Hvad gør FC København ved det dyre problem?
Foto: Jens Dresling/Polfoto
Generelle

Hvad gør FC København ved det dyre problem?

Superligaen på spidsen: Andreas Cornelius fik søndag forårets første startplads for FC København, men han har stadig kun scoret ét mål siden oktober. Hvordan ser fremtiden ud for den dyre dreng fra Islands Brygge?

Under kampen mellem FC København og OB søndag i Odense kunne man på tv-skærmen se billeder af en hidsig Ståle Solbakken på sidelinjen. Han skældte og smældte mod angriberen Andreas Cornelius, som ganske vist kæmpede og sloges med OB's forsvarere, men tilsyneladende ikke levede op til Solbakkens forventninger om andre dele af spillet.
 
Selvom han ikke kun skal måles på målene, gik han fra banen uden at være kommet på måltavlen, og kampen mod OB må stå som endnu en uforløst opgave for Cornelius, der ikke har haft et godt forår i FC København. Det er et problem for både Cornelius og FCK.
 
Det er ingen hemmelighed, at Andreas Cornelius er en af Superligaens mest løntunge spillere. I en stor opsat artikel kunne Ekstra Bladet søndag fortælle, at Cornelius har en månedsløn på 375.000 kroner, hvilket også er det højeste i FCK-truppen sammen med Nicolai Jørgensen. Hertil kommer, at FC København betalte i omegnen af 27 millioner kroner for at hente Cornelius ud af kummefryseren i Cardiff for to et halvt år siden. 
 
Indtil videre har det ikke vist sig som en god investering, og da BT i sidste uge gav karakterer til alle 26 FCK-tilgange, der har været i Ståle Solbakkens tid i klubben, fik Andreas Cornelius et 2-tal på 12-skalaen. Kun Franco Mussis og Pelle Nilsson fik lavere karakterer. 
 
Cornelius' comeback har da også været præget af en vis modgang. Hans første kamp på hjemmebane i Superligaen bød på et rødt kort i 1-5-nederlaget til FC Midtjylland i det forår, der endte med et mesterskab til AaB. Året efter brækkede han anklen efter en voldsom tackling fra Dennis Flinta. Og foråret endte også uden det eneste acceptable i FC København. Guldmedaljerne. Han kom hurtigt tilbage og viste prøver på fordums målform i efteråret med tre Superliga-mål på en uge i august, men ellers har der været langt mellem succesoplevelserne. Skal man sætte et ord på Andreas Cornelius tid i FC København siden hjemkomsten i januar 2014, må det være 'uforløst'. 
 
Det er i alt blevet til 16 mål i 59 Superliga-optrædener. I denne sæson har han været på banen i 24 kampe med fem mål til følge – og han er kun startet inde i ni kampe. Går man dybere ind i statistikken, kan man se, at Cornelius har haft 38 afslutninger i denne sæson. Og det er altså kun blevet til fem mål. Det er ikke nok, når det er det, man i sidste ende bliver målt på. Han kan imidlertid bidrage med andre ting. 
 
Cornelius bliver fremhævet som en stærk duelspiller, men ifølge Superligaens officielle tal, har Federico Santander eksempelvis vundet flere luftdueller pr. kamp og står i øvrigt også noteret for procentvist flere vundne dueller end manden fra Bryggen. Kort fortalt: Hverken FC København eller Andreas Cornelius kan være tilfredse med den aktuelle situation. 
 
Ståle Solbakken satte ord på det i Ekstra Bladet for en måneds tid siden, hvor han forklarede, at han inden forårets begyndelse var i tvivl om, hvem der skulle spille i angrebet ved siden af Nicolai Jørgensen.
 
- Santander er bedre i det opbyggende spil særligt på hjemmebane, hvor modstanderen ofte står lavt, og vi spiller i små rum. Til gengæld er Cornelius mere hensynsløs i feltet. Han skåner ikke sig selv i boksen Men det er ikke et udtryk for, jeg er utilfreds med Cornelius. Han skal være lidt tålmodig. I dag spiller han på et langt bedre hold end i 2012/13, hvor vi senest vandt mesterskabet. Vi skaber også mange flere chancer i dag, sagde Solbakken til avisen, der kaldte Cornelius for 'Danmarks dyreste bænkevarmer'.
 
Ihvorvel Cornelius startede inde i både pokalfinalen og søndagskampen mod OB, er det tydeligt, at Solbakken ikke længere er i tvivl: Hans foretrukne duo i front er Nicolai Jørgensen og Federico Santander. Sidstnævnte har haft et godt forår, og de to angribere har nu scoret 13 forårsmål til sammen. Andreas Cornelius har scoret ét – en ubetydelig 6-2-scoring otte minutter før tid mod AaB. 
 
