Guide til månedens fodboldby: London
Illustration
Champions League

Guide til månedens fodboldby: London

Som noget nyt præsenterer tipsbladet.dk hver måned en guide til en af Europas store fodboldbyer. London er første destination.

At være på fodboldrejse er at leve. 

Verden er fuld af spændende storbyer, der har det til fælles, at de huser et eller flere berømte fodboldhold eller -stadioner. Der er således god grund til at tage på langfart for at se fodbold – eller bare slå vejen forbi et stadion, når man nu alligevel er ude at rejse. 

Men hvor skal man bo, spise, drikke og i det hele taget gøre af sig selv, når man er af sted? En fodboldkamp varer jo kun et par timer, så hvad skal tiden gå med på resten af turen? Fortvivl ej, for tipsbladet.dk bringer nu en guide til Europas store fodboldbyer. 

Hver måned præsenterer tipsbladet.dk en ny spændende destination for fodboldelskere, så man kan blive klædt godt på til kommende ture. 

Månedens fodboldby i maj 2013: London 
Sig England, og mange fodboldnørder vil tænke på Premier League, fodboldens moderland og nogle af verdens bedste fodboldspillere. Landet er fuld af stolte fodboldbyer, og London er ingen undtagelse. Tværtimod. For selvom det engelske fodboldmagtcentrum lige nu er i Manchester, er mangfoldigheden enorm i London, hvor adskillige klubber – og det engelske landshold – har hjemmebane. 

Men også uden for banen har London masser af byde på. Den enorme by er ikke bare hovedstad for England, men også en destination for mange tilflyttere fra hele verden. Det gør byen til en smeltedigel af forskellige kulturer og nationaliteter. Samtidig emmer byen også af klassisk engelsk, og på mange måder er der tale om en kontrastfyldt metropol, der dog har en ting til fælles: Kærligheden til fodbold. 

Interessante fodboldkampe, maj 2013
Man kan næsten altid opstøve en fodboldkamp i London, men lige netop i denne måned i år, er det værd at tage til byen. Der er naturligvis Champions League-finalen, som overskygger det hele, men derudover byder måneden på oprykningskampe og finaler i fodboldtemplet Wembley. ”Verdens vigtigste fodboldkamp” mellem to oprykningskandidater fra The Championship plejer især at være et kig værd. Desuden byder maj også på vigtige kampe i afslutningen af Premier League. Billetter kan dog være både svære og dyre at få fat på.

8. maj: Premier League: Chelsea – Tottenham, Stamford Bridge
11. maj: FA Cup-finale: Manchester City – Wigan, Wembley
18. maj: League 2 Play Off-finale, Wembley
19. maj: League 1 Play Off-finale, Wembley
25. maj: Champions League-finale, Wembley
27. maj: Champonship Play Off-finale, Wembley


Klubberne
Europas hovedstæder er som regel i besiddelse af et godt fodboldhold eller to, men ingen kan sammenligne sig med London. Den engelske metropol huser adskillige historiske fodboldklubber, hvoraf mange af dem stadig præger engelsk og international fodbold. Chelsea, Tottenham og Arsenal springer i øjnene som øjeblikkets store klubber, men Premier League tæller også London-holdene Fulham, Queens Park Rangers og West Ham. I rækkerne under Premier League er der også massevis af interessante fodboldklubber, som eksempelvis Charlton, Crystal Palace og Millwall i The Championship samt Brentfort (League One) og Barnet (League Two) i de lavere divisioner. London byder kort sagt på alt, hvad fodboldhjertet begærer, hvad enten man er til Europas topklasse eller klassisk engelsk sekunda-bold. 

Stadionerne
Mange klubber lig med mange stadioner. Craven Cottage, Loftus Road og Selhurst Park emmer alle af engelsk fodbold, mens det nyopførte Olympiske Stadion også er et kig værd. Lad os i denne omgang fokusere på de tre fodboldstadioner med størst kapacitet. 

