Leder: FCK-imperiet slår igen
Foto: Lars Poulsen / Polfoto
Generelle

Leder: FCK-imperiet slår igen

FC København står formentlig med bare et mesterskab på hele fire sæsoner, og det er langt fra godkendt, men storklubben kommer igen - bare ikke uden kamp, skriver Troels Bager Thøgersen i sin leder i Tipsbladet.

Sikke en forskel, fire år gør.
 
 I 2010/2011 kom FC København i CL-ottendedelsfinalen mod Chelsea og kunne med rette ærgre sig over, at de to kampe skulle spilles i februar i stedet for i december, hvor holdet var giftigt. Kun FC Midtjylland og OB formåede at slå FC København i ligaen i foråret, da FCK forlængst havde sikret sig titlen.
 
Det var FCK’s ottende mesterskab ud af 11 mulige, siden Herfølge ved årtusindskiftet trodsede tyngdeloven. AaB var to minutter fra nedrykning – og lukning? - med nederlaget i Ståle Solbakkens afskedskamp i Parken, FCM havde lige fået ny cheftræner,  mens uldjydernes ledelse og bestyrelse lå i borgerkrig. FC Nordsjælland vandt pokalen for anden sæson i træk, men de sluttede 42 point efter FCK og vandt kun 10 kampe.
 
Jeg havde nok bedt vedkommende skrubbe tilbage til sit Football Manager-spil, hvis nogen i juni 2011 havde sagt, at FC Nordsjælland, AaB og efter alt at dømme FC Midtjylland i tre af de fire efterfølgende sæsoner ville snyde FC København for mesterskabet. Men det kostede FC København dyrt, at der blev skåret i spillerbudgettet kort efter afskeden med Flemming Østergaard, mens flere konkurrenter med forbedret trænerarbejde og intelligent brug af transfermidlerne toppede i enkelte sæsoner, noget der næsten var fraværende fra 2001 til 2011, AaB’s 2008-mesterskab undtaget.
 
Er det så slut med FC Københavns dominans i toppen?
 
Mit bedste bud er nej med det store men, at FC København er tvunget til at finde flere scoringer, og det allerede for sommer, når Andreas Cornelius sandsynligvis ikke er i topform før 2016.
 
Ligesom sidste sommer afhænger meget af, om manager Solbakken finder de rette folk. Det bør han være i stand til med et spillerbudget, der er i samme størrelsesorden som tilbage i den store Champions League-sæson i 10/11.
 
Jokerne er Jan Bech Andersen og Matthew Benham, og de to rigmænds vilje til at købe nye spillere. Hvis Niels Thorborg i Odense virkelig ville det uden at tage hensyn til at finde nogenlunde balance mellem indtægter og udgifter i OB, kunne fynboerne også være med.
 
Hvis de virkelig går til stålet – og Matthew Benham ser ud til at mene det alvorligt, uden at vi præcis ved, hvor dybe hans lommer er – når FC København ikke samme suveræne status som i nullerne.
 
Ude i Europa har Ståle Solbakken, som medvirker i en stor artikel i dagens Tipsbladet om FCK og styrkeforholdet i Superligaen, ret i, at københavnerne bliver sat af klubber fra ligaer, hvor topholdene i 2006 og 2011 ikke var meget større end FCK. Det er ikke kun Belgien, som vi har diskuteret så flittigt i denne sæson – i mange østeuropæiske stater er ressourcerne samlet på få topklubber, og de kunne sørge for, at en ny Jesper Grønkjær eller Dame N’Doye måske ikke ville havne i København.
 
Ståle Solbakken taler om at sigte efter 6-7 af de næste 10 mesterskaber – bruger FC København pengene rigtigt uden at andre rigmænd køber sig til lige så stærke Superliga-hold, er det ikke bare en reel mulighed – det er et krav til FC København.