Albanske spillere skadet fysisk og psykisk efter vanviddet i Beograd
Illustration
EM

Albanske spillere skadet fysisk og psykisk efter vanviddet i Beograd

De albanske spillere nægtede at spille videre efter skandaleudviklingen i kampen mod Serbien, mens serbisk minister mener, det var en politisk provokation, der første til urolighederne.

Hvad den afbrudte kamp mellem Serbien og Albanien tirsdag aften får af disciplinære konsekvenser bliver op til UEFA at afgøre, for der er langt fra enighed om hvor ansvaret ligger, hvis man tager en pejling i de to forskellige lejre.
Urolighederne brød ud, da en drone med et Albansk flag blev fløjet hen over stadion i Beograd, og da en serbisk spiller greb fat i flaget, reagerede de albanske spillere ophidset, hvilket få sekunder senere, resulterede i at flere voldelige serbiske fans entrerede banen, hvor de forsøgte at overfalde de albanske spillere. Kampen blev afblæst og aldrig genoptaget, selv om både dommere og serbere var indstillet på det. De albanske spillere nægtede dog at spille flere minutter. så længe, der var tilskuere på stadion.
Den albanske anfører Lorik Cana siger til albansk tv:
- Jeg så mine spillere blive angrebet og slået - selv i sikkerhedsvagter i spillertunnelen. Vi var hverken fysisk eller psykisk i stand til at spille videre. 
Den serbiske anfører Branislav Ivanovic føler modsat godt, at kampen kunne have været genoptaget. 
- På vegne af mit hold, er det eneste jeg kan sige, at vi var klar til spille videre og at vi gjorde hvad vi kunne for at beskytte de albanske spillere hele vejen til spillertunnellen. Albanerne var ikke klar til at spille, hvilket blev meddelt til UEFA, der nu må afgøre, hvad der skal ske. Jeg kan kun beklage at fodbold blev sat i baggrunden denne aften, lyder det fra Chelsea-spilleren.
Albanien-anføreren Lorik Cana har dog en lidt anden udlægning af begivenhederne. 
- Selv Ivanovic og de fleste af de serbiske spillere var rystede over, hvad der skete. Vi forklarede UEFA, at vi i vores omklædningsrum var helt enige om ikke at spille videre, da flere af vores spillere var blevet skadet.
 
- Taulant Jaca fik et slag på næsen, der var kraftigt hævet. Flere af vores spillere var ikke bare skadet fysisk men også psykisk, siger Cana.
 - Det der skete, måtte ikke ske. Vi er nabolande og burde have gode relationer.
I medier har der været skrevet, at broderen til den albanske Premiere-minister blev anholdt for at stå bag dronen og flaget, hvilket endnu er ubekræftet, og som landets indenrigsminister Saimir Tahiri natten til onsdag meddelte, at han ikke vidste noget om. 
I Serbien er man dog ikke i tvivl om, at provokationen med dronen var nøje planlagt og trækker tråde tilbage til Balkankrigen i 90'erne, hvor serbere medvirkede til at udrense albanere i Kosovo, der så sent som i 2008 erklærede sig som uafhængig stat, hvilket ikke er accepteret i Serbien. 
Serbiens Udenrigsminister Ivica Dacic siger om tirsdag aftens begivenheder: 
- Det var en politisk provokation. Det overordnede spørgsmål for mig, er, hvordan EU og UEFA reagerer, for hvis nogen fra Serbien havde fremvist Storserbien-flag i Tirana (hovedstad i Albanien) eller Pristina (hovedstad i Kosovo), ville det allerede være en agenda hos FN's sikkerhedsapparat.
Om kampen skal spilles om, om et eller begge hold skal rammes af sanktioner og, hvilken betydning det får for pointfordelingen og afviklingen af resten af programmet i Danmarks gruppe er op til UEFA og forbundets disciplinærudvalg at afgøre i den kommende tid.