Wembley (90.000)
Det mytiske stadion blev bygget på ny og indviet i 2007, og det har allerede huset flere store og minderige kampe. Et sandt fodboldtempel med kæmpe kapacitet og topmoderne faciliteter. En guidet tour (75 minutter) koster 16 pund for voksne. Det anbefales at bestille i forvejen via wembleystadium.com 

Emirates Stadium (60.361)
Det kostede op mod 400 millioner pund at opføre dette topmoderne stadion, der stod klar i 2006 til at afløse det gamle Highbury. Siden da har Arsenal haft en stærk hjemmebane, men er paradoksalt nok ikke blevet engelsk mester siden. Stadion kan opleves både med og uden guide samt med og uden et efterfølgende besøg på Arsenals museum. Priser ligger mellem 17 og 35 pund for voksne. Booking via Arsenals hjemmeside.

Stamford Bridge (42.449)
'The Bridge' – Broen – er det ottendestørste stadion i Premier League, men huser nogle af ligaens bedst betalte spillere.  Chelsea har længe haft ønske om større omgivelser, men indtil videre er hjemmebanen stadig på det traditionsrige stadion i det vestlige London. Museumsbesøg og guidet tour koster 18 pund for voksne. Mere info på chelseafc.com.


Transporten

London er både nem og billig at komme til og komme rundt i. Fra Københavns Lufthavn er der flere daglige afgange, ligesom der også er direkte ruter fra andre af landets lufthavne. I London er The Tube – verdens ældste undergrundsbane – det bedste alternativ, men de klassiske røde busser kører også døgnet rundt. 

Hotellet
Det er dyrt at bo i London, så man kan overveje at tage på hostel i stedet, hvis man vil please sin pengepung. Foretrækker man hoteller, er Merlyn Court Hotel en mulighed. Et ydmygt, men fint sted, der ligger godt placeret i Kensington-området. Metro-stationen Earl's Court er meget tæt på, og selveste Hyde Park er også inden for forholdsvis kort afstand.

Restauranten
Skal det være engelsk, så lad det være engelsk. Spisestedet 'Porters' serverer klassisk engelsk mad, så er man til Shepherds Pie eller en god steak, er dette stedet. Det er stort, men hyggeligt – og så er det til at betale. De rigtig sultne kan få en steak, der vejer 850 gram. Find 'Porters' på Henrietta Street i Covent Garden.

Baren
De engelske pubber er næsten lige så legendariske som fodboldklubberne. Men også kun næsten.  'Ye Olde Cheshire Cheese' er en af byens ældste og bedste pubber. Den genåbnede i kølvandet på den store London-brand i 1666 og har ligget her midt i London. Man finder pubben på  Fleet Street.

Med vennerne
Bar Kick i Shoreditch-området nord for centrum lidt nord for centrum er et godt sted at starte en god aften. Der er både bordfodbold og god musik – og så er både mad og drikkevarer til at betale. Nærmeste metrostation Shoreditch High Street. 

Med kæresten
Når man har sagt London, har man også sagt musicals. Londons West End er fuld af store teatre og bliver af den grund ofte refereret til som Theatreland. Både klassikere og nye opsætninger kan opleves. Billetter skal bestilles i forvejen. 


Oplevelsen

Det er tæt på at gå under kliche-kategorien, men tag en tur i 'The London Eye'. Det enorme pariserhjul giver en flot udsigt over hele byen. Det store hjul skulle være åbnet den 31. december 1999, men blev forsinket og stod først klar en måneds tid senere. I dag er det en kæmpe turistattraktion, som derfor både koster penge og tid i køen. Priser mellem 20 og 45 pund for voksne.  

Klicheen
Big Ben. Nærmere introduktion behøves ikke. 

Advarslen
Lad være med at leje en bil for at køre rundt i byen. For det første kører englænderne jo i den forkerte side af vejen; for det andet er trafikken i den enorme by uoverskuelig. Og for det tredje er det bare nemmere at tage undergrundsbanen. 

Souveniren
Det er oplagt at købe en fodboldtrøje fra en af de store London-hold, men der findes også alternative T-shirts og retrotrøjer i flere af Londons rendyrkede fodboldbutikker. Forretningen Soccer Scene har to butikker i London. En på Carnaby Street og en på Oxford Street.  

Citatet
- You find no man, at all intellectual, who is willing to leave London. No, Sir, when a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford. - Samuel Johnson (1709-1784), engelsk forfatter, digter med mere.