Nyt håb på Fyn: Nu mangler OB bare vin ad libitum
Foto: Ernst van Norde/Polfoto
Generelle

Nyt håb på Fyn: Nu mangler OB bare vin ad libitum

OB har ageret med rettidig omhu flere måneder før transfervinduets åbning. Det vidner om grundigt arbejde, men der er stadig mangler i OB-truppen til næste sæson.

Da AaB blev dansk mester i 2007/08-sæsonen, skete det med et hold, der stort set kun bestod af spillere, der var hentet på en fri transfer. Det fik den daværende sportsdirektør Lynge Jakobsen til at udtale følgende bevingede ord til Tipsbladet:

- Det bedste vi nordjyder ved, er vin ad libitum og transferfrie spillere.

Noget tyder på, at man har fået samme smag på Fyn. Hvor det seneste store OB-hold, der vandt sølvmedaljer på stribe fra 2009 til 2011, var købt dyrt ind med skyhøje lønningerne, er det en helt anden plan, OB nu følger. Og det ser spændende ud. Onsdag har OB præsenteret Jeppe Tverskov som kommende spiller i den stribede trøje, og dermed har fynboerne nu allerede hentet tre spillere til den kommende sæson. Alle på en fri transfer. Det er godt købmandsskab af sportsdirektør Jesper Hansen. 

Med tre tilgange som Kenneth Emil Petersen, Joao Pereira og Jeppe Tverskov på plads i så god tid viser OB rettidig omhu - både i forhold til sommerens transfervindue, hvor Lasse Nielsen og Azer Busuladzic har kontraktudløb, men også i forhold til december-vinduet, hvor islændingene Hallgrimur Jonasson og Ari Skulasons kontrakter løber ud. 

OB har fået frigivet mange lønkroner de seneste år, hvor dyre spillere har forladt klubben, og det er tilmed blevet til fine transferindtægter på salg af folk som Kenneth Zohore, Daniel Høegh, Martin Spelmann og Kasper Larsen. Indtil videre er de ikke blevet kastet efter store signinger. Pengene bliver brugt fornuftigt - det er også noget nyt  i OB-regi. 

Men hvis OB skal tage det næste skridt op mod toppen, skal der også flødeskum på lagkagen. De handler, der er foretaget indtil videre, er solide, men der mangler noget til at beruse det fynske folk. Særligt når man tager den kommende Rasmus Falk-afgang i betragtning. Lidt poppet kan man sige, at OB nu har de transferfrie spillere, der sikrer ro og soliditet, men at klubben nu mangler noget vin ad libitum til at sætte gang i festen. 

Sportsdirektør Jesper Hansen fortjener ros for at have ført OB tilbage til et stabilt leje - sportsligt såvel som økonomisk. Ved seneste regnskab havde selskabet bag OB (Odense Sport & Event) 'kun' et underskud på omkring seks millioner kroner, hvilket er en markant forbedring. Mådehold og spareplaner har kendetegnet Jesper Hansens arbejde i OB, og selvom der også har været fejlskud på transfermarkedet, er OB nu på rette vej. De seneste ugers tiltag i organisationen, hvor man atter har ansat en fuldtidsscout og også vil ansætte talenttrænere på fuld tid, er signaler om bedre tider på Fyn. 

Opskriften på succesen med at bringe OB tilbage på sporet har Jesper Hansen før brugt i Horsens - og endda også med Kent Nielsen som træner. Da Jesper Hansen blev administrationschef og sidenhen sportschef i AC Horsens, lå klubben midt i 1. division med store økonomiske problemer. Dengang stod han i spidsen for det lange seje træk - ligesom han har gjort i OB. 

- På et tidspunkt var der 10 erhvervsfolk i Horsens, der lagde 100.000 kroner og dannede en million. Der havde vi kørt med underskud, så pengene var næsten brugt fra start. Men det blev bestemt, at vi skulle sætte tæring efter næring. Så vi lagde sten på sten og holdt fast i, at det skulle kunne køre rundt. Når man har spillet tre-fire år i den næstbedste række, uden man føler, man kommer nærmere, er det selvfølgelig hårdt arbejde, men man skal blive med at tro på det; blive ved med at fortælle sin historie til sponsorer og til omgivelserne. Det gjorde vi, og heldigvis havde vi succes, sagde Jesper Hansen om Horsens-succesen tilbage i 2012, hvor klubben netop var blevet nummer fire i Superligaen. 

OB har været igennem en lignende proces, og selvom Jesper Hansen er blevet beskyldt for at være kedelig og være sparsom med offensive og ambitiøse målsætninger, har OB hver sæson taget små skridt fremad. Og selvom båden har vippet undervejs, har Jesper Hansen stået fast. 

Nu er der ved at være lagt et fundament. Nu skal de sidste justeringer foretages, og OB mangler som nævnt stadig en offensiv profil eller to, der kan tage over efter Rasmus Falk, der som bekendt skifter til FC København. Færingen Joan Simun Edmundsson mangler stadig noget tilvænning. I den optimale verden henter OB også for en central midtbanespiller med kreative evner til at supplere Izunna Uzochukwu og Mohamed El Makrini. Sidstnævnte har i øvrigt også vist sig som et scoop, siden han kom til OB i sommer - også på en fri transfer. 

Superliga-toget kører for alvor fra næste sæson, hvor en ny struktur træder i kraft. Der er nyt håb på Fyn om bedre tider og mulighed for europæisk fodbold. OB er med fornuftig ageren på transfervinduet godt i gang med at sikre sig en billet til den vogn, der kører i top-seks-slutspillet i næste sæsons Superliga. Så er spørgsmålet, om der også kommer vin ad libitum med på rejsen.