X-faktoren Pione Sisto skal udtages til landsholdet
Foto: Lars Poulsen / Polfoto
Generelle

X-faktoren Pione Sisto skal udtages til landsholdet

Han har kun spillet 30 minutter i foråret, men Morten Olsen kan lige så godt udtage Pione Sisto til landsholdet med det samme. Kantspilleren vil give danske fodboldfans drømme og forhåbninger.

En landsholdskamp kan noget helt, helt særligt. På sine dage er der ikke meget, der måler sig med de 22 spillere på banen. Det er fornemmelsen af sammenhold. Af håb. Og det ofte et tidspunkt, hvor vi kan drømme. De fleste danske knægte drømmer om at spille på landsholdet som barn - noget nogle af os nørder stadig drømmer om. De store øjeblik er VM i '86, EM i 92 og en landskamp mod Sovjetunionen den 5. juni 1985.

Desværre er det længe siden, jeg har haft en af de "store" oplevelser med landsholdet, og de største kuldegysninger har jeg haft, når en ung, lovende spiller har fået sin debut. Det har fået mig op af stolen.

Det her er hverken en diskussion af taktik eller træner, det her er et opråb, for landsholdsfodbold er presset. Med landsholdsfodbold er det efterhånden kun de store kampe, der tæller - det kan man for eksempel se på DBU's tilskuertal til landskampe. Landsholdet er presset af klubfodbold, af testkampe og for mange ligegyldige kvalifkationskampe. Derfor er der også brug for at gøre det mere interessant, gøre det mere relevant.

Et af midlerne som jeg mener, Morten Olsen har til rådighed denne gang, hedder Pione Sisto. Wow-effekten. Han kan sælge billetter, få stadion til at summe. Sisto har nemlig det hele. Han har leveret forrygende, hver gang han har spillet for FCM, og så var der den uofficielle U/21-landskamp i januar, hvor Sisto lavede et hattrick. Så sent som i søndags skulle han bruge 30 minutter på at slå FC København.

Så er der hele historien om, hvordan han er født i Uganda af forældre fra Sydsudan og flyttede til Danmark, da han var to måneder gammel. "Knægten fra Tjørring", som sportsdirektør i FCM Claus Steinlein ynder at kalde ham, søgte om dansk statsborgerskab i starten af 2013 og måtte således vente i to og et halvt år på at få godkendelse fra FIFA. Det er på mange måder en imødeset debut til en spiller, som ifølge rygterne får scouts fra FC Barcelona, Manchester City og Porto til at besøge Danmark ofte.

Christian Eriksen fik debut på landsholdet i en alder af 18 år. Viktor Fischer fik debut i en ung alder, og Pierre Emile Højbjerg har været strålende på landsholdet i de få kampe, han har fået.

Næste mand på stammen SKAL ganske enkelt være Pione Sisto, og for mig at se bør Morten Olsen udtage Sisto til de to kommende landskampe. Jeg er med på, at han har spillet 30 minutters fodbold i foråret, men hvilke 30 minutter. Og der kommer fire kampe mere i Superligaen, inden det danske landshold møder Montenegro i Viborg dagen efter Superligaens afslutning. Her kan Pione Sisto passende få debut i rødt og hvidt, hvis Morten Olsen kan forhandle med Glen Riddersholm, så Sisto ikke spiller i sidste hjemmekamp mod SønderjyskE. Godt nok har landstræneren sagt, at landskampen mod Montenegro bliver uden spillere fra Superligaen, men lad os nu se.

Det danske landshold har brug for at begejstre igen - og det skal komme fra en spiller som Pione Sisto, der ligner en stjernespiller i svøb.

Ring bare til Pione Sisto, Morten Olsen. Og lad os give ham den landsholdsdebut, inden du overlader ham til Jess Thorup og U/21-landsholdets EM-slutrunde i Tjekkiet.