Leder: Flere gode udlændinge i stedet for jævne danskere
Foto: Jens Dresling / Polfoto
Generelle

Leder: Flere gode udlændinge i stedet for jævne danskere

Superliga-klubberne skal udvise et større mod og erkende, at det ikke er nok kun at satse på talenter, mener chefredaktør for Tipsbladet Print, Troels Bager Thøgersen.

Der findes snart ikke en Superliga-klub, der ikke planlægger en gylden fremtid med god fodbold og fremragende balance på bankkontoen.
 
Midlet er unik talentudvikling, der gør lige præcis denne Superliga-klub til det næste talentudviklings-eventyr, for nu at låne et skamredet udtryk fra det erhvervsliv, professionel
fodbold gerne vil ligne.
 
Ikke et ondt ord om Brøndby IF, som i en ny strategiplan i sidste uge præsenterede en fremtid, hvor talenter fra klubbens Masterclass skal danne en bæredygtig rygrad på førsteholdet.
 
Den sang har jeg bare hørt fra næsten samtlige profklubber det seneste årti, og hvis halvdelen af de målsætninger, jeg har hørt i den periode, var blevet til virkelighed, ville La Masia og Ajax’ talentskole De Toekomst være alvorligt lukningstruet.
 
Det nytter ikke noget at tro, man er unik ved at uddanne unge spillere, hvis 75 procent af konkurrenterne satser på samme niche. Så går det unikke jo bogstavelig talt af strategien.
 
Jeg vil hellere tale om at hente de rigtige, og rigtigt dyre, udlændinge. Eller de billige, voksne 1. divisionsspillere, som SønderjyskE har haft succes med i denne sæson.
På topscorerlisten er seks ud af 20 mand udlændinge, heraf har FCN og AaB solgt de to mest målfarlige, Lukas Spalvis (fra sommer) og Bruninho (i vinter).
 
Det er efter mine begreber ikke et sundhedstegn, hvis de største klubber vil præstere i Europa i de næste sæsoner. Vi kan være nok så romantiske omkring spillere med dansk pas, men vi har immervæk kun en population med 5,5 millioner mennesker.
 
Noget af problemet er givetvis, som Panama Papers har vist, at fodboldklubber syd for Danmark praktisk og nok også moralsk har lettere betingelser økonomisk i kampen om de bedste og dyreste spillere - angribere tilhører ofte sidstnævnte kategori.
 
Det har FC København klaget over som del af forklaringen på, at den næste Dame N’Doye eller Marcus Allbäck lader vente på sig.
 
Men jeg savner også noget dygtighed og mod. Mod til at indrømme, at talenter ikke er nok, selvom det ikke er god tone, og dygtigheden i scoutingen rent faktisk at finde
nogen, der gør en forskel.
 
Chefredaktør
Troels Bager Thøgersen