Hvordan ser fremtiden ud for Andreas Cornelius? Vi taler om en spiller, der i efteråret 2014 scorede 10 mål i de første 12 runder og 14 mål i den første halvsæson. I alt endte han som Superliga-topscorer med 18 scoringer i 32 kampe som dansk mester – og på forsiden af Euroman med et salg til Premier League-klubben Cardiff. Nu er situationen en ganske anden, og spørgsmålet er, om den kan blive forbedret.
 
Nicolai Jørgensen bliver ganske givet solgt til sommer,  så der vil være en ledig plads i angrebet hos FC København. Men Ståle Solbakken har allerede slået fast, at FC København skal have en angriber til sommer. Hertil kommer også Rasmus Falk fra OB, der også kan benyttes som angriber. Og hvad med Nicklas Bendtner, der nu er begyndt at træne med FC København? Er der overhovedet plads og tålmodighed til Andreas Cornelius i FC København efter sommereferien?
 
Ståle Solbakken vil ganske givet sige ja. Cornelius er stadig ”kun” 23 år, der er brug for en bred trup i et europæisk efterår, og selvom han ikke kan kaldes et talent længere, så er der fortsat et udviklingspotentiale. Men han skal gerne spille fast for at indfrie det, og kan Cornelius selv være tilfreds med endnu en sæson som indskifter? Det er spørgsmålet. Hvor meget tålmodighed har angriberen, der til sommer har været tilbage i København i to et halvt år uden den store succes? Han er selvfølgelig en vellidt fyr i truppen, og virker i det hele taget som en ubekymret gut, der er mentalt stærk og næppe vil gå i pressen og brokke sig over spilletiden. Cornelius er ingen umulius, hvilket dette citat fra Tipsbladet i marts også viser: 
 
- Det påvirker mig ikke, hverken på mit humør, min professionalisme eller i min glæde ved at spille fodbold. Selvfølgelig kan man være irriteret over, at man ikke starter, men jeg synes stadig, at det er sjovt at spille fodbold, og så længe jeg gør det, skal jeg nok også blive ved med at udvikle mig og blive bedre, sagde han i marts, hvor han i øvrigt glædede sig over, at han fik spilletid i alle kampe, og at det så bare handlede om at slå til.
 
Men han må gøre sig nogle tanker om fremtiden. Tidligere på foråret talte jeg med Andreas Cornelius, der selv mente, at han havde haft en perfekt opstart, så hvad kan han gøre mere? Og hvad er alternativet? Det er svært at se Andreas Cornelius i et lejemål til en anden Superliga-klub som Lyngby, FC Nordsjælland eller SønderjyskE, hvor FCK før har sendt reserver på græs. For det første er hans løn jo tårnhøj, og for det andet kan det også være svært for Cornelius' selvtillid at skulle tage endnu et step ned. 
 
Måske man skal kigge udenlands. Hvad med et lejemål til Ole Gunnar Solskjærs Molde? Op til norsk fodbold, hvor Cornelius kan få masser af spilletid, score masser af mål og få alvor få gavn af sin fysik. Faktisk fremhævede Cornelius i sidste uge netop Solskjær, som han nåede at have som træner i Cardiff, i en sammenligning med Solbakken. 
 
- Det er to meget forskellige typer. Ole Gunnar Solskjær er meget stille og rolig, mens Ståle er meget højtråbende og emotionel. Hele truppen har stor respekt for ham, selv om der kommer nogle udbrud engang imellem. Hvis jeg skal være ærlig, så passer Ole Gunnar Solskjær bedre til mig. Men jeg må bare håndtere hvilken som helst ledelsesstil, jeg bliver udsat for, blev Andreas Cornelius citeret for af norsk TV 2
 
En genforening mellem Solskjær og Cornelius er da en tanke værd. Der er måske også muligheder i Sverige eller andre europæiske ligaer, hvor man kan se et potentiale eller blive fristet af målsnittet fra gennembrudssæsonen. Andreas Cornelius viste jo i Cardiff, at han ikke er bleg for at fravælge en stor månedsløn til fordel for spilletid. 
 
Det skal blive spændende at se, hvad der sker med Andreas Cornelius, for hvis han kommer tilbage på sit topniveau, vil han også være en kandidat som angriber på Åge Hareides landshold. Dem har vi ikke for mange af, og derfor ville det være gavnligt at få Andreas Cornelius i gang igen. I FC København eller et andet sted.