvet at bo i Norge, før han overtog Molde første gang, og de trivedes utroligt godt. De havde alle deres bedsteforældre tæt på sig, og de fik norske venner i skolen og til fodbold. Så det var nok familiens beslutning, som Solskjær gerne ville støtte op om. Men var Manchester United eller en anden Premier League-klub dukket op, så havde det nok været anderledes. Han var dog ikke parat til at tage hvad som helst.
 
Og i Norge er der kun to muligheder for ham: Molde eller landsholdet," siger Nesje og tilføjer, at Solskjær i øjeblikket er i gang med at bygge hus i Kristiansund.
 
Det ligger på den samme grund som Solskjærs gamle hus helt ned til vandet på den lille ø Innlandet ud for Kristiansund. Han betalte i sin tid omkring ni millioner kroner for huset, men alligevel har han valgt at rive det ned for at bygge det nye og 510 kvadratmeter store hus, som blandt andet rummer en biograf og et mørkerum til foto-fremkaldelse.
 
Og økonomien er intet problem, for ifølge de offentlige norske skatteoplysninger tjente Ole Gunnar Solskjær i skatteåret 2014 15 millioner danske kroner. I størstedelen af denne periode var han fyret fra Cardiff, men er enten fortsat med at få udbetalt løn eller er blevet enig med klubben om et engangsbeløb for at rive kontrakten i stykker.
 
En dyr dreng
Kontrakten med Molde blev underskrevet efter et langt forhandlingsforløb, der ifølge visse kilder strakte sig siden sommeren og betød, at Solskjær er blevet en af de bedst betalte managere i norsk fodbold med en årsløn på omkring 3,5 millioner danske kroner.
 
Det beløb kan stige afhængigt af resultaterne, men desuagtet vil han fortsat have et godt stykke op til Nordens økonomiske træner-konge Ståle Solbakken i FCK, som angiveligt får i hvert fald det dobbelte af sin landsmand. Solskjærs løn er i øvrigt den samme, som da han sidst var i klubben, og ligesom dengang bliver den betalt delvist af en sponsor og delvist af klubbens ejere Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten, som også har forpligtet sig til at poste yderligere summer i klubbens transferbudget.
 
Men trods udskrivningen var Gjelsten lutter smil, da han kunne præsentere Moldes nye manager for pressen.
 
" Det er en meget lykkelig dag for Molde FK.
 
Vi er sikre på, at dette vil være det rigtige for klubben i mange år fremover. Jeg har i længere tid været optimist og troet på, at han igen ville blive vores medspiller. Det er svært gode nyheder, at klubben nu er enig med Ole Gunnar," sagde Bjørn Rune Gjelsten.
 
En af de spillere, som med ét kom på andre tanker i forhold til en kontraktforlængelse, var den 30-årige venstreback Knut Olav Rindarøy, som på nær et kort lejeophold i Deportivo La Coruña altid har spillet i Molde. Hans begejstring over sin nye chef var til at tage og føle på.
 
" Det er en fantastisk nyhed for mig personligt og for klubben. Det er den bedste løsning for os spillere, ja, for alle. Det kan ikke blive bedre," sagde han til den lokale avis Romsdals Budstikke.
 
" Vi [ spillerne] var i klubben som sædvanlig og anede ikke noget. Nogle spillede kort, andre så tv. Så stod han bare der og sagde " tak for sidst, gutter". Først blev der helt stille i nogle sekunder, for ingen vidste noget på forhånd. Jeg blev lidt overrasket, men inderst inde er det det her, jeg hele tiden har håbet på." " Vi har aldrig haft et bedre træningsmiljø, end da Ole Gunnar var chef. Spillerne har aldrig før udviklet sig så meget," sagde Knut Olav Rindarøy.
 
At Molde-ejerne har taget en god beslutning, er sportsredaktøren på Romsdals Budstikke, Trond Hustad, helt enig i.
 
