FIFA præsidents X Factor
Generelle

FIFA præsidents X Factor

En opfordring til DBU-formand Jesper Møller. DBU og de øvrige nordiske fodboldforbund har inviteret FIFA præsidentkandidaterne til en snak om deres kandidatur og visioner for fodbolden. Hold disse møder åbent. Lad nordiske fodboldspillere og fans vurdere kandidaterne. Jesper Møller sidder i X-Factor dommerstolen med hånden på knappen, vi andre kan ytre os ved SMS-afstemning. I public service øjemed kan DR Sporten producere showet til DRK.

Valgkampen er skudt i gang. Syv mænd repræsenterende tre kontinenter kæmper om fodboldens mest magtfulde plads - præsidentkontoret I Zurich.
 
FIFA er i en historisk krise. Optakten med "rygende pistoler" og afdækning af diverse lyssky forrteningsmetoder og korruptionsanklager, har være lang. Men først da fodboldens bosser var så dumme at lade deres bestikkelsespenge runde det amerikanske banksystem, gik de i fælden.
 
Don´t mess with the FBI! Syv dramatiske arrestioner på et luksushotel i Schweiz, dagen før FIFA kongressen i maj slog tonen an. Raids på kontorer, beslaglæggelse af dokumenter og data, og efterfølgende arrestioner rundede forårets politiaktion af. 
 
Nu afventer vi, at sagen går sin gang. Noget virker til at flere fodboldbosser får talt ud, med truslen om mange års fængsel hængende over hovedet. Alt i mens denne kriminalsag går sin gang, skal FIFA vælge sine nye præsident. Det er en historisk mulighed for at rense FIFA, men jeg tror personligt det er for sent.
 
FIFA systemet er i sin opbygning med 6 regionale konfederationer og 209 nationale medlemsforbund et tag-selv-bord af muligheder for korruption og bestikkelse. En nation, en stemme virker demokratisk og rigtigt, men at give lige magt og økonomisk støtte til fodboldforbundene i Guam og Spanien bør diskuteres.
 
På den netop afholdte Play the Game konference i Aarhus fik jeg en snak med to af kandidaterne til præsidentposten. Eller det troede jeg at jeg gjorde. Den tidligere landsholdsanfører for Trinidad og Tobago David Nakhid blev ikke godkendt som kandidat, da det kom til stykket. David Nakhids helt reelle bevæggrund for at melde sig i racet blev jeg aldrig helt klog på.
 
Men jeg bed mærke i hans gentagne pointe, at FIFA´s krise ikke længere kunne tilskrives de underbemidlede, fattige lande i Afrika og Mellem- og Sydamerika. Med Blatter tvunget ud, Platani i knibe, den tyske fodboldformand færdig og selveste Der Kaiser alias Beckenbauer i knibe, så har råddenskaben måske sit udspring i Europas midte? Det europæiske fodboldforbund UEFA er syg inde fra og en orkestrerende part i FIFA´s deroute?
 
Den franske diplomat og tidligere Blatter-sekundant, og nuværende FIFA præsident kandidat, Jerome Champagne virkede overbevisende på mig i sit ønske om reform og forandring. Jerome Champagnes problem er hans tidligere tilknytning til de forkerte folk i FIFA. Han har trods alt et fodbold CV der også viser hårdt arbejde for de "gode" fodboldfolk samt sportens græsrødder. Men om Jerome Champagne har forbindelserne i orden til at blive valgt er tvivlsomt. Hans største problem måske, at han er hvid og fra Europa?
 
Den ekstraordinære kongres er sat til 27. februar i Zurich. Inden da er det tid til at forholde kandidaterne deres fortids gerninger, samt sætte spørgsmålstegn ved deres idéer for fremtiden. Det er et broget felt og jeg har ingen store forventninger til forandring. Det er et mismask af mænd med fortid i hælene på Blatter, tvivlsomme forbindelser til diktaturstater, olie-sheiker og royale mellemøstlige prinser uden forhold til virkligheden.
 
Kom nu DBU formand Jesper Møller, lad i det mindste mig og mine fodboldkammerater få en en god og underholdende aften med at se disse fodbold-bosser gå planken ud.
 
Har man lyst til at puste til gløderne i FIFA-bålet, kan jeg anbefale at følge NewFifaNow (www.newfifanow.org). En interesseorganisation der bider til, og kræver reformer og forandringer.