Humlebierne fra Leicester og Haderslev
Foto: Anders Brohus / Polfoto
Generelle

Humlebierne fra Leicester og Haderslev

Tipsbladet Tirsdag: Om overraskelserne i Superligaen og Premier League, der beviser, at kontrafodbold langt fra er død og begravet.

Bragt i Tipsbladet Tirsdag 1. marts 2016

Talemåden om humlebien, der ikke kan flyve, stammer fra 30’erne, hvor en fransk videnskabsmand mente at have bevist sætningen. Han kunne ikke se de lynhurtige vingeslag og vinkling af vingerne, som forklarer humlebiens tilsyneladende uforklarlige evne til at holde sig i luften.

På samme måde kan det virke umuligt, at klubber som SønderjyskE og Leicester City kan havne øverst i tabellen.

SønderjyskE vinder ikke hjerter som holdet med 43 procents boldbesiddelse og den mest direkte kontra-spillestil i Superligaen.

Men sønderjyderne har Superligaens næstmindste spillerbudget, kun undergået af Hobro, og holdet fik en åreladning af erfarne spillere sidste sommer, hvor Daniel Jensen, Henrik Hansen og Niels Lodberg med stort held og dygtighed blev erstattet af langt mindre løntunge spillere fra 1. division.

På sin vis minder SønderjyskE’s succes i denne sæson om Leicesters.

Leicester har – ligesom SønderjyskE – fundet vej til toppen med snusfornuftige indkøb.

Leicester fandt Riyad Mahrez, som Marseille for få år siden vejede og fandt alt for let, N’Golo Kanté, som nærværende Tipsbladet-chefredaktør så slå Marseille på Velodromen med lille SM Caen for et år siden, og så selvfølgelig den tidligere Non League-angriber Jamie Vardy, der i denne sæson har været en af verdens giftigste kontraløbere.

Leicester gør det på et budget, der angiveligt kun er mindre hos Premier League-oprykkerne Norwich, Bournemouth og Watford, og i Premier League er det intet mindre end en sensation, at man kan være på vej til at vinde Premier League på et budget omkring 450 millioner kroner, når Chelsea, Manchester City, Manchester United og Arsenal bruger omkring to milliarder årligt.

Før aftenens 28. spillerunde i Premier League, der blandt andet byder på Leicester-West Bromwich, har Leicester haft bolden 43,7 procent af tiden – kun undergået af tirsdagens modstander og af uduelige Sunderland. Leicester skal i de kommende uger vise, at man også kan vinde med megen boldbesiddelse, for det får holdet mod de på papiret svagere modstandere, de møder i marts og april.

Som humlebien gør de to klubber tingene anderledes end de mere aerodynamiske og motorstærke konkurrenter, og set fra denne redaktørstol er det forfriskende, at også ekstremt direkte og hurtigt spil kan føre til topplaceringer.

Måske giver det tilmed Leicester et sensationelt mesterskab, hvis ikke Christian Eriksen og Tottenham da snyder Schmeichel&Co., mens SønderjyskE sagtens kan ende med at spille europæisk - en vej, der begynder i aften med en pokal-kvartfinale mod AGF. Så meget for, at de små er chanceløse.

Chefredaktør for Tipsbladet Print:  Troels Bager Thøgersen