Bayern München - at såre de usårlige
Illustration
Champions League

Bayern München - at såre de usårlige

Bayern München har fremstået usårlige det seneste år, men det indtryk er begyndt at falme med de seneste ugers resultater. Hvor slår fundamentet revner, og hvordan udnytter modstanderen det?

Bragt i Tipsbladet 18 april.

De er forsvarende vindere i næsten alle tilgængelige turneringer. De har sat rekord på rekord, og de er officielt verdens bedste klubhold. Bayern München har fremstået usårlige det seneste år, men det indtryk er begyndt at falme med de seneste ugers resultater. Hvor slår fundamentet revner, og hvordan udnytter modstanderen det? Tipsbladet har talt med tre Bayern-kendere om fem vigtige punkter for at slå de bedste.

Når man forsvarer.

Bjarne Goldbæk, tidligere midtbanespiller for landsholdet og blandt andre Schalke 04, Kaiserslautern og FC Köln. Nu bosat i Tyskland og Bundesliga-ekspert for Eurosport:
”I de sidste par uger har man jo set i Bundesligaen, senest mod Dortmund, at hvis man stresser dem og spiller dem aggressivt længere fremme på banen, end de er vant til - de fleste hold stiller sig jo ned bagved og pakker sig tæt, spiller ekstrem kontrafodbold og håber så på en dødbold - kan man tage dem lidt på sengen. Der gik Dortmund længere frem, man stressede dem på midtbanen, og man stressede dem bagfra, og Bayern vil ikke sparke den væk, så de bragte sig selv nogle gange i situationer, hvor man fik muligheder for omstillinger.”

”Det indebærer jo også en risiko, fordi din backkæde står ekstremt højt oppe, og du skal opretholde det pres. Men dybdeløbende midtbanespillere, i hvert fald når de spiller med Schweinsteiger og Kroos, har Bayern ikke, så du kan ligesom koncentrere dig om de to, der skal lukkes ned på kanten. Mandzukic løber jo ikke fra nogen på toppen, så hvis du har hurtige backs, som kan tage løbeduellen op med Robben og Ribery, så synes jeg godt, man kan spille på den måde. Specielt hvis man har hurtige omstillingsspillere, så man selv kan komme til afslutninger, hvis man får bolden længere fremme på banen. Det har irriteret Bayern rigtig meget, og det er noget, de ikke har været vant til i rigtig lang tid, hvor de har kunnet diktere kampen 100 procent. Det har lige pludselig gjort, at vi har set nogle svaghedstegn, hvor de også har afleveret dårlige afleveringer under pres og specielt bagfra.”

”Det er ikke alle, der kan gøre det. Du skal have en del klasse, og du skal være god i presspillet. Men dårligere hold har kun én chance, og det er at stille sig ned og håbe på, at man spiller 0-0. Et hold, som ikke har niveauet til det, og som ikke er 100 procent indstuderede i presspillet, skiller de selvfølgelig fuldstændig ad. Så det er kun meget få hold, som kan gøre det her.”

”Man kan godt sige, det er modigt, men der er ikke ret langt fra, at det er modigt til at blive udstillet. Fra modig til naiv er der en meget lille grænse, når du spiller mod dem.”

Jannik Vestergard, forsvarsspiller på det danske U/21-landshold og Bundesliga-klubben Hoffenheim. Spillede 90 minutter i 3-3-kampen mod Bayern München den 29. marts: 
”Grundlæggende er vi et hold, der rigtig gerne vil presse meget højt oppe på banen, og jeg tror, det passede godt til Bayern München. I vores øjne var det den bedste måde at forsvare mod dem, men der er mange, der ikke rigtig tør det. Fungerer presset ikke mod et hold som Bayern München, så er du meget hurtigt spillet helt tynd, og det ved vi er risikoen.”

”Hvis man graver sig dybt ned, så scorer de også på et eller andet tidspunkt, så det er egentlig bare et spørgsmål om tid, før de får lavet deres mål og får vundet kampen. Så vi prøvede at være modige og aggressive, møde dem højt oppe på banen, fordi de tager sindssygt mange chancer, også på egen banehalvdel. De vil spille den op, selv målmanden spiller med. Det skal altid være kort, og der har man mulighed for at gå op og vinde bolden, fordi selvom det er verdensstjerner, og de er ekstremt stærke på bolden, så kommer de også til at lave fejl, når de bliver sat under pres.”

