Der er pres på FC Københavns kedelige valg
Foto: Lars Poulsen/Polfoto
Generelle

Der er pres på FC Københavns kedelige valg

Det er helt rigtigt af FC København at forlænge kontrakten med Ståle Solbakken, men hvad nu hvis det heller ikke lykkes at blive dansk mester i næste sæson?

FC København har valgt at gøre det kedelige, men helt og aldeles rigtige ved at forlænge kontrakten med Ståle Solbakken i sidste uge, så parterne nu har papir på hinanden frem til sommeren 2018. Kontinuitet er måske et kedeligt begreb i moderne fodbold, hvor trænere bliver fyringstruede efter bare et par nederlag i træk, men det er ikke desto en af de mest væsentligste veje til succes. 
 
Forandring fryder nemlig ikke altid, og det er FC København selv det bedste bevis på. Fra Ståle Solbakken forlod FC København i maj 2011 til han kom tilbage i august 2013 nåede klubben at have tre forskellige trænere, og FCK kæmper stadig med en genrejsning efter årene med alt for megen udskiftning. Forskellige trænere kommer med forskellige ideer, og det giver som regel en slingrekurs i både resultater og spilkoncept. 
 
- Det har været FCK's problem, hver gang man har skiftet træner; i princippet har man ledt efter en, der ligner Ståle. Den nemmeste måde at finde det på, er at hente Ståle, som assistenttræner Brian Riemer siger til tipsbladet.dk i dag. 
 
At kontinuitet er godt bevises også, når man kigger på det, der har givet succes i dansk og international fodbold de senere år. Da Kent Nielsen blev dansk mester med AaB, havde han været der i fire år. Da Kasper Hjulmand havde været i FC Nordsjælland i tre år, da han førte klubben til guldet. Erik Hamrén havde været AaB-træner i fem år, da nordjyderne vandt guld i 2008. Og Ståle Solbakkens egen periode i FC København toppede også efter seks år i klubben med rekordsæsonen i 2010/2011. FC København har savnet kontinuitet de senere år, og derfor ser man nu ud til at glippe mesterskabet for tredje gang på fire sæsoner – fordi FC Midtjylland tager guldet med en træner, der har været i klubben som chef i tre sæsoner (og endnu længere som assistent). Nyt er yt – gammelt er sejrsskammel, som det lyder i en gammel Anders Matthesen-sketch.
 
Nu skal slingrekursen stoppes i FC København, og selvom trænerskifter ofte giver masser af kulør, er noget så kedeligt som en trænerforlængelse det helt rigtige. Og det er dejligt at se, at FC København ikke går i panik over, at man har glippet to danske mesterskaber på stribe. Tålmodigheden er endelig kommet til København, og man kunne håbe, at flere danske klubber (læs: Brøndby) følger eksemplet og ikke skifter kaptajnen ud, selvom båden vipper lidt. 
 
Nu skal det hele selvfølgelig ikke males i rosenrøde nuancer. For selvom den nye aftale skaber den afgørende kontinuitet, giver det ikke nødvendigvis ro, hvilket Solbakkens assistent Brian Riemer også er inde på i et interview med tipsbladet.dk i dag. 
 
Forventningerne er store til og i FC København, og både klub og træner har sat sig selv under pres med den nye aftale. Signalet fra klub og træner er, at Ståle Solbakken er den rigtige mand for FC København, så hvad nu hvis det heller ikke bliver til guldmedaljer i den kommende sæson? Der er ikke plads til mange flere magre sæsoner. Den indeværende sæson er ganske vist en af de bedste FCK-sæsoner nogensinde rent pointmæssigt, men det nytter ikke noget, der er et andet hold, der er bedre.
 
Ståle Solbakken udtaler til Tipsbladet i dag, at man sigter efter seks-syv mesterskaber de næste ti sæsoner. Ser man ti sæsoner tilbage er det lige præcis, hvad FC København har opnået. Alligevel er det en skuffelse for ledelse, klub, spillere og fans, hver gang FCK ikke vinder guld. Derfor kan ikke FC Københavns selvforståelse ikke tåle endnu en sæson som andenviolin i Danmark. Det er i forvejen historisk, at FCK for anden sæson i træk glipper guldet. Det er ikke sket før i dette årtusinde. 
 
Derfor skal FC København død og pine vinde det danske mesterskab i 2015/16-sæsonen. I denne sæson er det glippet på grund af en dårlig sæsonstart i Superligaen, der indtraf i jagten på europæisk succes. Kan FCK i næste sæson både spille i Europa og få succes i Superligaen? Det kræver nogle investeringer i det kommende transfervindue. 
 
Ståle Solbakken fastslår over for FCK's egen tv-kanal, at der skal hentes spillere med offensive spidskompetencer til sommer, så man kan altså godt forestille sig et par indkøb til angrebet – eller en kantspiller, der kan frigøre Nicolai Jørgensen som angriber. 
 
Under alle omstændigheder må vi afvente sommerens transfervindue med spænding, for her bliver de næste skridt i opbygningen af et stærkt FC København taget. 
 
Så på den korte bane skal FC København markere sig, men det er nødvendigt for klubben at holde dampen oppe. Konkurrencen har sjældent været større, og kan FC Midtjylland har allerede meldt ud, at FCK skal oppe sig for at følge med i næste sæson. 
 
- Jeg forventer, at hvis vi forbedrer os med fem-ti procent til næste sæson, så er der ikke nogen, der sådan lige kan overhale os uden at skulle kæmpe hårdt for det, som Claus Steinlein sagde for en måneds tid siden. 
 
Det er et klart signal til FC København, der også med ærgrelse må konstatere, at FC Midtjylland er foran FCK, hvis man lægger de seneste 85 Superliga-runder sammen. Det er lang tid, FCK har halset efter, og man skal efterhånden meget lang tid tilbage for at finde den seneste Superliga-tabel, hvor FCK har ligget nummer et. 
 
Der venter altså fortsat hårdt arbejde for Ståle Solbakken og kompagni, hvis FC København skal tilbage på tronen i dansk fodbold. 
 
Det er tydeligt, at kæmpen fra Parken har været i knæ. Nu skal den rejse sig. Med Ståle Solbakken som den rigtige mand i spidsen for projektet.