»Et dansk mesterskab kræver en fejlfri påske. Man skal helt tilbage til Skærtorsdag 2003 for at finde det seneste mesterhold, der har tabt en kamp i påsken.«

Der er på alle måder oceaner imellem den danske SAS Liga og den engelske Premier League. Og selv om kvalitetsforkellen på dansk og engelsk liga-bold er omtrent så bred som Nordsøen selv, er der alligevel lighedspunkter. I hvert fald i detaljen. Det gælder i særdeleshed i afviklingen.

I den engelske Premier League har man det hektiske juleprogram, der historisk set er sæsonens væsentligste pejlemærke for placeringen af mesterskabet. De klubber der kommer bedst over juledagenes overbefolkede kampkalender, har de bedste chancer for at slutte øverst i tabellen. Specielt Manchester United har i deres guldsæsoner gjort det til et varemærke at annullere et sløjt sæsonudlæg med en suveræn julehøst som afsæt til det afgørende forårsprogram. Skal man vinde Premier League, skal man betvinge julen. This is the season to be jolly. Bogstaveligt talt.

I Danmark har vi en lignende omstændighed.

Her er det tætpakkede juleprogram blot skiftet ud med en hektisk påskekalender. Men betydningen er den samme og vigtigheden akkurat så påtrængende som i Premier League. Et dansk mesterskab kræver en fejlfri påske. Helligdags-snublen er mesterligt helligbrøde. Historien viser det, og statistikken bakker det op. Påske-nederlag saboterer alle muligheder for at vinde SAS Ligaen.

Sådan har det i hvert fald været i de seneste mange sæsoner.

Man skal faktisk helt tilbage til Skærtorsdag 2003 for at finde det seneste eksempel på et senere mesterhold, der er skredet i svinget og tabt en kamp i påsken. Dengang tævede de senere nedrykkere fra Silkeborg de kommende mestre fra FCK med 3-0 på egen bane på scoringer af Christopher Poulsen, Andreas Veller og Bo Nielsen.

Statistikken er selvfølgelig en smule skævvreden, da Påsken jo er forskydelig og kampkalenderen ikke altid indretter sig efter helligdagene. Men typisk spilles der tre kampe hen over Påsken og ikke siden 2003 har et senere mesterhold altså tabt en påskekamp. I 2008 måtte AaB nøjes med uafgjort mod OB dagen før Palmesøndag, mens Brøndby i 2005 ligeledes måtte nøjes 0-0 ude mod Esbjerg -  i øvrigt i et superligaår med kun et enkelt påskeopgør pga. landskamp mod Kasakhstan Påskelørdag. Bortset fra de to uafgjorte i 2005 og 2008 har mestrene de seneste syv år noteret sig for lutter sejre i helligdagene.

Konklusionen er klokkeklar. Påsken er en historisk sladrehank, der meget sjældent tager fejl. Et pejlemærke man gør klogt i at navigere efter, hvis man har sat kurs mod mesterskabet. Så simpelt er det.

Dermed har topholdene kniven for struben. Det er forbudt at tabe. Nederlag er lig med et både historisk og statistisk benspænd, der er noget nær umuligt at rejse sig fra. Denne sæson bliver ingen undtagelse. Traditionen tro skal der igen i år spilles tæt og komprimeret hen over påsken med tre runder i mellem 27. marts og 5. april afrundet af Palmesøndag i den ene ende og 2. Påskedag i den anden.

For SAS Ligaens to aktuelle førerhold er opgaverne nogenlunde lige vanskelige. Krøllen på halen er selvfølgelig, at FC København og OB tørner sammen Skærtorsdag og dermed får alle chancer for at omskrive eller leve op til historien. Skærtorsdag er selvfølgelig også dagen for den sidste nadver. Symbolikken skriger til himlen. Der er lagt i kakkelovnen til et topopgør af nær bibelske proportioner.

Sig hvad du mener!