EM-blog: De små giganters afgørende tvekamp

EM-finalen kan meget vel blive afgjort på midtbanen, hvor det enten bliver Xavi eller Pirlo, der kommer til at styre spillet.

Tipsbladet i Kiev
Den ene har haft en delvist skuffende slutrunde og er blevet et symbol på alt, der er kedeligt ved Spanien, den anden bliver fremhævet som styrmanden bag det tempovekslende spil, der overraskende har skaffet Italien i finalen. Men i aften er de første fem kampe glemt. Det gælder finalen, og her kan tvekampen mellem den 168 cm høje, spanske spil-arkitekt Xavi og den 177 cm høje pasningsmester Andrea Pirlo bliver afgørende for, om Spanien skriver historie, eller Italien slutter som sensationel europamester.

På forhånd tegner det tæt mellem to hold, der gerne vil have bolden og gerne vil slå den rundt, men hvor Spanien helst bruger små trekanter helt ned i modstanderens straffesparksfelt skifter Italien pludselig tempo og slår den langt i hjørnerne eller bag forsvarskæden. Og ni ud af 10 gange er det Pirlo, der står for den åbnende aflevering.

Det gjorde han også i EM's første kamp mellem de to finalister, i den første kamp i gruppe C i polske Gdansk. Med en kropsfinte og et par hurtige skridt fremad banen satte han den spanske midtbane af, før han perfekt spillede bolden bag forsvaret i en blind vinkel, hvor Antonio Di Natale løb på det rigtige splitsekund og placerede det eneste skud, der foreløbig er endt i nettet bag den spanske anfører Iker Casillas i ordinær spilletid.

Og selv om Cesc Fabregas hurtigt udlignede til slutresultatet 1-1 så blev sekvensen symbolsk for den italienske indsats ved denne slutrunde, med Pirlo i den kreative hovedrolle, og sådan håber italienerne også, at finalen vil udspille sig.

"Vores centrale midtbane kan løbe meget og presse bolden, og når vi får den, så har vi selv en stor spiller, der kan løfte vores spil. Det er Pirlo, og vi vil forsøge at give ham bolden så meget som muligt," sagde Cesare Prandelli ved gårsdagens pressemøde.

Så Italien vil forsøge at gøre som den portugisiske tre-mands midtbane havde held til at gøre i semifinalen. Romeren med den skæve trøje Daniele De Rossi (han har endnu ikke forklaret, hvorfor han spiller med en trøje med et langt ærme og et kort ærme), maratonmanden fra Juventus Claudio Marchisio og så enten brasilianske Thiago Motta eller halvt tyske Riccardo Montolivo (hans mor kommer fra Kiel) skal jage det spanske opspil rundt, lukke de offensive afleveringstrekanter og erobre bolden til Pirlo.

Og så vil det i øvrigt sende et signal om den italienske indstilling, om Prandelli vælger Motta (som i gruppekampen) eller Montolivo (som i de seneste opgør), for Motta står mest for det destruktive og indikerer dermed en defensiv stil, mens Montolivo er den offensive kreatør, hvilket så virkelig vil løfte den nye italienske filosofi helt frem med et offensivt sats i noget så vigtigt som en EM-finale.

Det er det ene åbne spørgsmål i den italienske opstilling, det andet er forsvarsformationen, hvor man i semifinalen brugte centerforsvarer Chiellini på venstre back og rykkede Balzaretti over i højre. Det gik godt, men Napolis Christian Maggio er karantænefri, mens Ignazio Abate har haft nogle dage til at komme sig over sine muskelproblemer, så Italien kan rykke Chiellini ind centralt igen og så have forskellige løsninger på backen. Men det bliver en fire-kæde og ikke en gentagelse af 3-5-2 opstillingen fra Gdansk, sagde Prandelli med overskud ved pressemødet.

Men først og fremmest gælder det om at låse Busquets, Xabi Alonso og Xavi, mens Xavi får en dobbelt funktion, for udover at styre det spanske spil er han også nærmest til at skygge den dybt-liggende Pirlo, sandsynligvis med hjælp fra den falske angriber Cesc Fabregas. Så den italienske playmaker med det fine overblik og evne til at skærme bolden kan meget vel blive presset fra begge sider for at forhindre de farlige pasninger fra hans fødder.

Den defensive funktion er også en vigtig del af Xavis spil, som Prandelli også noterede ved i går.

"Spanien er ikke kun gode med bolden. De er også farlige i deres måde at vinde den tilbage på, for det gør de langt fra eget mål. Så vi skal være gode og finde de øjeblikke, hvor vi kan komme i overtal og få overtaget. Jeg forventer ikke, at vi kommer til at styre spillet fra første til sidste minut, men vi håber, at vi kan tage vores muligheder," sagde den italienske landstræner.

De muligheder bliver det op til Pirlo at kreere, mens Xavi både skal forhindre ham i at få plads og samtidig selv sørge for at få det spanske spil til at flyde hurtigt og offensivt, som det gjorde dengang i 2008, da fodboldverdenen for første gang hørte om og blev begejstret for tiki-taka-konceptet. Nu er det gamle nyheder, nu er det Italiens temposkift og Tysklands atletiske og fysiske formåen, der bliver rost, mens det spanske spil i stedet er blevet set med øgenavnet tiki-tacatenaccio, som det totalt-låsende italienske system fra fortiden.

Så slemt er det selvfølgelig ikke. Ceasare Prandelli havde ret, da han i går sagde, at kritikken også stammer fra, at folk er træt af at se det samme hold og den samme stil vinde hele tiden, og i aften kan Xavi og kompagni tage revanche og gøre Spanien til det første hold, der har vundet tre store slutrunder i træk. Men det kan også blive en afsked med den spanske dominans og en fornem titel til Italien under næsten lige så umulige, nationale skandale-prægede omstændigheder som i 2006.

På den ene eller på den anden måde vil historien gentage sig selv i aften på Det Olympiske Stadion i Kiev, og hvilken vej det tipper afhænger af, om det bliver Xavi eller Pirlo, der kommer til at styre det afgørende slag på midtbanen.

Men det kan selvfølgelig også ende uafgjort, på midtbanen og i kampen, og fra denne udsendtes synsvinkel er 0-0 og helt åbne straffespark måske det mest oplagte udfald i aften...

Sig hvad du mener!

Thomas Pyndt følger den engelske Premier League tæt.

Fodbold i dit newsfeed