”Problemet var bare, at i ti minutter sad vi ikke helt tæt nok i vores pres, og så scorede de altså tre mål, så det er en balancegang, og den er meget fin, men vi følte, at det var den bedste måde at give dem modstand på.”

”Det kræver et vist mod, men det kræver også en vis kunnen. Vi arbejder stadig på vores pres, og det sidder stadig ikke perfekt. Vi har arbejdet på det i et år nu, og det er en svær disciplin, for alt skal fungere perfekt, ellers så bliver man meget hurtigt overspillet. Så er vi lige pludselig i undertal nede bagved, og det er det, der er risikoen ved vores spillestil. Men jeg tror, at det at stille sig ned og vente på, at Bayern kan bygge spillet op, som det behager dem, så spiller man lidt på Bayerns præmisser. Vi prøvede at lægge det lidt om.”

Ove Pedersen, cheftræner for FC Vestsjælland i Superligaen. Mangeårig beundrer af tysk fodbold og Bayern München-tilhænger: 
”Det er jo ligesom de internationale hold prøver på at spille mod Barcelona. Enten ved at ligge højt på dem eller ved at stå lavt og så lukke rummene ned, så de der ligegyldige afleveringer bliver endnu mere ligegyldige. Når du forsøger at erobre bolden i det system, hvor de ikke søger målet, så kan de altid finde nogle rum at spille i, men ikke hvis du ikke søger bolderobringer og bare siger ”okay, så må de køre bolden rundt, som de har lyst til.” Lige så snart folk prøver at tage en risiko i at erobre bolden, så kører de dem tynde. For mig spiller de koldt og kynisk ved at spille bolden i nogle ligegyldige områder, og så skal andre bare være lige så kolde og kyniske og sige ”værsgo, spil dem bare i de ligegyldige områder. I får ingen mål af at spille der.”

Når man angriber

Jannik Vestergard: 
”Vi vidste, at de ville spille meget modigt, næsten dumdristigt, op nede fra, og når de angriber, har de også kun to mand nede bagved. Så hvis man også tør at løbe en kontra med mange folk, med backs, begge kanter og begge angribere, så kommer man til mange chancer, og det var vores forventning og vores forhåbning, og det viste sig også at være sådan.”

”Det ene mål var en bolderobring omkring midten af banen, og så blev der begået et frispark, og frisparket blev der så scoret på. Det er det med, at Bayern spiller altså offensivt. De tænker offensivt, selv midterforsvarerne tænker offensivt. Det betyder, at der i sidste ende står to forsvarsspillere nede bagved, mens resten angriber på modstandernes banehalvdel, og nogle gange står der også kun en enkelt, hvis den anden midterforsvarer er gået med, så man skal have modet til at køre de har kontrafaser.”

”Der var vores intention at spille meget hurtigt fremad og ikke så meget på tværs, ikke give dem så mange muligheder for at komme i nærkampe, men spille forbi dem, som var umiddelbart rundt omkring, og på den måde komme frem ad banen hurtigst muligt. Hvis man bliver fanget i det her genpres af dem og spiller småt og småt og kort og kort, så vinder de bolden igen, og så er det, at det bliver rigtig farligt. Så vi ville gerne komme hurtigt frem ad banen, ikke så meget på tværs. Ikke nødvendigvis højt, men fladt frem ad banen ind i de lommer, som måtte opstå, og det er så vores offensive spilleres ansvar at søge de her områder.”

”Jeg synes også, vi så det i kampen mod United, selvom udgangspunktet var noget dybere end det, vi lagde. Der var et par gange, hvor Welbeck blev sendt dybt. Den, hvor han forsøger at lobbe, synes jeg er et godt eksempel. De står næsten mand mod mand nede bagved, der kommer en lang bold, og så er de fanget, hvis de mister bolden fremme på banen. Der snakkede vi om, at det skulle vi turde.” 

Ove Pedersen: 
”Der er de jo et almindeligt fodboldhold. I bund og grund er Bayern München ikke bedre til at forsvare end andre hold. De har bare de dygtigste spillere. De er dygtigere end de andre hold til at køre bolden rundt, fordi de spiller på de måde, men de er ikke dygtigere til at forsvare. Rent taktisk synes jeg ikke, de har noget, der gør, at de er bedre til at forsvare end nogen som helst andre hold. I bund og grund forsvarer de ved at være så meget i boldbesiddelse.”

