Tonsser Scout: FCMs Aziz er meget meget talentfuld
Generelle

Tonsser Scout: FCMs Aziz er meget meget talentfuld

I januar hentede FC Midtjylland det blot 17-årige talent Aziz Essaisi i svenske FC Djursholm. I sidste sæson blev han topscorer i den svenske U17 Liga med 31 mål, og for øjnene af Tonssers svenske scout, Trevor Jones, gjorde han sig særdeles godt bemærket.

Gennem sit arbejde som scout for Tonsser i Sverige, ser Trevor Jones rigtig mange unge og talentfulde fodboldspillere hver eneste uge, men få har sprunget så meget i øjnene som den 17-årige angriber Aziz Essaisi gjorde det i semifinalen om det svenske U17-mesterskab en oktoberdag sidste år.

Forud for opgøret, der stod mellem upåagtede FC Djursholm og storklubben IFK Göteborg, var Jones blevet anbefalet at kigge nærmere på især hjemmeholdet, hvis førstehold til daglig gør sig i den svenske 4. Division, men altså på ungdomsplan i fjor overraskede alt og alle og formåede at bide skeer med selv de allerstørste svenske talentfabrikker.

I løbet af sæsonen havde særligt én spiller bidraget til Stockholmklubbens bemærkelsesværdige resultater, og også denne lørdag stod Aziz Essaisi bag det meste af det, som værterne spillede sig frem til.

”I Aziz så jeg tydeligvis en meget, meget talentfuld spiller. Han udmærkede sig helt klart som én, der burde spille på et højere niveau. Normalt ser jeg mange spillere i de lavere rækker eller ungdomsrækkerne på det samme niveau, men det var tydeligt, at Aziz havde noget ekstra”, siger Trevor Jones til Tonsser og uddyber:

”Han var både fysisk og teknisk stærk og fungerede i semifinalen lidt som en targetman for sit hold, hvor han var stærk til at holde i bolden, men samtidig også søgte ned i banen for at skabe spillet. Samtidig virkede han som en meget rolig og klog spiller med en enorm tro på sig selv og sine omgivelser”.

FC Djursholm løb noget overraskende med en 3-2-sejr, men knap så overraskende var det, at det netop var Aziz Essaisi, der stod bag kampens afgørende moment, da U17 Liga-topscoreren sendte sit hold i finalen om det svenske U17-mesterskab.

”Kort før tid, bliver der slået et indlæg ind i feltet, og her bruger Aziz sin fart og styrke til at komme først på bolden og sikkert sparke den i nettet”, lyder det beskrivende Jones.

Selvom scoringen blot var ét blandt Aziz Essaisis imponerende 31 mål i sæsonen, husker også hovedpersonen selv tilbage på målet og kampen som noget helt særligt.

”Jeg husker det som en meget speciel kamp. Der var helt fyldt med tilskuere rundt om banen, og hele min familie og mange af mine venner var til stede. Jeg havde lovet dem at sende mit hold i finalen, så jeg var nødt til at spille godt”, siger Aziz til Tonsser.

FC Djursholm endte ugen efter med at tabe en tæt finale med 2-1 til storebrødrene fra AIK, men ikke desto mindre har præstationerne i sæsonen totalt ændret den 17-årige angribers liv. I januar, blot tre måneder efter finalekampen, skrev svenskeren nemlig under på en to en halv årig kontrakt med FC Midtjylland, der havde tilbudt angriberen en prøvetræning efter fine anbefalinger fra agenter og scouts.

”Min træner havde i løbet af sæsonen filmet alle vores kampe og havde lavet et videoklip kun med mig, som min agent sendte rundt til en masse andre klubber. Jeg var til prøvetræning hos FC Midtjylland i en uge i juli og tre dage i august, og derefter ønskede de at lave en aftale med mig.”

”I første omgang troede jeg, at jeg ville takke nej til tilbuddet, fordi jeg ville være nødt til at droppe ud af skolen i Sverige. Men efter at have tænkt mig godt om, valgte jeg alligevel at prioritere min fodboldkarriere”, forklarer Aziz og afslører, at han forinden ikke kendte noget til FC Midtjyllands, i skandinavisk målestok ellers så berømte akademi.

(Billede: FC Midtjylland Foto - FCMFoto.dk)

I dag fortryder den 17-årige målscorer på ingen måde, at han prioriterede som han gjorde og tog skiftet over sundet. Aziz er nemlig allerede blevet matchet på et meget højere niveau, og når han inden længe får forbedret sine danskkundskaber, vil han også kunne fortsætte sin skolegang i Danmark.

Der er dog ingen tvivl om, at svenskerens altoverskyggende mål er at slå igennem på FC Midtjyllands førstehold, og det ser han gode muligheder for i løbet af sin nye kontraktperiode.

”I Sverige kunne jeg lidt gøre, hvad jeg ville, men niveauet er meget højere her, og jeg bliver udfordret mere. Jeg vil gerne med i førsteholdstruppen næste år. Mit mål er selvfølgelig at blive meget bedre, men forhåbentlig om to et halvt år have klaret det så godt, at jeg er klar til en endnu større klub”, siger Aziz Essaisi til Tonsser.

Spørger man Trevor Jones er det da heller ikke helt utænkeligt, at stortalentet slår til i den jyske muld, men det afhænger, som det ofte gør hos unge talenter, meget af hårdt arbejde og dygtighed.

”Det betyder altid noget, hvilket hold man havner på, hvilke medspillere man får, og om man får en træner der tror på én og tør give én chancen. Alle har brug for at spille, men hvis Aziz kan forblive fokuseret og tålmodig, har han evnerne til at slå igennem på førsteholdet og derfra kan dørene åbne sig for ham, forklarer Trevor Jones.

Tonssers svenske scout overværer ugentligt mere end en håndfuld træninger og kampe fra diverse årgange og niveauer, og her støder han ofte på spillere, der ligesom Aziz Essaisi drømmer om at blive set og tage skridtet til en større klub.

”Mange unge spillere håber på at blive opdaget fordi de ved, at deres største mulighed for at komme til tops er ved at udmærke sig og komme til en større klub. Svenskere, der kommer fra mindre klubber som Aziz, drømmer om at blive taget ind hos de største svenske akademihold. Jeg tror, at de færreste havde regnet med, at det også var muligt at komme direkte til en dansk topklub," siger Trevor Jones.

I dagens fodboldverden er der dog ikke mange ting, der går ubemærket hen, og derfor kan tingene som bekendt lynhurtigt ændre sig. Aziz Essaisi blev tidligere vraget til AIK’s akademi og måtte tage et skridt ned til FC Djursholm. I oktober spillede han finale om det svenske mesterskab mod netop AIK, og i dag er han at finde hos de forsvarende danske mestre fra FC Midtjylland.

Ønsker du selv at vise dit fodboldtalent frem for scouts, så download Tonsser - http://app.tonsser.com/GV.c.pt

Skrevet af Jeppe Grønning, Tonsser