FCM's data-tilgang til eksamen - første censor er Van Gaal
Generelle

FCM's data-tilgang til eksamen - første censor er Van Gaal

FC Midtjyllands indkøb af spillere via Smartodds-analyserne skal for alvor stå sin prøve i et vigtigt forår, skriver chefredaktør for Tipsbladet Print, Troels Bager Thøgersen.

Jeg kan godt lide grundighed og rationalitet.
 
Det er fedt at skrælle bragesnak og personlig smag væk i fodbold og se grundigt på, hvad der fungerer og ikke fungerer.
 
Som så mange andre heppede jeg på økonomen med regnearket og de grimme, underlige, overvægtige baseballspillere, der i Michael Lewis’ bog – og senere film – Moneyball om baseballholdet Oakland Athletics fik chancen og greb den.
 
Det gjorde spillerne, fordi Oaklands general manager Billy Beane og hans assistent, økonomen Paul DePodesta så igennem deres skavanker, fordommene om den rigtige sportsudøver og rationelt udvalgte dem, der øgede holdets sejrschancer mest.
 
FC Midtjylland har mere eller mindre bevidst solgt klubbens samarbejde med ejer Matthew Benham og dennes statistikfirma Smartodds som samme model – nemlig at FC Midtjylland via Smartodds’ analyser af fodboldkampe og utallige fodboldspilleres mindste aktion på banen får set langt flere spillere end konkurrenterne i Danmark – ja endda også på europæisk plan.
 
Konkret har det betydet, at FC Midtjylland siden Matthew Benhams køb af klubben har hentet 14 udenlandske spillere, de 13 fra udlandet, mens der er kommet fire danskere ind ad døren.
 
De nye spillere har alene i transferbetalinger kostet omkring 55 millioner kroner – dertil kommer signon-fees, agent-honorarer og i flere tilfælde habile lønninger, der nærmer sig den vægtklasse, vi finder i Parken og på Brøndby Stadion.
 
Det er mange penge i Superliga-sammenhæng.
 
For Matthew Benham er det ikke så slemt – han har brugt et betydeligt, trecifret millionbeløb på at få hjerteklubben Brentford FC op fra League One til at være et hold, der har de danske landsholdsspillere Lasse Vibe og Andreas Bjelland i stalden, og som drømmer om Premier League.
 
Til gengæld bliver 2016 endog rigtig interessant set fra et transfer-strategisk synspunkt.
 
For har FC Midtjylland gennem Smartodds og Brentfords og Rasmus Ankersens kontakter signet spillere, der over tid vil præstere bedre end dem, FC Midtjylland ellers havde adgang til – og som konkurrenterne i toppen af Superligaen får øje på gennem deres netværk og deres brug af Wyscout, Prozone og hvad de forskellige databaser ellers hedder?
 
FC Midtjylland er en interessant case, fordi forskellen til tiden før Benhams indtog i juli 2014 er så stor.
 
Inden da hentede FC Midtjylland fra cirka 2010/2011 danske og nordiske spillere, som trænerne og sportsdirektøren oftest kendte indgående, eller hvor klubben støttede sig til velkendte agenter. En strategi, der på mange måder ligner de fleste andre Superliga-klubbers, og som i høj grad sikrede den trup, der vandt DM sidste sommer.
FC Midtjylland erkender, at man endnu ikke har nået den perfekte model til at bruge de mange data og ideer fra Smartodds og virksomhedens nytænkende medarbejdere.
 
Men i 2016 skal FC Midtjyllands indkøb og strategi til eksamen.
 
Sidste sommers køb af Daniel Royer og Awer Mabil var de første, hvor Smartodds’ database havde spillet en stor rolle i udvælgelsen – inden da havde databasen mest været et form for baggrundstjek af spillere, der kom i klubbens søgelys ad andre, mere traditionelle veje, selvom FC Midtjylland forsøgte at sælge den store succes Tim Sparv som dataspiller.
 
I januar-transfervinduet er midtbanespilleren Harmeet Singh og den 17-årige finne Kaan Kairinen de to spillere, der for alvor blev til FCM-handler på grund af Smartodds.
Otte danskere forlod FC Midtjyllands førstehold i januar – en tjekke, en islænding, en bulgarer, en nordmand og to finner kom til.
 
I et længere indlæg på FC Midtjyllands fanforum har bestyrelsesformand Rasmus Ankersen sagt, at FC Midtjylland er kommet 5-10 procent styrket ud af januar-transfervinduet, og at udskiftningen er naturlig og ikke vil ændre, at der i FC Midtjylland altid skal være en kerne af danske og nordiske spillere.
 
Sjældent har der været bedre mulighed for at vurdere, om en strategi fungerer. Første censor er Louis van Gaals Manchester United, der kommer til Herning om små to uger.