”Når de spiller bolden rundt i de ligegyldige områder, så tager modstanderholdet også alle tilbage. Det har den effekt, at begge hold står i de samme områder. For det er ikke noget med, at modstanderen lader tre mand stå fremme og så håber på, at de smider bolden væk. For de ved godt, at det sker ikke. Derfor er det ikke så nemt at slå kontra på dem, når alle er hjemme for at forsvare. Der opnår de en effekt ved at spille på den måde, fordi så sørger de for, at modstanderen får dårligere betingelser for at slå kontraangreb.”

Bjarne Goldbæk:
”De spiller kun med to midterforsvarere tilbage, ellers spiller de med alle frem på banen. De to backs spiller midtbane, så snart de har bolden, og så står der kun to bagved. Og det er jo også der, man kan fange dem i total ubalance, og hvis man skulle fange dem relativt højt oppe, så bliver man ikke indhentet af en Schweinsteiger eller Kroos. Så har man kun to midterforsvarere foran sig, for deres defensive midtbane er jo heller ikke en defensiv midtbane, som er opbygget ligesom Chelseas defensive midtbane til at forsvare og holde rummet foran forsvaret. Det er spillere, som skal kunne sparke fra anden række, og som har nogle offensive kvaliteter, så jo mere du selv kan have bolden og presse dem længere tilbage, desto flere fordele har du.”

”Schweinsteiger kan godt, men en spiller som Kroos er altså ikke meget for at gå ind i nærkampe, når han løber baglæns, og det ligger slet ikke i deres natur at skulle tage de mange nærkampe og så videre.”

Det svage led i kæden

Jannik Vestergard: 
”Umiddelbart målmanden vil jeg sige. Neuer eller Tom Starke i det her tilfælde, fordi de spiller jo også med. Det er ikke sådan, at når de får den, så bliver den sparket langt. De vil nemlig også gerne spille med. Eller skal spille med. Ellers er det typisk midterforsvaret, problemet med Bayern er bare, at de også er rigtig dygtige fodboldspillere.”

”Men jeg tror, at vi gerne ville have, at Dante havde bolden, fordi han tager sig nogle chancer en gang i mellem og nogle driblinger, som er halvfarlige, hvor vi følte, at vi havde nogle gode chancer for at vinde bolden. Når han lige tager den bag støttebenet eller lige træder på den en ekstra gang, fordi han ikke lige finder den bold frem i banen, som han gerne vil. Der tænkte vi, at der var nogle muligheder for at vinde bolden. Det synes jeg også, at der viste sig at være et par gange.”

Ove Pedersen:
”De behøver ikke være gode til at forsvare, fordi de er så boldfaste og har bolden så meget. Jeg synes heller ikke, Nordsjælland har et særlig godt forsvar, de har ikke nogen dygtige forsvarsspillere, men de har en god spillestil, der gør, at de dækker af, at deres forsvarere som enkelte spillere ikke er så gode. ”

”Lad os nu sige, at de tog gode forsvarsspillere, så var det ikke sikkert, de kunne spille så god possession-fodbold. Du er nødt til at respektere spillestilen. Så skulle du jo nærmest have nogle universalspillere, der kan det hele, og det er ikke alle, der kan det.”

Bjarne Goldbæk:
”Jeg ville helt sikkert finde en ny højre back, hvis man ikke ønsker at bruge Philipp Lahm derude, fordi Rafinha, som spiller der nu, er ikke verdensklasse, og alle Bayerns spillere skal jo være verdensklasse, hvis de skal have det bedste hold. Så ville jeg måske overveje at få - selvom jeg egentlig synes, at midterforsvaret er fint - en tredje god midterforsvarer. Van Buyten er blevet lidt gammel, og Badstuber kommer nok aldrig tilbage, og Martinez er i mine øjne ikke en rigtig forstopper. Der kunne man nok købe en tredje til at supplere Boateng og Dante.”

Udvikling under Guardiola

Jannik Vestergard: 
”De spiller meget mere possession, synes jeg. De er mere målrettede, end Guardiolas gamle Barcelona-hold, men det er kun en følelse, jeg har. Jeg har aldrig spillet mod Barcelona, så det er ikke noget, jeg skal kunne sige med sikkerhed. Men jeg synes stadig, de er målrettede til trods for, at de spiller den godt rundt, og de er rigtig gode i deres genpres. Det er blevet endnu bedre end sidste år, og det minder om Barcelonas hold dengang under Guardiola. Det er et meget vanskeligt hold at spille mod både defensivt og offensivt.” 

