OB står foran det vigtigste vindue i mange år
Foto: Claus Bonnerup/Polfoto
Generelle

OB står foran det vigtigste vindue i mange år

De unge giver håb, men efter brandudsalget i OB, får Jesper Hansen travlt, hvis ikke Kent Nielsen skal genoptage sin aktive karriere.

Da OB i sommeren 2008 skulle spille sin sidste træningskamp inden sæsonstarten, kunne cheftræner Lars Olsen kun stille med 14 spillere. Samme sommer havde Olsen selv deltaget i en af træningerne, da der skulle spilles kamp på stor bane, fordi truppen var smal, og hele sommeren igennem var det et tema, at OB var på spillerjagt efter en række afskedigelser i spillertruppen – heriblandt et markant salg af Jonas Borring. 
 
Nu kan Lars Olsens gamle forsvarsmakker fra EM i 1992 risikere det samme. Når Kent Nielsen tiltræder som cheftræner i OB til sommer, er det således med et hold, der skal bygges op på ny efter en åreladning af spillere. 
 
Tirsdag er det blevet bekræftet, at Daniel Høegh og Håkon Skogseid forlader klubben, og de bliver en del af en række af spillere, der siger farvel efter denne sæson. Martin Spelmann er også blevet solgt, Emil Ousager stopper og målmanden Mads Toppel har udtalt, at han regner med at forlade OB ved kontraktudløb om 28 dage. Hertil kommer Kenneth Zohore og Thomas Dalgaard samt unghingsten Emil Peter Jørgensen, der formentlig også er fortid i klubben efter denne sæson. 
 
Det er hele otte spillere, der sandsynligvis forlader OB, og så har vi ikke engang nævnt de offensive kreatører Emil Larsen og Rasmus Falk, der meget vel også kan blive solgt til sommer, hvor de kun har et år tilbage af deres respektive kontrakter. Sportsdirektør Hansen har i hvert fald ikke afvist flere salg. Hvis Larsen og Falk også bliver solgt, siger OB farvel til samlet ti spillere, der til sammen har spillet 823 Superliga-kampe. 
 
Det er en pæn bunke rutine, kvalitet og ikke mindst kultur, der risikerer at forsvinde, og uanset om Falk, Larsen og Toppel ender med at blive, står OB med en trup, der skal rekonstrueres. 
 
OB kan spørge i Esbjerg
OB står derfor over for det vigtigste transfervindue i flere år. Med en ny cheftræner i Kent Nielsen er der lagt op til en ny start på Fyn, og med den store afgang in mente, er det væsentligt, at fynboerne rammer rigtigt, når det handler om at hente nye folk. 
 
Evnen til at forbedre sig handler om evnen til at erstatte sine profiler rigtigt. OB-toppen behøver bare at spørge i Esbjerg for at høre, hvad der sker, hvis man ikke får erstattet sine salg ordentligt. 
 
Sportsdirektør Jesper Hansen har i sine første to år på Fyn haft meget at gøre med at tilpasse truppen en ny økonomisk virkelighed, og han har udtalt, at man først fra sommeren 2015 for alvor kan begynde at se fremad uden at skulle trækkes med for mange høje lønninger og store udgifter fra fortiden. Dermed kan man nu endelig tillade sig at forvente, at Hansen kan levere et par solide transfers til OB. 
 
Indtil videre har sportsdirektøren mest markeret sig ved at være dygtig til at sælge. Unge Jacob Rasmussen, Bashkim Kadrii, Martin Spelmann og nu Daniel Høegh er alle blevet solgt inden for det seneste år, hvilket må siges at være en imponerende bedrift, når man tænker på, at OB i flere år ikke har indkasseret ret mange penge på spillersalg. 
 
Til gengæld har det knebet lidt med at ramme rigtigt på transfermarkedet, når det handler om at få nye profiler ind. Kigger man på de seneste to transfervinder, har der været succeser i Lasse Nielsen og til dels Håkon Skogseid og Hallgrimur Jonasson, men for mange spillere har ikke slået til. Sommertilgangene Mikkel Kirkeskov, Lasse Kryger, Vladimir Dvalishvili og Thomas Mikkelsen ligner ikke folk med en stor fremtid i OB, og tidligere Hansen-indkøb/lejemål som Conor O'Brien, Mustafa Abdellaoue, Jeppe Hansen og Dusan Djuric er for længst fortid på Fyn uden at efterlade sig et stort indtryk. 
 
I det hele taget har svingdøren i OB været alt for aktiv de seneste år. Hver sommer har der været store udskiftninger i truppen, og sportsdirektør Jesper Hansen har også udtalt, at der har manglet kontinuitet. Nu ligner det endnu en sommer med mange handler i den fynske klub, og man forstår, at klubbens tidligere træner Troels Bech udtrykte sin bekymring sidste sommer, da der atter var mange udskiftninger. 
 
- Jeg savner det, som jeg på ingen måde kan få, når vi skal skifte ud, som vi har gjort. Jeg savner kontinuitet, men nu har vi så fået 12 nye spillere. Jeg har den store glæde, at jeg som træner i OB over flere omgange har fået lov at få et nyt hold at træne hver sommer, sagde Troels Bech sidste sommer. 
 
Hvis ikke OB hurtigt får nogle tilgange på plads, kan Kent Nielsen risikere at stå i samme situation, hvor han skal køre på den samme vej, som han skal asfaltere. Det kan med andre ord koste i sæsonindledningen, hvis OB ikke har truppen på plads i tide. 
 
Ungdomseliksir giver håb
I OB kan man dog tillade sig at have visse forhåbninger til de tilbageværende spillere. Truppen rummer et stort potentiale, og flere unge spillere har budt sig til i løbet af det seneste halve år. Klubbens egenudviklede spillere som Mikkel Desler, Mathias Greve og Jens Jakob Thomasen kan meget vel få nøgleroller i fremtidens OB, hvor også Magnus Pedersen kommer til som talentfuld fynbo med fine defensive evner (og et indkast, der kan give OB et decideret våben tæt på modstanderens felt).
 
I denne sæson har OB spillet med det yngste hold i 20 år, og det vidner også om visse muligheder i fremtiden. På talentfronten ser det lysere ud i OB end i mange, mange år. 
 
Det ændrer imidlertid ikke ved, at der skal handles ind i sommerens transfervindue. Højest på ønskelisten må stå en målmand med høj kvalitet og fremtidsperspektiv. Frederik Rønnow er et oplagt bud, og det er meget muligt, at denne transfer bliver forløst. Hertil kommer, at der i hvert fald skal en forstærkning til i hver kæde, når nu Høegh og Spelmann er væk, mens man stadig leder efter en stabil og kvalitetsfyldt angriber. 
 
Og så bliver den helt store opgave for Jesper Hansen at håndtere interessen for Rasmus Falk. Offensivstjernen er et af de helt store salgsobjekter, og hvis han bliver solgt, skal pengene geninvesteres i kvalitet. 
 
Der er ikke råd til flere eksperimenter, hvis OB skal tilbage til toppen i dansk fodbold. 
 
En ting er sikkert: Jesper Hansen får travlt, hvis ikke Kent Nielsen skal skrives på truplisten, når sæsonen starter.