Leder: Et forsvar for udlændinge i Danmark
Alka Superliga
Generelle

Leder: Et forsvar for udlændinge i Danmark

Med valget lige om hjørnet er det ikke populært at sige i dansk politik, men Danmark får brug for at importere kvalificeret arbejdskraft i de kommende år, når de store årgange går på pension.

 
Hans tidligere arbejdsgiver Jean-Claude ”Baby Doc” Duvalier var ligesom faderen ”Papa Doc” en brutal diktator, der solgte organer og myrdede tusindvis af haitianere. Og som lille dreng under og efter 2. verdenskrig lærte han, hvad det vil sige at knokle under svære forhold.
 
Da Sepp Piontek i 1979 overtog landstrænerjobbet i Danmark, var han nær taget tilbage til ”Baby Docs” voodoo-præster og magtbegærlige militærfolk, for dansk fodbold var gennemsyret af amatørånd og en afslappet tilgang til livet som elitesportsudøver, en tilgang den tidligere Werder Bremen-forsvarsspiller ikke kunne tolerere.
Piontek valgte de slappe danskere.
 
Sammen med Per Bjerregaards Brøndby IF skabte en tysker grundlaget for dansk klubfodbold, som vi kender det i dag. Ligesom den amerikanske udenrigsminister George Marshall med en investering svarende til 750 milliarder kroner i et krigsødelagt Europa efter 2. verdenskrig skabte grundlaget for den velfærdsstat, vi i dag tror, vi har skabt alene i Danmark.
 
AaB får med rette ros for det unikke hold med mange nordjyske spillere, klubben fik et dansk mesterskab og otte Europa League-kampe ud af. Det ser landstrænerne – forståeligt nok – gerne mere af i de kommende år, og det præger også debatten om en ny Superliga-struktur, at der skal være plads til at bruge spillere fra ungdomsafdelingen. Talentudvikling har været et af fodboldspillets største buzzwords, siden finanskrisen brød ud i Danmark i 2008, og i England vil FA’s formand Greg Dyke skærpe reglerne for, hvornår en engelsk klub kan hente en spiller uden EU-pas.
 
At uddanne unge spillere er en fornuftig strategi (så længe alle ikke har det som hovedformål, så bliver det ineffektivt for ligaen som helhed), men i Danmark såvel som England har jeg lidt svært ved at se, at udlændinge er problemet.
 
Kun i 2008/2009-sæsonen var der flere udlændinge i Superligaen, end det har været i denne og sidste sæson, det har ikke hindret en række danske spillere i at slå igennem i Esbjerg, AaB, FC Nordsjælland, FC Midtjylland og til dels Brøndby og FC København. Tværtimod var de unge mennesker efter min – og deres træneres – bedste vurdering ikke blevet klar til A-landsholdsfodbold og millionsalg til udlandet, hvis ikke de havde dygtige udenlandske med- og modspillere.
 
Med valget lige om hjørnet er det ikke populært at sige i dansk politik, men Danmark får brug for at importere kvalificeret arbejdskraft i de kommende år, når de store årgange går på pension. På samme måde kan dansk klubfodbold ikke klare sig uden udenlandske stjerner. Så omfavn din favorit- og hadeklubs udlændinge, vi er ikke nær så gode til at klare os selv og skal helt sikkert ikke gøre forsøget i lille Danmark.