Helgenerne marcherer mod Champions League!
Foto: Polfoto
Generelle

Helgenerne marcherer mod Champions League!

Southampton FC har overrasket alt og alle i denne sæson og marcherer lige nu med direkte kurs mod Champions League. Hvordan er det lykkedes Helgenerne fra Sydkysten at overraske alle os fodboldelskere og hvad er opskriften på deres aktuelle succes? Vi giver her vores analytiske bud!

Denne analyse af Southampton FC er et eksempel på hvordan man kan kombinere postmatch videoanalyse med spillestils-specifikke kriterier - og efterfølgende visualisere data. (OBS ovenstående nøgledata kan også ses på side 4)

De var ikke mange, der levnede Southampton FC de store chancer inden Premier League sæsonen 14/15 blev skudt i gang. Se bare listen over klubbens sommerhandler nedenfor, hvor man skilte sig af med otte profiler til et samlet beløb på 105 mio. pund, svarende til 1 mia. danske kroner. Derudover er også Manager Pocchetino blevet købt fri af sin kontrakt til fordel for Tottenham. Men ikke desto mindre er forrige sæsons flotte 8.plads skiftet ud med en aktuel 3. plads i Premier League.

Southampton har været enormt dygtige i deres rekruttering af nye spillere, hvor især Forster(Celtic), Tadic(FC Twente), Mané(RB Salzburg) og Pellè(Feyenoord) har slået sig fast som Premier League-profiler. Og det gør det ikke mindre imponerende, at der oveni købet er blevet handlet til en langt billigere penge, end man har solgt for! Et samlet overskud på ca. 400 mio. danske kroner gav sommerens transfervindue. 

Den store udskiftning i spillertruppen betød, bl.a. at 4 ud af de 5 bageste spillere blev udskiftet. Følgelig spåede engelske bookmakere, inden sæsonen, Saints som nedrykningskandidater med et odds på 6.. Pt. kan man få odds 2,5 på, at Southampton ender i Top 4! 

Southampton har tidligere i sæsonen (før runde 15) haft problemer mod de helt store hold i Premier League, hvor det er blevet til 0 point i de fem opgør mod Liverpool, Tottenham, City, Arsenal og United og en samlet måldifferens på 2-9. Derfor var der en vis skepsis i de engelske medier inden december- og januarprogrammet som bød på Chelsea, Arsenal og Man United i nævnte rækkefølge. The Saints klarede sig som bekendt fremragende igennem de tre opgør og hentede 7 ud af 9 mulige point. 

Opskriften på succes

Hvad er opskriften på Southamptons blændende succes? Vi dykker ned i data og anvender det i en spillestilsmæssig konteksts.

4-3-3, 5-3-2, 3-5-2, 4-2-3-1

Koemann har vekslet mellem flere systemer og ændret undervejs i kampene. 4-3-3, 5-3-2, 3-5-2, 4-2-3-1 er blevet benyttet, afhængig af modstander og hvilke spillere, der har været til rådighed samt kampenes udvikling. 

Akademiet

På trods af skader til nøglespillere, har afløserne været klar når de har fået chancen. Harrison Reed(CM - 1995) og Matt Targett(LB - 1995) er værd at nævne. Matt Targett spillede 90 min. mod Chelsea i 1-1 kampen mellem jul og nytår, hvor Southampton holdt Chelsea nede på 7 afslutninger. Inden da havde Matt Targett kun 11 minutters Premier League erfaring i fødderne fra sin debut i september 2014 mod QPR. 

Southampton højt besungne Akademi fortsætter med at producere, men det er en hel afhandling for sig.

Dangerzone (DZ)

I denne omgang nøjes vi med at dykke nærmere ned i, hvor Southamptons spil skiller sig ud i forhold til de øvrige hold.

En klar tendens hos Southampton er en høj skarphed i begge felter. Det kan tilsyneladende være en velovervejet strategi fra Koeman, at spille chancerne tæt på mål samt at gøre det kompakt og svært for modstanderen at score herfra. Når vi snævrer det ind til et særligt område i feltet – Dangerzone(DZ) kommer det blandt andet til udtryk i nedenstående graf, som viser forholdet af antal afslutninger indenfor målrammen - for/imod i DZ. 

Nedenstående graf viser endvidere, at der en klar sammenhæng mellem hvordan holdene er placeret i tabellen, og deres Shots on Target Ratio i DZ. 

Vi har tilføjet en R-Squared værdi. 

Værdien(R-Squared) angiver hvor høj validitet en statistisk model repræsenterer.

I nedenstående graf - kan 86% (R-Squared værdien) af holdenes placering i tabellen,  alene forklares ud fra deres Shots on Target Ratio i DZ!

På næste side zoomer vi bl.a. ind på Southamptons FC's stærke defensiv. Her kan vi afsløre, at det ikke kun er Man. Utd's David de Gea, der har stor andel af sit holds succes.