En Super League uden fattigrøve som FC København
Foto: Claus Bonnerup/Polfoto
Generelle

En Super League uden fattigrøve som FC København

Slaget om fodboldens fremtid er i fuld gang, skriver Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen.

12. januar 2016 blev NFL-holdet St. Louis Rams med et pennestrøg til Los Angeles Rams.

Det skete efter to dages møder mellem de 32 holdejere i den stenrige amerikanske sportsliga, og møderne var konklusionen på flere års forhandlinger. Rams’ ejer, Stan Kroenke, havde købt en attraktiv byggegrund nær lufthavnen i Los Angeles, og på mødet i januar fik Kroenke forhandlet sig frem til et flertal for sit forslag, mens rivalerne San Diego Chargers og Oakland Raiders i den rækkefølge får lov at vælge, om de vil flytte med til Los Angeles som lejer på Kroenkes nye Rams-arena i Inglewood.

”Cash is king”, og selvom ingen – endnu – har tænkt sig at flytte et Champions League-hold til Beijing eller New York, lever tanken om at gøre som NFL og tjene flere penge i den grad blandt Europas største fodboldklubber.

I denne uge blev det lækket – måske af en deltager eller en konkurrent i ligaen? - at Arsenal, Manchester United, Manchester City, Chelsea og Liverpool mødtes på et hotel i London med verdens førende arrangør af opvisningskampe og turneringer. 

På agendaen var igen en europæisk Super League eller en Champions League-struktur til fordel for de største hold fra de største europæiske ligaer, og mødet flugter perfekt med, at UEFA netop har sagt farvel til generalsekretær Gianni Infantino og den karantæneramte præsident Michel Platini og derfor er stærkt svækket politisk.

Kendere af engelsk fodbold vil vide, at ejeren af Rams-holdet i NFL, Stan Kroenke, også kontrollerer Arsenal. Men selvom Kroenke og andre ejere af Premier League-klubber gerne så Champions League eller en ny Super League nærme sig de mere end 30 milliarder kroner, NFL tjener i tv-penge årligt, er det ikke moderne fodbolds sædvanlige skurke i Premier League, der ligger forrest i kampen for at lave en lukket liga.

En liga, hvor fattigrøve som Ajax, Anderlecht, FC København og de andre små hold, der i dag ødelægger den gode indtjening for de store ved at komme i Champions League-gruppespillet, er udelukket.

Nej det er i Italien, Frankrig og Spanien, hvor man er bange for at blive distanceret af Premier League, at lysten til at efterlade resten af fodboldverdenen og løbe efter englænderne, Real, Barca og Bayern, er størst. Bundesligaen er også med på toget, så længe man ikke bryder med den nationale liga og UEFA.

Det er usandsynligt, at nogen klub vil forlade sin nationale turnering. Men som minimum er Super League en god trussel til at sørge for flere pladser til de største klubber i Europa, når de og UEFA skal blive enige om Champions Leagues format fra 2018/2019-sæsonen.

Bag det amerikanske firma, der mødtes med de fem Premier League-bosser i London, står en af Stan Kroenkes kolleger i NFL, Miami Dolphins’ ejer Stephen Ross.

Ross og hans firmaer kender FC Barcelona, Real Madrid, PSG og de andre storhold fra Champions League gennem sommerturneringer og showkampe i USA, Fjernøsten og Mellemøsten.

Ross er ejendomsmand fra Miami og har i årtier arbejdet sammen med blandt andet investeringsfonde fra Mellemøsten, og han var sidste efterår frontfigur for et konsortium, der undersøgte muligheden for at købe Formel 1 med penge fra Qatar og Kina.

Slaget om fodboldens fremtid er i fuld gang, og for mænd som Ross og Kroenke kan de europæiske topklubbers angst for stenrige Premier League enten realisere drømmen om
en Super League – arrangeret af Ross’ folk – eller presse en ny, mere topvenlig Champions League igennem, måske lagdelt, som Tipsbladet beskrev i 2013.

Den kommende UEFA-præsident skal finde ud af, om man skal forsøge at holde de storklubber, man allerede skal stryge ekstremt meget med hårene, i Champions League, eller opgive og lade dem stikke helt af.

Uanset udfaldet er det svært at se for sig, at små hold som FC København, AaB og FC Midtjylland i fremtiden skal gøre sig håb om at møde et hold som Manchester United. Den slags kampe og historiske ligegyldigheder som sammenhængen med resten af fodboldverdenen, eksisterende fans og spillere skal ikke stå i vejen for, at de 15-20 største klubber i Europa kan tjene penge som kollegerne i NFL og spille turneringskampe i Doha, Shanghai og New York uden at bekymre sig om at kvalificere sig til ligaen igen næste år.

Chefredaktør, Troels Bager Thøgersen

Få historien om Gladbach, der vil købe danske Andreas Christensen. Læs et stort interview med AGF's bestyrelsesformand, Lars Fournais. Følg Jeppe Højbjergs debut i Esbjerg i en læseværdig reportage. Tipsbladet er på gaden denne fredag, og du kan købe det sammen med Ekstra Bladet.
 
Du kan også få Tipsbladet som e-avis sammen med Ekstra Bladet og læse det online - det gør du her.