Blatters exit er kun begyndelsen
Generelle

Blatters exit er kun begyndelsen

Efter Sepp Blatters annoncerede exit skal alle konstruktive kræfter presse på for gennemgribende reformer i FIFA.

Det har været en dramatisk uge for FIFA.
 
Anholdelser i Zürich, genvalget af Sepp Blatter trods voldsomme protester fra medier, fans, politikere og ansvarlige fodboldforbund. Siden komiske videoer fra den tidligere CONCACAF-præsident Jack Warner, og i dag så sagen med ti millioner dollars i udviklingshjælp fra Sydafrika til Caribien, hvor et dokument stillet til Sepp Blatters nummer to, generalsekretær Jerome Valcke, kom frem.
 
Før sidstenævnte sag, der ifølge FBI er betalingen for tre stemmer på Sydafrika som vært for VM 2010, havde jeg arbejdet på en leder under overskriften ”Riv FIFA ned og boykot VM”.
 
 
Det mener jeg stadig. De ni seneste dage, nej, skrot det, de seneste 40 år i topfodbold har bevist, at den politiske ledelse af organisationen over dem alle i fodbold ikke er deres ansvar værdig. Hvis jeg bestemte, fik de fodboldpolitikere, der holder fodbold gidsel ved at fastholde den nuværende kultur i FIFA i live, ikke lov til at arrangere en syvmands-turnering igen.
 
Tirsdag eftermiddag, tre timer før Sepp Blatters afsked, skrev jeg så ”Sådan kommer vi videre fra FIFA-skandalen”. Fem punkter, som efter min vurdering vil hjælpe FIFA videre, og som langt hen ad vejen lægger sig op ad, hvad eksperter i korruptionsbekæmpelse i årevis har foreslået FIFA.
 
Tidligt tirsdag aften begyndte mit punkt 1 at gå i opfyldelse.
 
Sepp Blatter sagde, at han trækker sig som FIFA-præsident på en ekstraordinær kongres, der skal holdes et sted mellem december og marts. Men det er kun begyndelsen. Som PlayTheGames direktør Jens Sejer Andersen siger det her til aften, eksisterer Systemet Sepp Blatter stadigvæk – sker der ikke gennemgribende reformer, vil verdensforbundet under en ny ledelse falde tilbage i samme klientelisme, hvor vennetjenester og millioner skifter ejer på konti i skattely, og hvor FIFA fortsat vil tage æren for udviklingen af fodboldspillet uden noget at have det postulat i.
 
 
Men hvad skal der ske i stedet? Her er det bud, jeg skruede sammen før Sepp Blatters afgang her til aften. Det er næppe det mest realistiske scenarie, men på den dag, hvor FIFA for tredje gang på 41 år skal have ny præsident, er det på sin plads at sigte højt.
 
 
1: Den nuværende ledelse i FIFA skal udskiftes. Sepp Blatter (Tilføjelse tirsdag aften: Sepp Blatter siger selv, at han går om seks-ni måneder) og eksekutivkomiteen skal væk. De dygtige og ærlige folk, der måtte findes, kan få deres embede igen, hvis de lever op til kravene i et nyt, transparent FIFA.
 
2: UEFA, klubber, medier, sponsorer, alle demokratisk indstillede parter i verden skal presse FIFA maksimalt med alle midler indtil punkt 1 har fundet sted.
 
3: En stærk, globalt kendt og kompetent person indsættes som midlertidig præsident med eksperter i anti-korruption og andre problem-fænomener som match fixing og doping som rådgivere. Mandatet er oprydning og en ny juridisk og politisk struktur i FIFA, så fodbold ikke igen kan blive taget gidsel af en relativt smal gruppe mennesker, der træffer alle økonomiske og politiske beslutninger.
 
4: Begrænset valgperiode og honorarer for alle FIFA-politikere. To gange fire år er det maksimale, man kan sidde i en politisk rolle i FIFA. Så er det ud. Det gælder både i FIFA-regi og i de nationale fodboldforbund.
 
5: Adskillelse af den politiske og den kommercielle del af FIFA. Alle FIFA-turneringer, med herre-VM i spidsen, skal lægges over i et selvstændigt selskab, der agerer på retningslinjer udstukket af FIFA men ellers er et selvstændigt firma, der skal tjene så mange penge som muligt til fodbold. Gerne børsnoteret, så der er mindre chance for korruption. Ved at adskille forretningen FIFA og det politiske system sænker du risikoen for bestikkelse markant – det vil ikke længere være fodboldpolitikere, der i hemmelige afstemninger uddeler fodbold-VM. Forretningsdelen kan få politiske rammer at følge, så andre end Tyskland og USA får mulighed for at holde VM. Størstedelen af overskuddet overføres til FIFA's politiske gren, der bestemmer, hvordan pengene skal bruges (Tak til økonomen Stefan Szymanski for inspiration til denne pointe) indenfor snævre, klart definerede rammer, hvor uddelingen og brugen af FIFA's mange penge bliver kontrolleret tæt af uafhængige instanser.
 
Det bliver aldrig nemt at få 209 medlemslande af FIFA til at opføre sig hensigtsmæssigt og i alle spilleres og fodboldinteresseredes interesse. Men disse fem punkter ville efter min mening være en god begyndelse, også selvom det kræver, at UEFA og andre interessenter i første omgang tager FIFA og VM som gidsler for at få hældt Sepp Blatter ud.
 
Tilføjelse tirsdag aften: Alle med interesse i reelle reformer i FIFA skal presse endnu hårdere nu, så Blatters afgang kun bliver begyndelsen på en fundamental forandring.