Leder: 1. klasse er lukket land for danskere
Foto: Alastair Grant / Polfoto
Generelle

Leder: 1. klasse er lukket land for danskere

Man skal desværre grave dybt for at finde flere danske spillere med chance for at spille med i de absolutte europæiske topklubber, der kommer langt i Champions League.

Det så lyst ud, da Daniel Agger i 2007 spillede Champions League-finale imod AC Milan. Liverpool tabte ganske vist revanchekampen med 1-2, men det var opløftende med en dansker i startopstillingen i en Champions League-finale.
 
I 2009 var Nicklas Bendtner indhopper på både Old Trafford og Emirates i CL-semifinalerne, men siden da har semifinaler og finaler i Champions League været lukket land for danskere ud over en bænkeplads til Pierre-Emile Højbjerg for to år siden, en sæson hvor danskeren ikke nåede at spille europæisk for det sydtyske hold.
 
Danskere bliver aldrig lige så hyppige gæster på det niveau som brasilianere og spaniere, men i nogle år, hvor både landsholdet og Superliga-klubberne set over hele sæsoner har det særdeles svært med at konkurrere på samme niveau som tidligere, er vores statistik i Champions League-semifinalerne tankevækkende.
 
I Tipsbladets sider kan du læse den komplette analyse og høre fra nogle af de danskere, der i nullerne spillede regelmæssigt på hold, der nåede slutkampene i verdens stærkeste klubturneringer.
 
Der er kommet flere varer på hylderne de seneste ti år – klubberne i Champions League og Europa League finder nye spillere fra hele kloden, hvor det sportslige niveau er steget i mange mindre nationer.
 
Men der er også noget at arbejde med for de danske klubber, der som tidligere nævnt i denne leder i Tipsbladet er enormt glade for at tale om, hvor mange egne talenter, de selv bruger. Det har jo tydeligvis ikke givet gevinst på banen, hvor Superligaen i dag trods FC Midtjyllands fine sæson er meget langt fra jubelåret 2012 og den direkte plads i Champions League-gruppespillet, som FC Nordsjælland fik.
 
Udfordringen ligger også yngre danske spillere. 
 
Christian Eriksen og Kasper Schmeichel kunne godt nå det, hvis de bliver dygtigere og kommer til markant større klubber end Tottenham og Leicester, men ellers er det lige nu svært at se, hvem der tager over fra Peter Schmeichel, Thomas Helveg, Jesper Grønkjær, Jon Dahl Tomasson og en ung Nicklas Bendtner.
 
Det er som om, at selv de bedste unge danskere har det at ramme alvorlig modgang, når de kommer til udlandet - Kasper Schmeichels omvej via Notts County og flere år i The Championship handler mest om, at målmandsposten giver markant anderledes karriereforløb end for markspillere.
 
Jeg håber, nogen beviser det modsatte, men i de kommende år ligner Champions Leagues sværeste kampe fortsat lukket land for danskere, med mindre en af Europas 10 største klubber får en offensiv midtbaneplads fri til Christian Eriksen.