Ove Pedersen:
”Under Heynckes havde de mange flere aspekter i deres spil. De spiller meget forudsigeligt nu. Det synes jeg er lidt synd.”

”De spiller en meget sikker boldomgang, hvor de ikke tager ret meget risiko i deres spil. Jeg husker de to kampe, de havde mod Barcelona sidste år i Champions League, hvor de både spillede rigtig godt possession-fodbold, men de spillede også meget direkte spil op på deres angriber. Så Barcelona havde svært ved at læse dem. Jeg synes, det er meget nemmere at læse i dag.”

”Jeg forstår ikke, de ikke finder et taktisk modtræk til det nede i Bundesligaen. Det kommer også helt sikkert, men jeg synes ikke, de gør noget for at finde et modtræk mod den måde, Bayern spiller. De har selvfølgelig de dygtigste spillere, men du skal altså som modstandertræner prøve at finde et modtræk.”

”Det er også, fordi det er atypisk, at de spiller så meget possession. Det har de aldrig gjort i tysk fodbold. De har altid været kendt for, at de havde nogle gode langskytter. De sparker udefra, det gør Bayern ikke. De vil jo trille den helt ind. En del af charmen ved tysk fodbold er gået af Bayern München, for man skulle næsten tro, det var forbudt at sparke langskud.” 

”Det er mere spansk fodbold, der bliver spillet. De spiller for sikkerhedsbetonet nu i forhold til, hvad de gjorde før. De tager ikke så meget risiko i deres spil. De vil hellere være sikre på at holde fast i bolden end søge en afslutning.”

Bjarne Goldbæk:
”Det er fantastisk, at man kan ændre en spillestil så hurtigt og tæt på perfektion, som de har gjort.”

”Jeg synes, det er et bedre Bayern-hold, vi ser nu i den her sæson, fordi de også kan spille et helt andet system nu. Når de kommer op mod de defensive hold, så har de bedre redskaber, end de havde sidste år.”

”De spiller ekstremt bedre presspil nu, end de gjorde sidste år. Meget mere dominerende og meget højere oppe. Så alt det med, at de var kedelige at se på, det giver jeg ikke en skid for. De er dominerende på alle områder.”

Faren for selvtilfredshed

Bjarne Goldbæk:
”De vandt jo det tyske mesterskab så nemt, og så gik der måske lige et par procenter af spændingen af deres udstråling og deres opførsel. Man så det mod Manchester United på udebane. Bayern dominerer dem totalt, men kommer ikke til alle de chancer, de egentlig skulle komme til. Der manglede der lidt beslutsomhed og lidt kynisme i deres spil, og det skal de have frem igen. Der tror jeg, det var meget godt, man fik en lussing, som man fik mod Dortmund har den anden dag, sådan at man måske vågner op igen.”

”Det er en top-topprofessionel klub, hvor man hele tiden sørger for, at der kommer nogle konflikter indefra, så man ikke går og falder i søvn. Det er også derfor, de hele tiden tilfører noget blod udefra. Ligesom det trick, de lavede med Juup Heynckes, hvor de vinder det hele og så henter en ny træner. Set i bakspejlet så var det simpelthen det mest geniale, man kunne gøre. De havde ikke spillet på den her måde nu og været så dominerende, hvis det ikke var sket. Nu kommer der en ny træner, som står over alle, og så har man en klub, hvor man bare har en vinderkultur, som er dyrket indefra, og den får alle spillere præsenteret hver dag. Så det er et enormt pres, men det er selvfølgelig et positivt pres i en klub som Bayern München. Det er lige meget, hvor meget du vinder. Der skal vindes hver gang.”

Ove Pedersen:
”Du så jo lige pludselig Mandzukic blive sat af. Det er, fordi i dag har man så meget udstyr, hvor du kan måle, at han ikke er i ordentlig form, og så tager du bare konsekvensen og vælger en anden. Uanset om du er topscorer og egentlig god nok, hvis ikke du er i god nok form, så bliver der bare sat en anden på. Det er en af måderne at holde dem oppe på. At det ikke kun er kampens resultat, de bliver målt på. Når de er så gode, vinder de jo nok alligevel, uanset om han er i form eller ej.”

”Det handler meget om motivation, og det kan være svært, men spil kortene rigtigt.”