Konflikten: Dommedag mandag
Illustration
Generelle

Konflikten: Dommedag mandag

Mens glæden er stor over de europæiske præstationer, bliver den potentielle konflikt i dansk fodbold ekstra giftig.

Forligsmanden har udsat konflikten, så den skal starte umiddelbart før AaB, FC København og FC Midtjyllands playoff-kampe til Champions League og Europa League. Med mindre parterne bliver enige, forstås.

Det kan virke ufatteligt, at klubberne og spillerne står foran en selvskabt afgrund, når deres fælles interesse så tydeligt er at undgå at miste et eneste minut yderligere på forhandlinger og uvenskab.

Men konflikten stikker dybt og har tydeligvis rødder i Feriepenge-sagen, som spillerne finansielt har vundet på knockout. Ingen vil sige det til citat, men mange klubledere er hvidglødende af raseri over Spillerforeningens direktør Mads Øland, som de ikke mener, at de kan lave en aftale med. Spillerne mener, at klubberne vil have hævn efter Feriepenge-sagen og ødelægge de mindre velbetaltes forhold, og klubberne vil undgå nye Feriepenge-sager.

Hvad parterne har talt om i Forligsinstitutionen ved vi ikke, men de skal efter planen mødes på mandag. Det kunne ligne, at parterne går hver til sit på mandag, og så må vi håbe på en udsættelse, eller - meget bedre - en langtidsholdbar overenskomst, som begge parter kan bruge, en aftale der snildt kan komme natten før konflikten bryder ud. Det vil ikke være til at bære med en ny konflikt a la 2004, som endte i en lappeløsning og en tikkende bombe, som siden blev til den 100 millioner kroner dyre Feriepengesag.

Læs også: Divisionsforeningens og Spillerforeningens kronikker om den potentielle konflikt.

Europa-klasse

I Odense, Farum og Brøndby er man stolt over de europæiske gruppespil, man har været i, og det er forståeligt, for byernes hold har hver især gjort det flot, når de er nået så langt.

Men ude i Europa er det fortsat FC København, der fører an sammen med AaB, der i den grad revancherede de to seneste europæiske nedture mod Slavija Sarajevo og Dila Gori ved at slå Dinamo Zagreb over to kampe.

Det hører med, at AaB’s kroatiske modstander viste sig at være et bedre hold end skuffende Dnipro, der må være mærket af de dramatiske begivenheder i hjemlandet, for ukrainerne spillede ikke som et hold, der sluttede lige efter Sjakhtar Donetsk og foran legendariske Dinamo Kiev.

AaB havde heldet, en forrygende Nicolai Larsen i målet (klart bedste danske målmand i Superligaen), men nordjyderne søgte også chancerne ud fra et kløgtigt taktisk oplæg, der sender kampen i kataloget over store AaB-præstationer på udebane ved siden af 2-2 kampene mod Sampdoria og Manchester United og bøllebankene til Deportivo La Coruna i 2009.

På Østerbro blev ukrainerne i lange perioder spillet ud af græstæppet. Den københavnske defensiv skal håbe på held. Ikke så meget til dagens lodtrækning, for modstanden er af en helt anden klasse end Dnipro. Nej den københavnske defensiv bærer præg af ikke at være sammenspillet, og det når den ikke at blive før de afgørende kvalkampe.

 men banden af unge danskere i offensiven kan skabe flere problemer for modstanderne end sidste efterårs FCK-offensiv, mens Daniel Amertey ikke spillede som en 19-årig på den defensive midtbane ved siden af en kløgtig, kølig Thomas Delaney.

Om det bliver Arsenal, Porto, Napoli, Leverkusen eller Zenit er næsten ligegyldigt, selvom Zenit og Porto vil være at foretrække. Men FC København vil være stor underdog, og en Europa League-plads er helt acceptabelt, uanset optimismen efter Dnipro.

AaB-fans kan til gengæld drømme. APOEL er slet ikke så stærk som for to år siden, det samme gælder BATE Borisov, og Bulgariens mestre Ludogorets har netop fyret klubbens mest lovende spiller for mistanke om match fixing. Træk et af de tre hold, undgå Steaua Bukarest og især fantastiske Red Bull Salzburg, og AaB har en fin chance for Champions League-gruppespillet.

Før Superligaens europæiske runde efterlyste jeg en enkelt overraskelse – nu har AaB og FCK leveret to og sikret gruppespil til dansk fodbold i efteråret. Fremragende.