" Det er efter min mening den bedst tænkelige løsning for Molde. Solskjær har fortsat et enormt stort navn i vores område. Han er den eneste internationale superstjerne i fodboldens verden, som kommer herfra. Han har en svært stærk position blandt spillere, fans og sponsorer i Molde. Derfor er han den perfekte mand til at løfte klubben tilbage til toppen efter en meget skuffende sæson," siger han.
 
Og det sidste har selvsagt været afgørende for, at der overhovedet har været et ledigt trænersæde til Ole Gunnar Solskjær. For efter tre ud af fire mulige mesterskaber fra 2011 til 2014 samt to pokaltitler - heraf altså The Double i sidste sæson - formåede Tor Ole Skullerud slet ikke at følge op på succesen.
 
For Trond Hustad var problemerne tydelige og til dels forventelige, selvom han ikke føler sig helt så sikker på de bagvedliggende årsager.
 
" 2014-sæsonen var historisk. Både resultaterne og præstationerne var så ekstremt gode, at der næsten måtte komme en nedtur. Det er vanskeligt at svare på, hvorfor den blev så stor. Jeg tror, at både trænere og spillere havde armene lidt for højt oppe efter The Double. Det virkede ikke som om, at holdet var 100 procent forberedt op til denne sæson, hverken fysisk eller mentalt. Efterhånden blev det tydeligt, at Skullerud havde planer om at forlade Molde efter 2015. Det blev en forstyrrende faktor, som sandsynligvis bidrog til, at klubben ikke formåede at bryde den negative stime, før man skiftede træner," fortæller han.
 
I starten af august tog bestyrelsen så konsekvensen og fyrede Tor Ole Skullerud. Hans midlertidige erstatning blev assistenten Erling Moe, som øjeblikkeligt fik rettet op på resultaterne.
 
I de 10 Tippeliga-kampe, han nåede at stå i spidsen for, tabte Molde kun to gange, men langt mere imponerende var præstationerne i Europa.
 
Et strejf af Champions League
Som norske mestre skulle Molde spille kvalifikation til Champions Leagues gruppespil, som klubben har deltaget i én gang tidligere i 1999/ 2000 - sæsonen efter at Solskjær dukkede op på bagerste stolpe og sikrede sig evig legendestatus blandt alle Manchester Unitedfans.
 
Molde blev knebent slået ud af Champions League-kvalifikationen efter at have tabt på reglen om udebanemål mod Dinamo Zagreb.
 
Selvsamme regel blev dog afgørende for, at Molde slog Standard Liège ud på tærsklen til Europa League-gruppespillet, og så stod der alligevel europæisk fodbold på efterårsmenuen i Molde. Og med en historisk hård lodtrækning kan fansene på Aker Stadion godt få en smule fornemmelse af, at det er den fineste klubturnering, de er vidner til.
 
For Ajax, Fenerbahce og Celtic er noget nær det hårdeste, Molde overhovedet kunne komme ud for, men med Erling Moe på sidelinjen lagde nordmændene sig ikke ned. På altid højlydte Sükrü Saracoglu blev Fenerbahce slået 3-1, hvorefter man hjemme klarede 1-1 mod Ajax. Efter bare én træning under den nye manager - en betegnelse han ligesom for Ståle Solbakken i Danmark er blandt de eneste, der har - slog man så Celtic 3-1 på hjemmebane inden et resultat i det omvendte opgør to uger senere, der uden tvivl vil gå over i historiebøgerne i Molde.
 
For på Celtic Park blev den 40-årige midtbanespiller Daniel Berg Hestad matchvinder med sit mål til 2-1, og dermed havde Molde efter bare fire kampe sikret sig avancement til 1/ 16-finalerne til foråret.
 
Det fik også super-veteranen til at genoverveje sin beslutning om at lægge støvlerne på hylden efter sæsonen, som sluttede for to uger siden oven på lutter sejre siden Solskjærs ansættelse, men altså kun en sjetteplads i slutstillingen.
 
Ifølge Erlend Nesje har man endnu ikke fået en sikker indikation af, hvordan Ole Gunnar Solskjærs fremtidige fodboldhold kommer til at spille.
 
