Silkeborg var tvunget til at handle
Illustration
Generelle

Silkeborg var tvunget til at handle

Det var på sin plads med fyringen af Jesper Sørensen i Silkeborg, mener Tipsbladets chefredaktør Troels Bager Thøgersen.

Fire point i 12 kampe, otte mål i de 17 første runder, og ingen sejre i turneringskampe siden 9. juni, hvor det blev til en 3-1 sejr hjemme over Lyngby.

Det er det triste slutfacit for Silkeborg, der spillede sig i Superligaen med et velfungerende tremands-forsvar og nu reelt er ude af ligaen igen.

Det kostede cheftræner Jesper Sørensen jobbet, en omplacering af sportschef Peder Knudsen og et farvel til sommer til assistenttræner Anders Gerber, og det giver fin mening ovenpå den katastrofale efterårssæson.

Nogle steder undrer fyringen af Sørensen, fordi Silkeborg allerede havde meldt ud, at man budgetterede med en nedrykning. Det argument giver ingen mening i min verden, for selvom det er blevet udlagt sådan, har SIF ikke opgivet ævred og fremtiden, og klubbens ledelse har tydeligvis ikke troet på at det daglige arbejde var godt nok til, at Silkeborg efter en nedrykning ville stå stærkt til at vende tilbage til Superligaen og blive der.

Når Silkeborgs ledelse ikke havde den tro, var det rigtigt at udskifte Sørensen med Kim Poulsen omgående. En halvsæson er en evighed i topfodbold, og når den nye plan nu er at spare penge og dyrke egne talenter i det ekstreme, kan Silkeborg lige så godt begynde det arbejde i foråret. Det er samme rationale, der må ligge bag at gøre den hidtidige talentchef Jesper Stücker (nogle vil huske ham fra Viborg FF’s forsvar i 90’erne) til sportschef. Nu skal et af de hold i Superligaen, der i årene før nedrykningen i 2013 havde den højeste gennemsnitsalder i startopstillingen, være ungt.

Siden han blev fyret i Viborg i oktober 2001, har Kim Poulsen kun haft de 21 Superliga-kampe, han nåede i 2006 og 2007 med Vejle før endnu en fyring.

Det er ikke megen erfaring i forhold til, at spillet i Superligaen er blevet markant anderledes siden årtusindskiftet. Men Poulsen har erfaring i arbejdet med unge spillere fra Singapore og Tanzania, hvor han i de to seneste år var landstræner, han var i sin tid en af mændene bag Aarhus Fremads vilde optur fra seriefodbold til professionelle tilstande og senere Superliga-fodbold.

Selvom mine kolleger i ledelsen på TV3 Sport og Canal 9 givetvis ikke er glade for, at et Superliga-hold så åbenlyst sigter mod fremtidige sæsoner i stedet for her og nu, hvor SIF nyder godt af en milliardstor tv-aftale i Superligaen, giver Silkeborgs beslutning fin mening.

Men det at sige, at man nu satser på talenter, er ingen garanti for guld og grønne skove om et par år. Der findes snart ikke den klub på Superliga-niveau, der ikke siger, at den satser benhårdt på at leve af egne talenter, og det samme gør klubber i resten af Europa.

Så Silkeborg kommer på mindst lige så hårdt arbejde med at skabe succes i denne nye model, som holdet havde i den gamle med en trup med mere balance mellem unge og ældre spillere. Tiden vil vise, om Silkeborg har mere held med den nye kurs.