40 hold til VM - det ligner rent fyld
Generelle

40 hold til VM - det ligner rent fyld

Er planerne om at udvide VM-slutrunden til at rumme hele 40 hold en god ide? Chefredaktør for Tipsbladet Print, Troels Bager Thøgersen, synes det ikke.

Politik trumfer fodboldspillet
 
Til oktober vedtager FIFA med den nye præsident Gianni Infantino i spidsen, at VM fra 2026 skal udvides fra 32 til 40 hold.
 
Det lovede Infantino i ugerne op til, at han blev som præsident, og forslaget bliver stensikkert vedtaget – der er mange fodboldbosser i Asien og Afrika, der drømmer om flere VM-billetter og tror, det hjælper lige præcis deres land op i eliten.
 
Timingen for forslaget i forbindelse med FIFA’s kongres i Mexico er naturligvis ikke tilfældig med et EM med 24 hold om hjørnet.
 
Her venter vi ikke det store af lande som Albanien, Nordirland, Ungarn, Slovakiet og Irland, lande der ikke tidligere har været plads til i EM slutrunder med 16 og da slet ikke 8 hold, som der sidste gang var ved Danmarks EM-triumf for 24 år siden.
 
Bliver det anderledes med verdens nummer 33 til 40 ved VM?
 
Næppe i første forsøg, selvom det da øger Danmarks chancer marginalt for igen at komme med til slutrunden med den halve ekstra plads, jeg vil tro Europa ender med at få (via en playoff mod et hold fra et andet kontinent).
 
Måske viser de hensyn sig at være omkostningerne værd for spillets sammenhængskraft.
 
Bahrains Sheik Salman kunne nemt være blevet valgt som FIFA-præsident i februar, hvis ikke Infantino havde serveret 40-holds-VM som valgflæsk.
 
Med Salman talte vi ikke om et VM på 40 hold i dag – så handlede fodbolddebatten igen nu om, hvorvidt vi skulle støtte Europas 20 største klubber i deres forsøg på at lave deres egen, lukkede liga, om ikke andet i protest mod en FIFA-præsident uden respekt for demokrati.
 
Men der er noget historieløst, endnu et opgør med romantikken for ikke at tale om det sportslige, ved at lukke flere hold ind af økonomiske og politiske hensyn.
 
Langt flere hold vil drømme om at komme til VM, men går pladserne ikke bare til marginalhold som Saudi Arabien, Kina, Senegal, New Zealand og Honduras?
 
Det kommer pladserne efter min bedste overbevisning til, og ud over at et par ekstra nye profiler vil dukke op ved VM, er det svært at se de ekstra hold som andet end fyld.