Leder: Nye managere er håbet for presset Premier League
Foto: Getty Images
Generelle

Leder: Nye managere er håbet for presset Premier League

Der er stor bekymring omkring at Premier League-klubberne fortsat ikke kan konkurrere med de bedste i Champions League og over faldende tv-tal.

Igen i denne sæson har Premier Leagues topklubber skuffet i de europæiske turneringer.

Leicester røg som sidste engelske deltager ud af Champions League i kvartfinalen til et overlegent Atlético Madrid-mandskab trænet af Diego Simeone, og i Europa League var Manchester United i alvorlige problemer mod Anderlecht.

Tidligere i samme turnering havde et andet belgisk hold, Gent, slået Tottenham ud, mens Southampton i gruppespillet faldt mod Hapoel Be’er Sheva og Sparta Prag. Og West Ham var end ikke nået i gruppespillet, de tabte til rumænske Astra Giurgiu, som FC København uden større besvær havde skubbet ud af Champions League-kvalen i runden forinden.

På UEFA’s klubrangliste ses problemet da også – Premier League er så småt i fare for at miste tredjepladsen på ranglisten til Serie A, hvilket havde kostet den fjerde plads i Champions League, hvis ikke UEFA og storklubberne havde reddet deres egne med omlægningen af Champions League fra 2018/2019-sæsonen.

For at gøre ondt endnu værre er seertallene i Storbritannien raslet ned, og selvom Premier League ikke foreløbig kommer til at mangle penge, er der dyb bekymring over, at briterne tilsyneladende ikke vil se eller betale for Premier League i så høj grad som tidligere, netop som Sky og BT, ligesom i Danmark, skulle betale markant flere penge for tv-rettighederne.

I Tipsbladet i dag har vi en stor reportage fra England med nogle af Premier Leagues største klubber og med fokus på deres managere.

Vi har også set på, hvem der når semifinalerne i Champions League, og det er helt klart historien om managerne, der giver mest grund til optimisme på engelsk fodbolds vegne.
For hvis der er noget, der kan ændre billedet med konstante skuffelser og kortsigtede løsninger overfor de dygtigste og lige så rige klubber i Spanien, Frankrig og Tyskland, er det at have knivskarpe managere.

Ud af flokken med Jürgen Klopp, Antonio Conte, Mauricio Pochettino, Josep Guardiola og José Mourinho [hans forgænger Louis van Gaal skal, tro det eller ej, også have kredit] er det vel kun Pochettino i Tottenham, der har fået sit hold nær toppen af kurven – han er også den af de fem, der har været længst på posten.
Men de fem har fået Premier League-holdene med på vognen på et af de vigtigste punkter i moderne fodbold, presspillet.

Før seneste runde var fire af de fem hold i top 5 i de store ligaer over hold, der har tilladt færrest chancer i deres hjemlige liga – Tottenham var syver med FC Bayern på tredjepladsen, Paris Saint-Germain på sjettepladsen og Juventus, FC Barcelona og Real Madrid umiddelbart efter Tottenham.

At tillade få chancer hænger direkte sammen med, at presspillet er begyndt at fungere og går i retning af at blive mere intelligent, og holder Premier League-klubberne fast i deres managere et par sæsoner til, er der grund til at tro, at forsvarsspillet såvel som chanceskabelsen også bliver bedre i Champions League.