FC Midtjylland kan overhale FC København permanent
Foto: Christer Holte/Polfoto
Generelle

FC Midtjylland kan overhale FC København permanent

FC Midtjylland har alle muligheder for at blive en permanent udfordrer til FC København. Men midtjyderne skal undgå et fald som OB, Brøndby og FC Nordsjælland - og klubben selv - tidligere har været ude for.

OB har prøvet det. FC Nordsjælland har prøvet det. AaB har prøvet det. Brøndby har prøvet det. Og FC Midtjylland har også prøvet det før.

Alle fem ovenstående klubber har i løbet af det seneste tiår forsøgt at udfordre FC København, men indtil videre er det mislykkedes dem alle at blive en permanent udfordrer til fusionsklubben, der blev til i 1992 som en sammensmeltning af KB og B 1903. Nu ser det imidlertid ud til, at det lykkes FC Midtjylland at indtage positionen som permanent trussel til den københavnske dominans, der ikke er så udtalt som den har været. 

I starten og midten af nullerne var det Brøndby, der tog kampen op, men af mange forskellige årsager faldt Per Bjerregaards livsværk fra tinderne og er først ved at rejse sig nu. Siden forsøge FC Midtjylland sig med Erik Rasmussen ved roret i 2007 og 2008, men satset med dyre spillere kostede dyrt, da finanskrisen indtraf, og FC Midtjylland slikkede sårene i et par år efter. Så kom OB til med tre andenpladser til følge, men da det ikke lykkedes at vinde guld eller komme i Champions League-gruppespillet, begyndte en stor nedtur økonomisk og sportsligt for fynboerne, der ikke siden 2012 har været i nærheden af toppen. 

FC Nordsjælland tog over efter OB og vandt guld og sølv i 2012 og 2013, men heller ikke disse succeser er blevet fulgt op med en permanent status som tophold. For stor udskiftning i truppen blev dyrt, og FC Nordsjælland har siden været midterhold. 

Endelig er der AaB, der har vundet to mesterskaber på seks år, men nordjyderne har også været i akut nedrykningsfare undervejs som følge af et mislykket investeringseventyr. AaB mangler endnu at bevise, at man kan følge et mesterskab op med en ny topplacering - og FCK's nærmeste konkurrent kan man ikke kalde Kent Nielsens tropper i denne sæson. 

Så der har altså manglet en stabil og permanent udfordrer til FC København i de seneste ti år, men FC Midtjylland har alle muligheder for at blive det. Hvis man laver en Superliga-tabel baseret på de seneste 80 spillerunder (svarende til cirka fem halvsæsoner) har FC Midtjylland samlet flere point end FC København. Det er en bedrift i sig selv, og FC København skal oppe sig gevaldigt for at følge med FC Midtjylland i den kommende sæson. 

Det kommende transfervindue bliver afgørende. Dels skal FC København forstærke sig for at blive en mere slagkraftig størrelse end man har set i denne sæson, og dels skal FC Midtjylland vise, at man mener det alvorligt. Nogle af de førnævnte tidligere tophold har netop slået sig på forfejlede transferstrategier. OB skiftede i en årrække for meget og forkert ud i truppen, og FC Nordsjællands cheftræner nævnte også travle transfervinduer som klubbens største trussel inden hans sidste sæson i klubben. 

- Vi ligger på kanten af den udskiftning, man kan have for at være vedholdende og blive deroppe. Det er stærkt klaret i år, men vi kan ikke blive ved med at skibe 13-14 spillere af sted hvert år, sagde Hjulmand før 2013/14-sæsonen, hvor FC Nordsjælland netop indledte faldet fra toppen. 

Så FC Midtjylland skal holde på sine varme profiler, hvilket også er nemmere, når der er mulighed for Champions League at lokke med. Desuden har man i Matthew Benham en økonomisk ballast, man tidligere har savnet. Netop pengene er den væsentligste faktor, hvis man skal blive i toppen. Det var Kent Nielsen inde på før denne sæson, hvor han var bevidst om, at det ville være svært for AaB at gentage mesterskabet - netop på grund af økonomien.

- Overordnet er det sådan, at de økonomiske muskler vil afspejle sig i løbet af en periode på fem år. Der kan være andre hold, der popper op, men den stærkeste økonomi vil som regel blive i toppen. I sidste sæson var vi det hold, der havde den fjerdemindste økonomi, og så kan man spørge, om det er rimeligt, at vi skal kunne gøre det igen, påpegede han. 

Det er endnu for tidligt at kalde FC Midtjylland en permanent udfordrer til FC København. Det kræver et par sæsoner mere som top to-hold. Men kigger man på de seneste ti Superliga-sæsoner og lægger alle point sammen er FC Midtjylland nummer to i Danmark efter FCK.

Spørgsmålet er, om midtjyderne kan overhale FCK? Det må tiden vise, men ambitionerne, talentmassen og økonomien er til stede. Det er vigtige ingredienser. 

Sportsdirektør Claus Steinlein satte ord på fremtidens ambitioner, da jeg talte med ham i sidste uge. 

- Vi hører altid til i den bedste halvdel, og nu har vi også fået noget økonomi og knowhow omkring data, der gør, at vi kan udvikle vores rigtig gode set-up yderligere.[...] Men jeg forventer, at hvis vi forbedrer os med fem-ti procent til næste sæson, så er der ikke nogen, der sådan lige kan overhale os uden at skulle kæmpe hårdt for det, sagde han.

Det kan kun tolkes som en udfordring til FC København. Alt tyder på, at FC Midtjylland tager guldet i denne sæson. Nu er det op til FC København at erobre mesterskabet tilbage. Det bliver ikke nemt, når man ser på FC Midtjyllands aktuelle forfatning. 

Terningerne er i den grad kastet i spillet om de næste års Superliga-trone.