"Tor Ole Skullerud spillede mere direkte på den måde, som mange forbinder med norsk fodbold, mens Solskjær i sin første periode i Molde havde en del fokus på at have bolden.
Det er jo to modsætninger, og vi har endnu ikke fået noget klart billede af, i hvilken retning Solskjær har tænkt sig at gå, efter at han er kommet tilbage" siger han.
 
Sønnikes bøn
Nu er Ole Gunnar Solskjær altså hjemme i Kristiansund, som ligger placeret ud til Norskehavet i den nordlige del af Atlanterhavet 5-600 kilometer " oppe i Norge", som en dansker nok vil udtrykke det. Men selvom hjembyen kun ligger 75 kilometer fra Molde, er der på grund af den udfordrede infrastruktur omtrent halvanden times kørsel hver vej at pendle for Solskjær inklusiv en færgetur.
 
Området består nemlig af øer, klipper og fjorde.
 
Men han har kombineret hjemmet og arbejdspladsen før, og det er hele baggrunden for, at han overhovedet er kommet hjem, hvis man spørger sportsredaktør Trond Hustad fra Romsdals Budstikke, hvis første del også er navnet på området, Molde ligger placeret i.
 
" Efter at projektet i Cardiff mislykkedes, har Solskjær givet klart udtryk for, at han ville prioritere sin familie. Derfor har det ikke været i spil for ham at tage et udenlandsk job gennem det sidste års tid. Han har sagt, at han tog Molde-jobbet, fordi han følte sulten komme tilbage og var klar til igen at træde frem i offentlighedens lys," siger Trond Hustad.
Og Ole Gunnar Solskjær har efter alt at dømme mærket rigtigt efter hos sit bagland.
 
Da familien var kommet tilbage til Solskjærs fødeby, var beskeden fra den yngste søn - syvårige Elijah - klar og tydelig:
 
" Jeg vil aldrig flytte fra Kristiansund, far."
 
Det fik Solskjær til at fortælle, at han ser for sig, at han skal bo i Kristiansund resten af livet. Umiddelbart et budskab, der vil sætte sine begrænsninger for en talentfuld manager, som har bevist sine evner og allerede i en tidlig alder prøvet kræfter med fodboldens måske største scene - Premier League. Men den efter norske forhold utraditionelle kontraktlængde på 3 og et halvt år, så den udløber midt i sæsonen, antyder, at Ole Gunnar Solskjær med sit job i Molde har tænkt sig at gøre sig attraktiv over for klubberne ude i Europa, der som oftest skifter manager i sommerpausen.
 
Erlend Nesje fra Aftenposten tror da heller ikke på, at Solskjær med sin lidt kryptiske udtalelse har tænkt sig at arbejde i Norge resten af livet.
 
"Jeg tror, at Ole Gunnar Solskjær bliver landstræner en dag. Men jeg tror også, at han har et mål om endnu en gang at komme udenlands og prøve sig af. Han er ganske givet skuffet over sig selv i Cardiff. Jeg tror ikke på, at han skal være i Norge i resten af sit liv. Det er hans ambitioner for store til. Men han bliver nok i tre-fire år mere, til børnene har løsrevet sig lidt fra deres forældre. Men det afhænger selvfølgelig også af, hvilke klubber der måtte byde sig til i fremtiden. Og så er der jo den mulighed, at han bliver landstræner om to år. Det vil ikke overraske mig," siger han.
 
Det job fik han faktisk allerede tilbudt i 2008, da han stadig var reserveholdstræner i Manchester United. Dengang takkede han nej med begrundelsen, at timingen ikke var rigtig.
Hvis han får muligheden igen, kan Ole Gunnar Solskjær blive træneren, der fører Norge til landets første slutrunde siden EM i 2000, hvor nordmanden dannede angrebsduo med Steffen Iversen. Hvis det lykkes, får han måske ret i, at han vil bo i Kristiansund resten af livet.