Når truget er tomt
Illustration
Generelle

Når truget er tomt

Om reformer, magten og Morten Olsen.

Claus Bretton-Meyer har haft travlt, siden han blev administrerende direktør i DBU 1. marts. Han har fyret 12 medarbejdere, herunder Lars Berendt, John Helt og udviklingschefen Poul Gylling, og der er gang i store reformer i fodboldforbundet. 

Kassen er langtfra tom, men driften i DBU er så dårlig uden kvalifikation til VM, at den nye direktør har været tvunget til at skære fra, både for at få enderne til at mødes og for at sætte et nyt hold, der kan skabe økonomisk og sportslig fremgang.

Besparelserne har også ramt DBU’s helt store indtægtskilde, A-landsholdet. For andet år i træk bliver der ingen Ligalandsholdstur, og det er landstræner Morten Olsen og assistenttræner Peter Bonde utilfredse med.

Det er nye tider i DBU. Claus Bretton-Meyer er sammen med formand Jesper Møller ansigtet udadtil, mens den nye kommunikationschef Jakob Høyer skal arbejde på de indre linjer, og i det nye DBU skal alle arbejde i samme retning, inklusiv landstræner Olsen, der i den forgangne uge mere eller mindre direkte via et internt nyhedsbrev blev sat på plads af DBU-formand Jesper Møller for at have luftet sin kritik af den aflyste ligalandsholdstur eksternt.

Det har klinget noget hult i offentligheden, når Claus Bretton-Meyer i denne uge har varslet, at ingen er fredet i DBU, specifikt heller ikke Morten Olsen. Var det ikke skarpe, kritiske udmeldinger, man bad Morten Olsen holde internt?

Bretton-Meyers og Jesper Møllers ord var ikke tilfældige. For den nye ledelse er i gang med at lave DBU radikalt om, og jeg er ikke sikker på, at Morten Olsen havde fået jobbet fra sommeren 2014 og to år frem, hvis den nuværende ledelse var kommet til sidste år i stedet for i begyndelsen af det nuværende år. Olsens kritik kan se lidt forkælet ud, når andre i systemet mister jobbet og ikke bare en ligalandsholdstur. Hvis jeg var leder af DBU i stedet for en interesseret observatør, ville jeg også forsøge at skabe fælles fodslag.

Selv hvis Morten Olsen tager Danmark til EM, er det ikke sikkert, at landstræneren selv eller DBU vil forlænge aftalen. Lige nu ligner det et exit efter EM 2016.

Nu bestemmer DBU’s ledelse heldigvis ikke, hvornår journalisterne stiller kritiske spørgsmål, men at så tvivl om landstræneren i dagene op til en vigtig udekamp i Beograd er ikke smart, uanset at Claus Bretton-Meyer blot har været ærlig. Det er forståeligt, at Bretton-Meyer gerne vil lave reformer i et DBU, som har stået stille i årevis, men hvis han skaber for mange fjender og tilsvarende få gode resultater på banen og i regnskabet, kan det ikke udelukkes, at træneren siden 2000 holder længere end en ny boss hentet uden for en konservativ fodboldverden, hvor nyt ikke nødvendigvis er godt. Det kan godt være, at vi journalister er glade for åbenhed, men når de øverste bosser i DBU taler, tolker hele Fodbolddanmark på hvert et komma, og det er værd at huske på.