Danmark klar til kontraløb og defensivt knokleri

Det virker oplagt at ophøje Morten Olsens pragmatiske tilgang de seneste 18 måneder til officiel politik på A-landsholdet, hvis Olsen siger nej til en ny kontrakt.

Forlængelsen med Morten Olsen som landstræner er oplagt med et kandidatfelt, der virkede lidt tyndt efter VM-kvalifikationen i oktober siden da er dumpet ned i letvægtsklassen, efter Sverige har snuppet Erik Hamrén og Ståle Solbakken er blevet ansat fra sommeren 2011 af Norge.

Men hvis Olsen vælger det usikre men mere begivenhedsrige job som klubtræner, kan det meget vel være tid til, at DBU med sit valg af ny landstræner gør pragmatikken til ny politik efter Morten Olsens boldbesiddende 4-3-3.

Pragmatik har trods Olsens og DBU's årti med boldbesiddelsen i centrum været et succesrigt middel, når landsholdet skulle have et resultat mod en stærkere modstander. 2-0 sejren over Frankrig ved VM 2002, den koncentrede indsats mod Italien under EM 2004 og hele den nylige kvalifikations-turnering til VM 2010 blev til ved at lægge mere vægt på defensiven, end den offensive 4-3-3 foreskriver, og med en landsholds-fremtid, der byder på mindre tid til træning, ligner det en god ide at finde en Olsen-afløser med et mere defensivt og kontra-baseret spillesystem.

Mod jævnbyrdige og spillemæssigt stærkere modstandere ligner det en god ide at spille med et relativt dybtliggende forsvar, hvor klassespillerne Simon Kjær og Daniel Agger bag en evigt knoklende midtbane kan holde de fleste angreb i skak, hvorefter de offensive enere Nicklas Bendtner og forhåbentlig den unge Ajax-kreatør Christian Erichsen kan score mål nok til, at Danmark fortsat kan snige sig med til flere slutrunder, end vores demografi lægger op til.

Erik Hamrén og Ståle Solbakken havde været perfekte vil opgaven med den taktiske fleksibilitet og know-how, de begge har vist som trænere i SAS Ligaen, men når det nu ikke kan lade sig gøre efter Sveriges og Norges kompetente valg af ny landstræner, kan DBU med fordel se nærmere på OB's Lars Olsen og Chelsea-sportsdirektør Frank Arnesen.

Olsen har i Randers og Odense vist sig som en solid og kløgtig træner, der hurtigt kan tilpasse stilen til de spillere, han nu engang råder over, mens internationalt erfarne Frank Arnesen har udtrykt interesse for jobbet og må formodes at have lært nok gennem årene med Guus Hiddink, Jose Mourinho og Carlo Ancelotti, at han også kunne være en god landstræner.

Sig hvad du mener!

Troels Bager Thøgersen er chefredaktør på den trykte udgave af Tipsbladet. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 2008 og har gennem over seks år som journalist på Tipsbladet især arbejdet med undersøgende og fortællende journalistik, blandt andet med fokus på fodboldøkonomi, det politiske spil i sporten og matchfixing. Følg ham på Twitter under navnet @Troelsbagert og læs mere om ham her dk.linkedin.com/in/troelsbagerthogersen/

Fodbold i dit newsfeed