»Han har med sin udvikling, ydmyghed og indstilling selv banet vejen. Christian Eriksens hype er summen af hans egne bedrifter. Vi står sådan set bare på sidelinjen og følger med.«

Husk datoen 17. januar 2010.

Den kan måske vise sig at blive en mærkedag i dansk fodbold.

Faktisk er den det allerede. Spørgsmålet er vel blot, hvorvidt den med tiden skal gøres til en national helligdag eller blot forbigås i relativ stilhed. Det får vi sandsynligvis de første pejlemærker på allerede i indeværende sæson.

Datoen tilhører naturligvis Christian Eriksen.

17. januar 2010 debuterede den 17-årige fynbo således for Ajax Amsterdam med 83 absolut godkendte minutter på udebane mod NAC Breda. Dermed skrev Christian Eriksen sig ind i en kongerække af danske teenage-debutanter i Amsterdam, der tæller prominente navne som bl.a. Frank Arnesen, Søren Lerby og Jan Mølby.

Det er nogle alvorlige støvlespor at træde i for den unge dansker.

Fortidens skygger kan veje tungt på et par 17-årige skuldre, men debuten antyder, at Christian Eriksen ikke har til sinds at lade sig vælte af forventningspresset. Talentets bæredygtighed kræver naturligvis langt grundigere efterforskning end 83 minutters førsteholds-bold i det sydlige Holland, men de tidlige indikatorer er positive. Ikke mindst hvad angår det rent mentale. Det er lige så vigtigt at have et godt hoved som driblestærke ben for at veksle sit talent til formfuldendt professionel. Og det har Christian Eriksen. Ydmygheden er intakt. Og dermed er håbet lige så.

Her på Tipsbladet har vi haft snor i Christian Eriksens talent helt fra fynboens første spæde spark. Sådan da. Vi introducerede allerede vores læsere for ham tilbage i oktober 2005. Dengang optrådte den noget spinkle Eriksen på en DVD om fodboldteknik, hvilket skulle vise sig at være et præcist forvarsel om både retning og udvikling for den unge fynbo.

Siden hen har vi fulgt Christian Eriksen fra de første unionsstævner i Vejle over interview med forældrene på privaten i Middelfart til det seneste solointerview for blot et par måneder siden. Her tøvede vi ikke med at kaste den næsten totalt ukendte Eriksen på forsiden under den kioskbaskende overskrift Den Nye Laudrup. Store ord. Men også en seriøs erklæring fra denne redaktion.

Om profetien holder stik, er umuligt at vide. Men sammenligningen ligger lige for. Kropsbygningen, balancen, teknikken og overblikket tåler at blive nævnt i samme åndedrag som Laudrup-navnet. Men det er også i første omgang kun i den sammenhæng, at Eriksen tåler sammenligning med Laudrup.

For det er selvfølgelig hamrende tarveligt at bygge den slags hype op omkring en kun 17-årig boldspiller fra Middelfart. For hvem kan leve op til den slags forventninger?

I tilfældet Christian Eriksen er der dog ingen vej udenom. Han har med sin udvikling, ydmyghed og indstilling selv banet vejen. Christian Eriksens hype er summen af hans egne bedrifter. Vi står sådan set bare på sidelinjen og følger med.

Nu har han taget et afgørende skridt. Eriksen har fået sin debut og dermed kan der ryge lidt gas af ballonen. Forude venter selvfølgelig større udfordringer, og snebolden vil kun vokse i omfang og fart herfra.

Men søndag eftermiddag krydsede Christian Eriksen en milepæl. Han er ankommet på den store scene. Uden ridser og med løfter om mere. Nu er der ingen vej tilbage. Et nyt håb er officielt født. Det tillader vi os at være spændte over. Vi glæder os til fortsættelsen.

Sig hvad du mener!